Hlavní obsah

Skandinávie a industriál? Tady se jemně mísí oba styly

Foto: Luboš Paukeje

Foto: Luboš Paukeje

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V třípokojovém bytě v novostavbě se mísí skandinávský a industriální styl – přesně tak si to majitelé přáli, a proto si nechali interiér vytvořit na míru. Podívejte se, jak to dopadlo. Je výsledek dostatečně útulný a domácký?

Článek

Igor, Martina a jejich francouzský buldoček Leia žili společně čtyři roky v panelákové garsonce. Po čase začali pociťovat nedostatek prostoru, a protože plánují rozšířit rodinu, zatoužili po velkorysejším bytě v moderní novostavbě. „Samozřejmě s balkonem a pěkným výhledem, který nám v garsonce s jedním oknem chyběl,“ dodává se smíchem paní Martina.

Ideální čtvrť pro život

Bratislavskou čtvrť Petržalka, kde bydleli, si oblíbili, a proto se rozhodli hledat nové bydlení právě tady. „Nechtěli jsme se vzdálit od zeleně a přírody, které je tu zatím dostatek, ale ani od rekreačních oblastí, jako je třeba promenáda kolem mrtvého ramene Dunaje. Zároveň tato část nabízí z hlediska občanské vybavenosti vše, co potřebujeme, a do centra města se bez problémů dostaneme autem i autobusem. I tyto faktory hrály při rozhodování velkou roli,“ vysvětluje pan Igor.

Foto: Luboš Paukeje

Pohled z kuchyně směrem do obývacího pokoje a jídelnyFoto: Luboš Paukeje

Developerský standard

Našli projekt, který se jim líbil. Developer nabízel standard, tedy vymalovaný byt s položenými podlahami, dveřmi, koupelnou a toaletou, Igor s Martinou se ale chtěli stěhovat do hotového. Oba jsou přes den časově vytížení a volné chvíle tráví aktivně, takže se jim nechtělo utrácet čas chozením po obchodech s nábytkem. A tak se shodli, že využijí služeb architekta, který jim interiér ušije na míru.

Dva vysněné styly

Byt měl být světlý, prostorný, s dostatkem úložného prostoru a také útulný, aby se v něm cítili příjemně. Majitele zaujala kombinace skandinávského a industriálního stylu a jasno měli také v tom, že dominantou bude kuchyňská linka v otevřeném prostoru společně s jídelnou a obývacím pokojem, kde tráví nejvíce času.

Jejich představy a sny převedli do reality architekti Martin Donoval a František Dorko z ateliéru Archilab, které majitelé oslovili ve fázi výstavby bytového komplexu. „Už nebylo možné stavebně měnit dispozici bytu, ale naštěstí ani nebylo potřeba s prostorem nijak čarovat. Neměli jsme bohužel ani možnost ovlivnit výběr povrchů, protože i ty už byly ve standardu dané,“ říká architekt Martin Donoval.

Foto: Luboš Paukeje

Majitelé si přáli skloubit skandinávský a industriální stylFoto: Luboš Paukeje

Industriál raději na menších prvcích

Co se týče vysněného industriálního stylu, snažili se architekti požadavek klientů splnit, ale kvůli útulnosti a domáckosti se raději vyhnuli „tvrdému industriálu“ – surovým betonovým konstrukcím a podobně. Místo toho se zaměřili na výběr menších prvků, třeba měděných a antracitových, které tomuto stylu také odpovídají.

Kuchyně jako středobod

Od začátku věděli, že hlavní důraz budou klást na kuchyni. Jako nejfunkčnější model vyhodnotili uspořádání ve tvaru U, kde dřevěná pracovní deska přechází v obývacím pokoji do policové sestavy ve stejném dekoru. Vysunutá část je záměrně „useknutá“ pod jiným než pravým úhlem, což umožňuje plynulejší pohyb po místnosti. Při každodenním provozu tento nepatrný detail majitelé velmi ocenili.

Foto: Luboš Paukeje

Kuchyňská linka přechází na straně obývacího pokoje v policovou stěnu, jednotlivé police jsou nasvětlené LED páskyFoto: Luboš Paukeje

Měděná zástěna

Výrazným oživením a zároveň industriálním prvkem je zástěna z měděného obkladu – umělecké dílo, na které se majitelé nemohou vynadívat. „Je rozdělená na menší fragmenty otočené navzájem o 90 stupňů, čímž vznikl zajímavý, hravý a zároveň velmi elegantní efekt. Po delším hledání jsme nakonec použili měděný kovolaminát, který nejlépe vystihoval původní představu a byl i cenově dostupný,“ popisuje architekt.

V dalších částech bytu převládá skandinávský styl, tedy světlé dřevo v kombinaci s tlumenějšími, spíše zemitými barvami. Pracovna je pak schválně řešená velmi stroze, tak aby se výhledově dala jednoduše přeměnit na dětský pokoj.

Vizitka ateliéru

Archilab je tým zkušených architektů, kteří architekturu vnímají jako prostředek pro zlepšení životního prostoru jednotlivce i společnosti. Základními principy jejich tvorby jsou čisté linie, funkčnost, svěžest a jednoduchost. Více na www.archilab.sk.

Těšíte se na Vánoce? Nechte se inspirovat nádherným vánočním interiérem v severském stylu.

Reklama

Načítám