Hlavní obsah

Jaká sexuální fantazie pobláznila svět? 89 procent má jasno

Foto: Comaniciu Dan, Shutterstock.com

Foto: Comaniciu Dan, Shutterstock.com

Reklama

Ať už si to přiznáte, nebo ne, každý má určitou intimní fantazii. Jaká je ta vaše? Jestli se zaobíráte myšlenkami na milování s cizincem, který vám oči zaváže šátkem, nezapadáte do tabulek. Ostatní totiž v posteli touží po něčem docela jiném!

Článek

Fantazírování a to, co v posteli skutečně provádíte, jsou dvě odlišné věci. „Přemýšlet můžete o čemkoli. Myšlenkami nikoho nepohoršíte. Můžete být neslušní, zlí, krutí. Prostě cokoli. Erotické fantazie jsou nekonečné a objevují se v nich věci, po kterých toužíte, jsou vám příjemné, ale nejste schopni je běžně provozovat,“ popisuje sexuolog Zlatko Pastor s tím, že někdy chybí vhodný partner, nechcete ho pohoršit, stydíte se před ním nebo on před vámi.

S tím souvisí i to, že většině chybí odvaha fantazie realizovat – jako by se báli, že se uskutečněním zesměšní. A proto se o přáních tohoto typu moc nemluví. Tedy dokud se na ně někdo anonymně nezeptá. To pak jdou lidé s pravdou ven. A momentálně je ta pravda opravdu košilatá. Téměř devět z deseti osob fantazíruje o tom, že si užívají sex ve třech!

Dva jsou málo a čtyři zase moc

Studii, ze které zmíněný závěr vzešel, má na svědomí americký výzkumník a psycholog Justin Lehmiller, který vyzpovídal 4175 svobodných i zadaných Američanů. (Výzkum se tak řadí mezi jeden z největších průzkumů svého druhu.) K uvedené fantazii „o trojce“ se skutečně hlásí 89 procent dotazovaných, jak uvádí britský deník The Independent, v němž byly výsledky studie uveřejněny.

Na pozici druhé nejobvyklejší fantazie se umístily praktiky BDSM čili nějaká forma bolesti ve stylu „Padesáti odstínů šedi“. Bičík? Pouta? Páska přes oči či odprošování? Žádný problém! Třetí příčku pak obsadila představa o spontánním sexu s cizí osobou, která snad nemá ani jméno.

Zlato, co kdybychom si pohráli?

„Mnozí cítí hanbu, rozpaky i obavy, když fantazírují o něčem sexuálním, nicméně si neuvědomují, že erotické představy vedou k lepšímu porozumění a prožívání sexu. Upřímně doufám, že se lidé budou více snažit mluvit s partnery o svých touhách a možná nějakou fantazii i uskuteční. Pochopitelně mám na mysli tu, která je bezpečná, legální a konsensuální,“ uvádí Justin Lehmiller.

Mimochodem, z psychologického hlediska prý fantazie o sexu ve třech symbolizuje skrytou touhu po pozornosti. Osoby, kterým je nejblíž, chtějí své okolí provokovat, mají rády sex a exhibicionismus či chtějí vyzkoušet něco méně obvyklého. I když to většinou zůstává jen u představ, najdou se i tací, kteří je promění ve skutečnost. Co se stane, když se realita týká konkrétně oné „trojky“?

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Myslet můžete, na co chcete. Myšlenkami nikoho nepohoršíte a do hlavy vám nikdo nevlezeFoto: MJTH, Shutterstock.com

Rozechvělí touhou a realitou

„Sex ve třech se lidem obvykle líbí proto, že se jim nechce investovat moc úsilí do zpestřování upadajícího sexu s partnerem,“ popisuje britská sexuoložka Tracey Cox ve své příručce „Žhavý sex“.

„Někdy to může vypadat jako ideální řešení pro pár, který se začíná ve vztahu nudit, ale partneři z nějakého důvodu nechtějí vztah ukončit ani si život okořenit nějakou aférkou. Když se milují s někým jiným před zraky partnera, nepřipadají si jako nevěrníci a navíc třetího sexuálního partnera považují za příjemné doplnění, neberou ho jako hrozbu,“ dál popisuje sexuoložka s tím, že lidé, s nimiž se o sexu ve třech bavila, obvykle říkali, že se jim líbil, ale jednou stačilo.

„Každý uspokojil zvědavost a rád se zase vrátil k tradičnímu tandemu,“ uzavírá Tracey Cox. To ale neznamená, že trojka nemůže být novodobou sexuální fantazií číslo jedna. Jak již bylo řečeno, skutečnost a fantazírování nejsou jedno a totéž.

Realizaci dobře promyslete

Dle sexuologů mohou mít lidé i představy, s nimiž nejsou úplně vnitřně ztotožnění. Patří sem třeba občasné fantazie homosexuálního či masochistického charakteru. Osoby, které je mívají, jsou pak ve své sexualitě znejistěné a obávají se, že trpí sexuální deviací. Zbytečně.

Například sexuolog Petr Weiss zastává názor, že kdyby skutečně došlo k realizaci těchto vzrušujících představ, u většiny lidí by to nevedlo k sexuálnímu vzrušení. Naopak. Připadaly by jim nepatřičné. Sexuální fantazie totiž nemusejí odrážet skutečné erotické preference, takže se hned nevrhejte do všeho, co vám prolétne hlavou. Vy i partner byste si to mohli špatně vyložit...

A o čem intimním fantazírujete právě vy?

Reklama

Související témata:

Načítám