Hlavní obsah

Sexy trend podzimu: tmavě nalíčené rty!

Foto: Karen Millen

Tmavě nalíčené rty jsou hitem podzimuFoto: Karen Millen

Reklama

Můžete je milovat, nebo nenávidět. Tmavé rtěnky jsou hitem letošního podzimu a my vám nebudeme tvrdit, že jsou vhodné pro všechny z vás. Nejsou. Tedy ne že by škála jejích odstínů nebyla dostatečně široká. Nošení dramatických rtů nicméně vyžaduje určitou dávku odvahy. Že se „být vidět“ rozhodně nebojíte? Jděte do nich!

Článek

Růžové rtěnky a jemné lesky odložte na jaro, podzim přeje nápadným a ještě lépe matným rtěnkám. Červenou klasiku přitom letos doslova vyšachovaly rtěnky tmavé – od sytých vínových odstínů přes ty švestkové, tmavě fialové, malinové, hnědé až k nejodvážnější černé. Spousta z nich se na denní nošení příliš nehodí, ale jako základní kámen vašeho večerního líčení zafungují dokonale. Nejzajímavější „podzimní“ rty měly modelky na přehlídce značky Gucci nebo Roksanda Ilincic.

Foto: archiv firmy

Make-up na podzimní přehlídce GucciFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Vizážisté to „vytmavili“ i modelkám u Roksandy IlincicFoto: archiv firmy

Který odstín padne vám?

Vyrazit s odvážným make-upem vám problémy nedělá? Po kterém odstínu byste tedy vůbec měly sáhnout? Na to jsme se zeptali zkušené vizážistky Lucie Janouškové. Každá žena je ale samozřejmě jiná, a tak se testování rtěnek beztak nevyhnete. Následující tipy vám nicméně poradí směr, kterým byste se měly vydat.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Artdeco 259 Kč, Bourjois 320 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Make Up For Ever 800 Kč, MAC 500 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Giorgio Armani 800 Kč, Yves Saint Laurent 870 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Sephora 240 Kč, Yves Saint Laurent 800 KčFoto: archiv firem

„Tmavší odstíny fialové, jako jsou tóny borůvek nebo ostružin, budou slušet hlavně tmavovláskám,“ říká vizážistka, podle které si právě tyto typy mohou dovolit odstíny až do černa. „Zrzky by měly vyzkoušet teplou hnědou s nádechem do zlata či oranžova a klidně i tmavě hnědou. Hnědovláskám doporučuji malinovou nebo tmavě fuchsiovou, blondýnky by se zase měly zaměřit na hnědou v odstínu mléčné čokolády,“ radí vizážistka.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ukázka z kolekce Giorgio Armani, Night Shades a backstage přehlídky GucciFoto: archiv firem

Foto: Isifa

Z široké škály odstínů si vybere každá ženaFoto: Isifa

Pozor, tmavé odstíny opticky zmenšují!

V úvahu byste měly vzít i velikost vašich rtů. Tmavé odstíny totiž nejsou příliš vhodné pro majitelky úzkých rtů, opticky je ještě více zmenší. Takovým ženám proto vizážistka doporučuje nedbat trendů a vsadit raději na světlejší odstíny. „Pokud máte naopak rty větší, zkuste rtěnku nanést jen do vnitřní strany rtů a pomocí poklepů ji rozetřít k okrajům do ztracena,“ přidává tip Lucie Janoušková.

S čím nápadnou rtěnku kombinovat?

Tmavé rty jsou samy o sobě hodně výrazné, takže jestli v nich vyrazíte na party, nezapomeňte se držet se zbytkem vašeho líčení zkrátka. Základem je dokonalý make-up a pleť bez chybičky, dejte si proto načas a zahlaďte každý nedostatek korektorem. Co se týče líčení očí, klidně je zvýrazněte linkou a řasenkou, s barvičkami ale zase raději šetřete.

Foto: Isifa

Necháte-li vyniknout vaše rty, uberte jindeFoto: Isifa

Foto: Isifa

Oči můžete zvýraznit linkouFoto: Isifa

Opatrné buďte hlavně s aplikací rtěnky, nejpreciznějšího výsledku dosáhnete pomocí štětečku. „Jestli chcete, aby vám rtěnka vydržela co nejdéle, naneste make-up i na rty, přepudrujte je, a až poté nanášejte rtěnku, kterou opět lehce přepudrujte a naneste druhou vrstvu,“ doporučuje vizážistka.

A ještě jeden tip na závěr, výrazné rtěnky nenanášejte na suché, popraskané rty, rtěnka na nich nebudete nikdy vypadat dobře. Nezapomínejte proto na pravidelné používání výživných balzámů (naší top 10 najdete zde) a stejně tak ani na jemný peeling, který zvládnete například pomocí Scrubíku (Lush, 220 Kč).

Co říkáte na trend tmavých rtů? Šly byste do něj , nebo byste ho nejraději nechaly výhradně na módních molech? Budeme se těšit na vaše názory!

Reklama

Související témata:

Načítám