Hlavní obsah

Sexuální anorexie: Výmluva, nebo nemoc?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Místo vzrušení spíše znechucení? Zdá se, že nechuť k sexu má stále více lidí. Stejně jako pacienti s mentální anorexií odmítají jídlo, sexuální anorexie je jakousi ztrátou chuti až odporem k milování.

Článek

Pojem „sexuální anorexie“ zpopularizoval americký sexuolog Patrick Carnes Ph.D. už koncem 90. let, velkou pozornost mu ale dávají nové výzkumy, ze kterých vychází překvapivý fakt: stále vyšší procento populace k životu sex nepotřebuje.

Kde končí lenost a začíná nemoc

Nemít chuť na sex zažije čas od času asi každý. Může za to únava, stres, nemoc, ale i neshody s partnerem. Něco jiného ale je, je-li lhostejnost, či dokonce odpor k sexu dlouhodobý. Může mít zdravotní příčiny, které brání prožívat sex naplno. „Ženy se mohou potýkat s vaginální suchostí, zejména v menopauze. Muže zase trápí erektilní dysfunkce či problémy s prostatou,“ vysvětluje gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan. Nefunkčnost vyvolává pocit méněcennosti a studu, a zájem o sex opadá.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Nemít občas chuť na sex je normální. Nemít ale chuť dlouhodobě, to může vztah zásadně narušitFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Může vás sex přestat bavit?

Sexuální touha může v životě zakolísat, i když teď si v posteli užíváte bez problémů. U žen není neobvyklá po porodu či po přechodu. Ztráta zájmu o sex může vyústit až v sexuální averzi, nebo apatii. Představa sexu nepřináší vzrušení, relax a uspokojení, ale spíše obavy, znechucení a odpor. Nedávný výzkum profesorky Charmaine Borg z Groningenské univerzity v Nizozemsku odhalil, že odpor vůči sexu alespoň po nějaké období zažívala třetina dotázaných.

Věk hraje roli

S věkem se záliba sexu vytrácí. Podle nedávné studie The North American Menopause Society je sexuálně aktivních jen 22 procent starších žen. „Jako častý důvod absence sexuálního života uváděly ženy náročnou péči o rodinu. Na milostný život tak nezbývá čas ani síly,“ komentuje výsledky studie Adam Durčák ze sexshopu ruzovyslon.cz, který se zabývá zdravou sexualitou.

Jedna z osmi žen se pak potýká s různými sexuálními obtížemi, přičemž pouhá 2 procenta tyto problémy řeší hormonální terapií. „Tento velmi malý podíl naznačuje, že ženy ve starším věku necítí potřebu své potíže řešit a smiřují se s tím, že jejich milostný život končí,“ vysvětluje Adam Durčák.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Manželský sex neberte jako povinnost, měl by oba dva těšit, naplňovat a lákatFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Hormonální důvody?

Hormonální změny v těle mohou mít na libido zásadní vliv, nelze je ale považovat za jediné původce poklesu sexuální touhy. „U mužů může dokonce nastat i poměrně nečekaný, avšak docela rozšířený symptom, jemuž se přezdívá druhá míza. Muži se vlivem hormonálních změn v tomto období vracejí do pubertálních let, láká je adrenalin, pokukují po mladších ženách, jimž navíc často podlehnou, opustí své dlouholeté partnerky a založí druhou rodinu,“ vysvětluje MUDr. Turčan.

Odpor k sexu je odpor k sobě sama

Sníženou sexuální touhu, zejména je-li dlouhodobá nebo celoživotní, nemusí vyvolat jen tlak povinností nebo okoukaný partner, ale také traumatizující znásilnění nebo zneužívání. Chorobné odmítání intimního života ovšem může pramenit i z nedostatečného sebevědomí a zhnusení vlastním tělem. Poznamenaní ale můžete být i přísnou výchovou a tabuizováním, nebo dokonce očerňováním sexu v rodině.

Co sexanorexii vyléčí?

Jaké symptomy by měly varovat i vás? Nejen nezájem o samotný sex, ale absence erotických fantazií i potřeby masturbovat, odmítání nebo agresivní reakce na partnerovy podněty k sexu, chybějící, nebo jen velmi malé vlastní sexuální uspokojení.

Na místě je konzultace se sexuologem nebo psychoterapie, případně vhodná hormonální terapie. Důležité je najít možné traumatizující spouštěče v minulosti a uvědomit si svou skutečnou sexuální orientaci. Můžete být třeba asexuální nebo pansexuální bez konkrétního objektu touhy. Zkuste těmto strachům nepodléhat a po malých dávkách se osmělujte vystavit tomu, co vám nahání hrůzu, nebo ve vás vyvolává odpor. Především ale buďte upřímní k sobě i druhým a nic nepředstírat.

Reklama

Související témata:

Načítám