Hlavní obsah
2,9
(198)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zahřejte se voňavým domácím svařákem, u kterého přesně víte, z čeho je. Když si navíc do zásoby připravíte náš kořeněný sirup, budete mít vždy po ruce surovinu na jeho bleskovou přípravu. Víno pak totiž stačí jen ohřát a smíchat s trochou tohoto sirupu.

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
200 mililitrů
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 4 ruličky skořice
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 12 ks hřebíčku
  • 4 plátky čerstvého zázvoru
  • 1 ks citronu
  • 1 ks pomeranče
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Koření dejte klidně víc, naopak citrusů můžete ubrat. My udělali sirup ne moc sladký (většinou se totiž na výrobu svařáku používají sladší vína), zato s intenzivní chutí citrusových šťáv.

Foto: Jakub Jurdič

Sirup z těchto surovin vám vystačí nejméně na dvě láhve vínaFoto: Jakub Jurdič

02.

Cukr dejte spolu s kořením, zázvorem a citronovou kůrou (jen žlutou částí, bílá je hořká) do rendlíku.

Foto: Jakub Jurdič

Koření můžete dát podle chuti či zvykuFoto: Jakub Jurdič

03.

Přidejte citronovou i pomerančovou šťávu.

Foto: Jakub Jurdič

Místo citrusové šťávy lze dát i vodu, sirup sice nebude mít tak výraznou chuť, zato bude sladšíFoto: Jakub Jurdič

04.

Nyní vše alespoň 20 minut povařte a na závěr vmíchejte vanilku.

Foto: Jakub Jurdič

Vanilkový extrakt vmíchejte až po uvaření sirupuFoto: Jakub Jurdič

05.

Sirup sceďte a přelijte do lahvičky. Pak už stačí přidat asi lžíci sirupu do hrnku ohřátého vína a případně dosladit. Pokud nestojíte o nealko verzi, víno nikdy nevařte! Zkoušeli jsme svařák z bílého i červeného vína a chutnaly nám oba, tak se nebojte experimentovat – třeba přidat oblíbené sušené ovoce.

Foto: Jakub Jurdič

Hotový sirup stačí dle chuti smíchat s ohřátým bílým či červeným vínem a máte hotovo!Foto: Jakub Jurdič

06.

Sirup vydrží dobrý minimálně dva až tři týdny, nejlepší je ho uchovávat v chladu.

Foto: Jakub Jurdič

Díky kořeněnému sirupu si můžete svařené víno připravit kdykoli a ještě přesně podle sebeFoto: Jakub Jurdič

Víte, jak udělat svařák z cideru?

Reklama

Související témata:

Načítám