Hlavní obsah

Může typ osobnosti ovlivnit vaši sexuální spokojenost?

Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Reklama

Držíte své city na uzdě, nebo jste naopak otevřená vůči emocím, společnosti i novým zážitkům? Věřte, že vaše osobnost se odráží na kvalitě vašeho milostného života. Dobrou zprávou je, že s trochou píle se nudné může změnit v chlípné!

Článek

Dr. Leah Millheiser, odbornice na sexuální medicínu ze Stanfordského univerzitního lékařského centra, ráda cituje zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda, který kdysi řekl, že „chování člověka v sexuálních záležitostech je často prototypem všech jeho ostatních reakcí“.

„Za posledních 12 let, kdy jsem praktikovala ženskou sexuální medicínu, jsem měla jedinečnou příležitost sledovat souvislosti mezi ženskou osobností a sexuálními zájmy,“ uvádí zmíněná odbornice pro portál Fiera s tím, že ona a její kolegové rozdělují ženy do pěti kategorií.

  1. Extrovertní - takovou ženu charakterizuje asertivita, komunikace a společenský život. Je skvělá v práci, v podstatě jí všechno klape – až na sex. Často se u ní objevuje anorgasmie.
  2. Opatrná - tato žena je důkladná a ostražitá. Než se do něčeho pustí, dvakrát si to ověří. Nebývá spontánní, nerada zkouší nové věci.
  3. Emočně nevýrazná - v překladu by se dalo říct „odolná“, možná někdy až příliš chladná. Trvá jí déle, než se uvolní.
  4. Otevřená k zážitkům - tedy zvídavá a vynalézavá milenka. Bývá koketní, obvykle ví, co má ráda. Pravidelně dosahuje orgasmu.
  5. Přátelská - veselá, taktní, mazlivá. Dobře komunikuje, je diplomatická, nemá problémy s dosažením orgasmu.

„Tyto takzvané domény osobnosti ovlivňují způsob chování lidí v sexuálních situacích, což potvrdil výzkum z roku 2013. Jeho výsledky jasně poukazují na to, že otevřené ženy pravděpodobněji dosahují orgasmu a sexuálního uspokojení. Emoční nestabilita či neochota k novým zkušenostem prokazatelně vede k orgasmické nespokojenosti,“ dodává Leah Millheiser s tím, že když se v partnerství objeví pocit nejistoty, mohou ženy zaznamenat snížené sexuální vzrušení a lubrikaci, potíže s dosažením orgasmu i bolestivý styk – dokonce napříč všemi typy osobností.

Jsem, jaká jsem

„Obecně platí, že v případě milostných potíží se osvědčuje dobrá emoční podpora, například ve formě sexuálního terapeuta nebo dobrého přítele. Už jen to, že si o svých problémech člověk popovídá, může být velmi účinné. Ve skutečnosti je takové jednání spojováno se zlepšením sexuálního uspokojení a orgasmu u žen,“ dál objasňuje odbornice na sexuální medicínu, podle které je nejdůležitější přijmout sebe sama, třeba i navzdory specifikům vlastní osobnosti.

„Nesnažte se měnit jako člověk, spíše identifikujte a opravujte ty rysy, které zasahují do vaší schopnosti být sexuálně spokojeným jedincem,“ uzavírá Leah Millheiser. Neschopnost spontánně si užít? Odtažitost, chlad, nízká sexuální apetence, emoční nevýraznost?

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Přátelský typ osobnosti nemívá v sexu potížeFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Tuning dávno dokonalého

Ať už patříte do jakékoli z pěti vyjmenovaných kategorií, je dobré začít odhalením skutečných sexuálních spouštěcích mechanismů. Tak to aspoň doporučuje australská psycholožka a sexuoložka Vivienne Cass ve své publikaci Opojný orgasmus.

Položte si otázky, jaký druh kontaktu je pro vás vzrušující? (Například škádlivý dotek nebo koketní chování ze strany partnera.) Jaký druh vůně vás vzrušuje? (Třeba aroma jasmínu, tělesná vůně a podobně.) Stejně se ptejte i na téma chutí, vzrušujících předmětů, chlípných situací i myšlenek. Neměňte se, ale přijměte svoji osobnost a její potřeby. Bude se vám lépe žít i milovat.

„Měla bych zmínit, že někdy si ani nestačíme uvědomit, co se s námi děje, jak jsou reakce na sexuální spouštěče rychlé. Každého člověka ale vzrušuje něco jiného. Soubor věcí, které vzrušují vás, se bude u jiných žen lišit. Jiná žena si třeba ani nevšimne poutavého úsměvu, který pro vás může být velmi sexy,“ popisuje Vivienne Cass s tím, že tohle všechno je v pořádku. Buďte svá a jedinečná. Jen konečně odhalte, co vám dělá dobře…

A co vaše sexuální osobnost? Znáte dobře své touhy i limity?

Reklama

Načítám