Hlavní obsah

Šílené barevné kombinace? Ale obýváku sluší!

Foto: thinkstock

Jste odvážní? Zkuste v bytě netradiční barevné kombinace!Foto: thinkstock

Reklama

Červená a černá patří podle mnohých mezi „pekelné“ kombinace barev, které si troufnou použít třeba v obývacím pokoji jen ti nejodvážnější! My vás ale přesvědčíme, že nejde o šílenou, ale celkem obvyklou a tradiční kombinaci. A k tomu jsme přidali další barevné varianty. Zkuste je, bytu budou slušet!

Článek

Méně tradiční kombinace barev udělají z obyčejného interiéru neotřelý! Zaujmou na první pohled, dodají atmosféru a určitě je nebude mít každý! Přitom na první pohled odvážné a šílené odstíny dohromady působí elegantně a skvěle. Koukněte se na našich pět tipů.

Varianta 1: Petrolejová a žlutá

Petrolejová se letos prosadila ve světě módy, jak jste se dočetli v článku Trendy barva sezony? Petrolejová!, a tak není divu, že ji za svou přijaly i bydlicí trendy.

Podobně jako různé varianty modré a zelené, i petrolejová patří mezi barvy, které na člověka působí uklidňujícím dojmem a pomáhají mu soustředit se. Není proto divu, že se v minulosti používala v knihovnách a studovnách. Sama o sobě by však dnes neobstála, protože je tmavá a prostor zmenšuje. To se však změní, když ji zkombinujete se slunečnou žlutou. Ta ji oživí a rozjasní.A dodá i zajímavý nádech, jak říká Martin Šťastný z BoConceptu: „Barvy jako petrolejová a žlutá a jejich kombinace odkazují k retro stylu, avšak v sofistikovanější a učesanější formě. Nejen proto se objevují také tam, kde byste je nečekali. Kromě stěn třeba na křesílkách, sedácích židlí či lustrech.“

Foto: innenarchi

Petrolejová a citronově žlutá evokují retroFoto: innenarchi

Tip redakce:Tato kombinace je ideální pro ty, co si oblíbili kouzlo starých věcí a zařizují byt v retro stylu.

Varianta 2: Červená a šedá

Že byste rádi zkusili v úvodu zmiňovanou černo-červenou variantu, ale máte pocit, že je do vašeho bytu moc tmavá? Zkuste o něco jemnější, přesto stejně zajímavou variantu červené a šedé. Červená patří mezi teplé odstíny, které v člověku probouzí aktivitu, ctižádost a vášeň. Šedá, která se řadí mezi neutrální chladné odstíny, tyto vlastnosti trochu tlumí a zjemňuje, proto se z takto vymalovaného pokoje nezblázníte, ale budete si zde připadat příjemně.

Ale s těmito barvami lze čarovat a dokázat mnohem více. Máte pokoj orientovaný na sever a je vám v něm neustále zima? Pak jako základ zvolte červenou barvu a šedý zvolte nábytek i doplňky. Místnost se tím opticky prohřeje. A naopak. Trápíte-li se celé léto horkem, šedá barva vás opticky zchladí a červená na doplňcích ji příjemně oživí.

Foto: ligne roset

Červená a šedá příjemně povzbudí myslFoto: ligne roset

Tip redakce:Červená s šedou jsou ideální díky svým povzbuzujícím účinkům do kuchyní, jídelen i obývacích pokojů. Pozor však na ložnice! Pokud sem tuto kombinaci chcete, šedá by měla převládat a červená ji jen dozdobovat na doplňcích. Jinak budete mít neklidné spaní.

Zajímají vás více barvy v kuchyni? Zde je Barevná kuchyň 3x jinak. Podívejte se!.

Varianta 3: Fialová a hnědá

Kombinace fialové a hnědé, kterou ale může vhodně nahradit třeba dřevo ve svém přírodním odstínu, je ideální nejen do obýváku, ale třeba i do ložnice. Fialová je totiž považovaná za barvu, která přináší rovnováhu a navozuje zdravý spánek.Přitom ve spojení s hnědou působí zajímavě až extravagantně. Pro tuto barvu a tmavé dřevo platí, že interiéru dodávají eleganci a určitou důstojnost. Navíc přírodní materiály a barvy se vracejí do obliby a je pravděpodobné, že několik následujících let budou považovány za ty „in“. Z neobvyklého interiéru snadno vytvoříte nadčasový. Stačí jen fialové stěny přemalovat třeba na bílé, nábytek ponechat, a vznikne vám tak klasika, která se bude líbit dlouho.

Foto: bo concept

Fialová s hnědou jsou ideální kombinací do ložniceFoto: bo concept

Tip redakce:Fialová s hnědou dokážou vytvořit příjemný a velmi elegantní interiér. Hodí se tak nejen do ložnic, oblíběné jsou v pokojích dospívajících dívek, ale sluší i obýváku.

Varianta 4: Tyrkysová a fialová

Jestliže jste se zamilovali do fialové, ale zdá se vám v kombinaci s hnědou příliš tmavá, máme pro vás jiný, odvážnější tip! Zkuste ji oživit trochu neprávem opomíjenou tyrkysovou! Tato kombinace se hodí i do menších místností, neboť není tolik tmavá. A podobné je i působení obou barev – obě přinášejí do interiéru vyrovnanost a podporují komunikaci.

Foto: dulux

Fialové to sluší i s tyrkysovou. Ocení je především vaše dětiFoto: dulux

Tip redakce:Tuto kombinaci ocení vaše děti! Účinky obou barev jsou v dětských a studentských pokojích žádané. Ideální je, když kolem lůžka bude převládat fialová, a v pracovním a hracím koutku tyrkysová. Pomohou dětem soustředit se na učení i dobře spát.

Varianta 5: Zelená a hnědá

I když jde v interiéru o netradiční kombinaci, v přírodě vidíte zelenou a hnědou vedle sebe skoro všude. Ocení ji ti, kteří hledají doma klid a pohodu. „Tyto tóny evokují návrat ke kořenům, návrat k solidnosti a jsou nyní velmi žádané. Velmi elegantně působí tyto barvy spolu se světlou dubovou dýhou nebo bílým lakem, výsledkem je velmi inteligentní avšak luxusní styl,“ upřesňuje Miloslav Kolařík z Decolandu. A nejen to. Nezapomínejte, že zelená zklidňuje a také uzdravuje. Nachází se uprostřed barevného spektra, proto ji lze kombinovat skoro se všemi barvami. Ale pozor, jakou zelenou volíte! Existuje spousta variant od trávově zelené po olivovou, kterou jsme vybrali my.

Foto: thinkstock

Olivově zelená bude vyhovovat všem, kteří o návratu k přírodě nejen mluvíFoto: thinkstock

Tip redakce:Pokud jste si nebyli u předchozích tipů jisti, který je pro vás ten pravý, teď jste ho našli! Olivově zelená se totiž hodí pro všechny a do každé místnosti.

Která z těchto kombinací se vám líbí nejvíce? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám