Hlavní obsah

Sex s upíry či vlkodlaky. Proč o něčem takovém sníte?

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mýtické a bizarní postavy. Ve filmu fajn, ale co když se vám o nich zdá? Věřili byste, že milování ve snu s něčím, co má třeba osm chapadel, je v podstatě odrazem partnerského života?

Článek

Robert Pattinson si jako upír Edward z Twilight ságy (2005–2008) udělal jméno. Kdo v posteli nechtěl jeho, dal přednost vlkodlaku Jacobovi v podání Taylora Lautnera. A není se co divit. Tyhle dva mohou sex-appeal rozdávat! Jiná písnička je to ovšem u ostatních více či méně šílených postav.

Mozek – továrna na příběhy

Lidé mívají erotické sny o bývalých partnerech, celebritách nebo třeba sousedech. Není však výjimkou, že leckomu hlavu okupují noční fantazie s trochu odvážnější tematikou. Taky už se vám zdálo, že vás unesli na jinou planetu? Dostali jste se do spárů vlkodlaka, který se s vámi doslova moc nemazlil? Nejste v tom sami!

Americký sexuolog a psycholog Justin Lehmiller, který v rámci své knihy Řekni mi, co chceš (Tell Me What You Want) zpovídal více než 4 000 Američanů, tvrdí, že těch, kterým se zdají sny s prvky sci-fi, je lehce nad polovinu.

Foto: Austin Dean Photography, Shutterstock.com

Sníte o sexu s kreslenou postavičkou? Může za to zvědavost a dychtivost po novotáchFoto: Austin Dean Photography, Shutterstock.com

Zakousni se do mě!

„Je poměrně běžné, že milenci sní o fiktivních postavách z filmů. Jedna třetina oslovených si vyloženě libovala v mýtických stvořeních, ke kterým kromě vlkodlaka patří třeba upír. Jedna čtvrtina se zase svěřila s tím, že se jí často vrací sny o kreslených postavách. Pro šestinu respondentů je normální fantazírovat o sexu s někým z jiné planety,“ popisuje uvedený odborník na svém blogu. No dobře, čísla jsou jasná, ale odkud se bere motiv? Proč se nám tyhle fantasmagorie zdají?

Sním, tedy jsem

Jsou to fantazie a ty bývají rozmanité,“ tvrdí Justin Lehmiller. „Stojí za nimi lidská potřeba sexuální novosti. Kdekdo vyhledává neotřelé a neokoukané podněty ke vzrušení. Nuda nestimuluje nikoho. Lidé jsou náchylní k něčemu, co se nazývá Coolidgeův efekt.“

Jedná se o sexuologický jev a zároveň úkaz vlastní většině savců – snahu oplodnit co nejvíce samic, což má jistou evoluční výhodu. Samci prostě odmítají opakovanou soulož s jednou samičkou, zatímco reagují zvýšenou sexuální aktivitou na samičku novou.

Za název efektu může příhoda, která zlidověla. Americký prezident J. C. Coolidge a jeho žena byli odděleně provázeni po farmě. Když byli u slepic, paní Coolidge si všimla, že se kohout často páří. Zeptala se muže, který ji doprovázel, jak často k tomu dochází, a on jí odpověděl, že několikrát denně. Paní Coolidge poznamenala: řekněte to prezidentovi. Po té, co to bylo prezidentovi sděleno, se ten zeptá: a pořád se stejnou slepicí? Ó né, pane prezidente, pokaždé s jinou, zněla odpověď. Řekněte to paní Coolidge, lakonicky poznamenal prezident.

Místo rozvodu stimul

V průběhu vztahu vzrušení v ložnici opadává, proto se jedinci snaží do svých sexuálních životů neustále přinášet nějaké novinky – a sci-fi scénáře jsou jedním z mnoha způsobů, jak toho dosáhnout,“ uklidňuje Lehmiller, podle kterého v tom rozhodně není žádná úchylka.

Coolidgeův efekt pravděpodobně jen vysvětluje, proč se jeden rok do nejpopulárnějších lechtivých statistik dostal i Pokémon z japonských videoher. Ostatně, nejen v módě panují trendy.

Co peklo schvátí, to už nenavrátí

„Díky svým výzkumům jsem zjistil, že ty osoby, které obecně mají aktivní představivost a fantazii, tíhnou právě i k animované erotice a sci-fi příběhům. Jinými slovy, jejich mysl putuje po všech čertech,“ s nadsázkou popisuje Justin Lehmiller, který se však v rámci své osobní praxe setkal i s případy, kdy za touhou po sexu s upírem či vlkodlakem stála spíš neochota jednoho z partnerů angažovat se v reálném milostném životě. Je jasné, že erotické trendy 2019 nejsou pro každého!

„Těmto jedincům dělá problém emoční blízkost i intimita obecně. Proto utíkají od běžného života do toho v podstatě virtuálního. Tam hledají sexuální objekt. Takový, který od nich nic neočekává,“ uzavírá sexuolog. Je-li takové chování hlavním spouštěčem vzrušení, jedná se o problém.

Existuje jedna sexuální fantazie, kterou má 89 procent lidí. Tipnete si, která to je? 

Reklama

Načítám