Hlavní obsah

Siamská dvojčata oslavila 18. narozeniny. Jak se jim žije?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tohle je skutečné smíření se s osudem. Indická siamská dvojčata, která nedávno oslavila osmnácté narozeniny, měla v minulosti možnost být oddělena, ale odmítla to. A ani dnes svého rozhodnutí chlapci nelitují. Takhle jsou prý šťastní.

Článek

Po splynutí mužské a ženské pohlavní buňky vznikne zygota, která se v případě, že jde o dvojčata, dělí. Jenže zhruba v jednom případě z padesáti tisíc se neoddělí úplně, a to je důvod, proč přicházejí na svět siamská dvojčata. Dvě třetiny takových dětí se podle statistik rodí mrtvé, jedno procento se pak nedožije víc než jednoho roku.

Shivanath a Shivram Sahu z Indie jsou výjimka, nedávno oslavili osmnácté narozeniny. A i když měli možnost, chirurgické oddělení odmítli a jsou za to rádi.

Že jsme srostlí, je dar

Chlapci jsou spojeni v pase, mají společný žaludek a dvě nohy. Důležité orgány (plíce a srdce) má ale každý své, stejně jako horní končetiny. I proto bylo v jejich případě chirurgické oddělení možné a také jim ho řada lékařů před čtyřmi lety nabízela. Chlapci ale odmítli. „Nestojíme o to, chceme zůstat takhle,“ tvrdí Shivanath s tím, že oddělení bylo možné před lety, teď už jsou na něj příliš velcí.

Jenže bratři svého tehdejšího rozhodnutí vůbec nelitují (stejně jako Thajka trpící nadměrným ochlupením, která se oholila až po svatbě), naopak svůj stav pokládají za dar od Boha. Navíc jsou až překvapivě soběstační a nezávislí, čímž šokovali i lékaře. Každé ráno si sami zvládnou dát koupel, nasnídat se, učesat a pak vyrážejí za zábavou. Buď běhají po všech svých šesti končetinách (prý opravdu rychle), nebo jezdí na upraveném kole.

Foto: Profimedia.cz

Kluci se naučili jezdit na upraveném kole a jsou nyní mnohem samostatnějšíFoto: Profimedia.cz

Rodina drží při sobě

Chlapci žijí se svými rodiči a pěti sestrami ve vesnici v centrální Indii a prý jim nic nechybí. Rodina ani nedostává žádnou finanční podporu od státu, ovšem ani o ni nestojí. „Od nikoho nic nechci. Budu neúnavně pracovat, abych se o své syny postaral a vychoval je. Nechci žádnou podporu, nechci být na nikom závislý,“ tvrdí jejich otec Raj Kumar Sahu (49).

Stejně odmítavý postoj má i k lékařské péči. „Proč bych měl se syny chodit k lékaři? Moje děti jsou zdravé.“ A co prý nezvládne rodina, s tím rádi pomohou ostatní vesničané. „Moje chlapce tu každý miluje,“ říká rezolutně Raj Kumar Sahu.

Foto: Profimedia.cz

Ve vesnici má kluky každý rád a sousedé jim se vším pomáhajíFoto: Profimedia.cz

Pravda je, že člověk by měl umět být šťastný s tím, co má. Ale někdy je to těžké. Jak to zvládá třeba vlčí chlapec, stromový muž či flekatá černoška

Reklama

Související témata:
Siamská dvojčata

Načítám