Hlavní obsah

Situationship: Nový druh vztahu, který vám může zlomit srdce

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se to zrovna hodí. To je asi věta, které nejlépe vystihuje nový druh vztahu, který je prý na rozmachu. Angličtina pro něj má výraz situationship, v překladu něco jako vztah podle situace. Jak vypadá a je dobrý nápad ho navázat?

Článek

Když to s někým na nějaké party zajiskří a skončíte v posteli, ale pak už se nikdy nevidíte, je to sex na jednu noc. Když máte dobrého přítele, s nímž občas vyrazíte za zábavou, popovídáte si, a když je chuť, vyspíte se spolu, ale žádné větší závazky vůči sobě nemáte, je to kamarádství s výhodami.

A když vůbec neřešíte, jak to mezi vámi je a bude, nemáte to absolutně definované, je to situationship. Neboli vztah podle situace, jak se to zrovna v danou chvíli hodí. Čím se vyznačuje?

Typické znaky situationshipu

  • Krátkodobé plány - V normálním vztahu lidé společný čas plánují. Tady se neplánuje, nikdy nebudete vědět, jestli spolu strávíte víkend. Naopak, vaše večerní schůzka se mnohdy „upeče“ třeba během odpoledne.
  • Nulová pravidelnost - V běžných vztazích panuje určitá pravidelnost. V situationshipu jsou vaše setkání nahodilá. Někdy se vidíte tři dny po sobě, pak o sobě ale třeba měsíc nevíte.
  • Omluva bez náhrady - V každém vztahu se stává, že jeden z páru nemá zrovna čas na rande. Přichází omluva, zdůvodnění a také náhradní plán. Dnes musím zůstat v práci přes čas, ale co si to vynahradit zítra? V situationship přijde jen strohá omluva bez příslibu jakékoli náhrady.
  • Hovory o ničem - Něco málo jste si o sobě samozřejmě řekli. Víte, kde bydlíte, kde pracujete, zda máte sourozence. Jinak se ale žádné svěřování nekoná. Vaše konverzace je nezávazná.
  • Nudíte se - Přísun nových společných zážitků stimulují mozek a vyvolávají pocity štěstí. Proto je potřeba i v dlouholetém vztahu podnikat nové věci. V situationshipu je to ale pořád stejné. Sejdete se, dáte si něco k jídlu, kouknete na film a skončíte v posteli. Časem vám zákonitě začne chybět cokoli navíc.
Foto: DavideAngelini, Shutterstock.com

Vztah bez jakýchkoli pravidel a záruk, to je situationshipFoto: DavideAngelini, Shutterstock.com

Komu to vyhovuje?

Někdy to může být fajn. „Může to být vzrušující, osvobozující a dobrodružné. A vlastně vám takový vztah dává prostor a čas toho druhého poznat, aniž byste byli pod tlakem, že musíte učinit nějaké rozhodnutí,“ říká americká expertka na vztahy a terapeutka Christie Tcharkhoutian v magazínu The Women's Health.

V určitých fázích života to opravdu nemusí být na škodu. Třeba když jste ve zralém věku a bez partnera, ale máte emoční zázemí v podobě dospělých dětí, příbuzných a dobrých přátel. Občas si vyrazit, dopřát si sex, ale nic neplánovat a neřešit, je příjemné. Nebo naopak, když jste mladí a nějaký zásadní vztah pro vás v tuto chvíli není vůbec prioritní. Potřebujete se soustředit na studium, na budování kariéry, chcete procestovat svět a podobně.

Riziko hlavně pro ženy

Pravda ale je, že většině lidem tohle časem nevyhovuje. Problém totiž nastává, pokud se jeden z páru zamiluje. „V heterosexuálních vztazích to bývají většinou ženy. Jakmile máte s někým sex, v těle se uvolňuje hormon oxytocin a ten takovou reakci vyvolává. Je to biologický proces, nemáte šanci ho ovlivnit,“ vysvětluje americká odbornice na vztahy Abby Medcalf. „Pokud se to stane, začnete se cítit odmítaná, protože vás ten druhý nechce se vším všudy,“ dodává expertka.

Navíc pokud opravdu nemáte nikde jinde zásadní emoční zázemí a nežijete i jiný soukromý život, nejspíš podlehnete minimálně občasným návalům úzkosti. I když vám víceméně vyhovuje žít bez nějakých zásadnějších plánů a závazků, většina lidí potřebuje mít v partnerovi stabilní oporu. Například moct se spolehnout, že vám partner uvaří onen pověstný čaj, když budete nemocní.

Nejhorší ale je, když někoho milujete a máte pocit, že i on vás. Plánujete, ale ve skutečnosti je to jednostranné. Jak poznáte, že to s vámi muž nemyslí vážně?

Reklama

Načítám