Hlavní obsah

Skřivan, nebo sova podle znamení horoskopu: Kdo vstává za úsvitu a kdo do noci bdí?

Foto: Maksym Povozniuk, Shutterstock.com

Foto: Maksym Povozniuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někteří lidé se přirozeně budí brzy ráno, jiní naopak bez problémů ponocují až do hluboké noci. Kromě naspaných hodin to ovlivňuje také naše přirozené nastavení organismu. Která znamení horoskopu jsou skřivani a kdo je sova?

Článek

Ráno nemůžete dospat a budíte se plní energie, jen začít pracovat, kdežto večer jste naprosto nepoužitelní a brzy upadáte do hlubokého spánku? Pak jste spíše skřivani. Anebo večer sršíte nadšením i nápady a pracujete ještě dlouho po půlnoci, kdy vás nic neruší, ale ráno by vás z postele nevytáhli ani heverem? V tom případě jste jistě sovy. Zvěrokruh napoví, která znamení mají dána do vínku spíše brzké vstáváním a komu vyhovuje noční bdění.

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Aktivní Berani patří k znamením, která se mohou „zvrhnout“ na obě strany. Jsou velmi akční, impulzivní a vždy plní energie, takže se klidně projeví jako jasní skřivani, schopní vyrazit z postele ještě před úsvitem a pustit se do všech dobrodružství, která život nabízí. Na druhou stranu si však mohou zamilovat party a společnost přátel a stát se sovou, živlem, který paří do hlubokých nočních hodin, roztáčí to na parketu a nic ho nezastaví. Obecně však mezi Berany bývá více skřivanů.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Pomalí a klidní Býci patří spíše mezi sovy. Rána jim moc nejdou, a než se vzpamatují, už je alespoň deset dopoledne. Jako praví požitkáři si všechno rádi vychutnají, a pokud už vstanou brzy, stejně se zaseknou u luxusní snídaně, takže od nich žádný brzký nástup do práce nečekejte. Zbožňují dlouhé večery s vínem a společností, rádi dlouho sedí u večeře a užívají si poklidnou večerní atmosféru i tep velkoměsta. Mají překvapivou výdrž a bdí až do rána, když k tomu mají důvod.

Foto: fotoinfot, Shutterstock.com

Býk vstává později. A když už se probudí dřív, pomalu si vychutnává opulentní snídaniFoto: fotoinfot, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Energičtí Blíženci bývají ranní ptáčata. Jejich přirozená zvídavost a touha existovat v kolektivu je žene ven z postele, do společnosti podobně „postižených“ jedinců. Od rána jsou výřeční a komunikativní, spoustu toho stihnou. Čas od času se ale jako u správných Blíženců ozve i druhá, soví stránka. Pak jsou schopni prospat celé dny a vylézat z postele až odpoledne, aby se pak pozdě večer vybili na nějakém večírku. Skřivaní tendence však u nich jednoznačně převažují.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci patří spíše mezi skřivany, i když to jejich romantickou dušičku vlastně trochu mrzí – co je romantičtějšího než dlouhá noční procházka pod hvězdami? A protože centrum jejich života představuje rodina, podřizují se tak trochu jejímu fungování – a rodiny fungují převážně ve dne. Tak je nastaven i metabolismus Raků, kteří dokážou vyskočit z postele s úsměvem i v naprosto nelidskou hodinu a právě v ranních hodinách odvedou nejvíce práce. Velmi důležité pro ně je ráno zpříjemnit – sobě i všem okolo.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Jak se dá čekat, Lvi jsou vládci nočních akcí. A ranní vstávání? To pro ně není. Pokud po nich budete chtít nějakou práci příliš brzy, narazíte na autopilotem řízeného zombíka, který se začne probouzet až kolem poledního. Ve večerních hodinách ale odvedou naprosto jedinečnou práci a usilovnou noční směnou často doženou, co nezvládli přes den. K tomu samozřejmě patří i sedánky s přáteli – spíše než u kávy a dortíku Lvy najdete u vína či koktejlu někde v baru, kde se stávají pány situace.

Foto: A. and I. Kruk, Shutterstock.com

Lva nechte vyspat, anebo po něm alespoň po ránu nic nechtějteFoto: A. and I. Kruk, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Puntičkářské a perfekcionistické Panny vykazují naprosto všechny charakteristické znaky skřivanů. Mnohdy nemohou dospat a budí se ještě před budíkem, protože se jejich vnitřní hodiny řídí naprosto přesně jejich železnou vůlí. Večer odpadnou brzo, zato ráno! Často se pouštějí do extrémně brzkého vstávání a pak mají naklizeno, navařeno, odběháno a odpracováno ještě dřív, než se probudí ostatní.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Ačkoli Váhy bývají málokdy vyloženě jasně vymezený typ a většinou se pohybují někde uprostřed škály skřivan–sova, častěji patří mezi bdící noční živly. K časnému rannímu vstávání je totiž potřeba určitá forma vůle a odhodlání, a ty Vahám zkrátka chybějí. Jsou spíš pomalejší, nejednají zbrkle a jednotlivé kroky pečlivě promýšlejí. Častěji také propadají melancholickým náladám, což jsou všechno znaky typické právě pro sovy. Ačkoli se najdou i výjimky, inklinují Váhy spíše k nočnímu životu.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři jsou dost typické sovy, ráno nefungují a myslí jim to až někdy po poledni. S blížící se tmou se jim vlévá energie do žil a neskutečným způsobem ožívají. Mají problém přizpůsobit se běžnému dennímu rytmu, i proto často trpí depresemi, úzkostmi a dalšími psychickými problémy. Potřebovali by, aby jim dal svět možnost žít si po svém – spíš v noci, rozhodně ne od šesti od rána. Vykazují znaky manipulativnosti a často mívají vysoké IQ, což jsou další znaky typické pro sovy.

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Nadšení a veselí Střelci mají energie na rozdávání a často ji uplatňují brzy ráno. Kromě spánkového vzorce skřivany a sovy odlišuje třeba také to, že první zmínění jsou mnohem více naklonění zdravému životnímu stylu – a právě do této skupiny patří i Střelci. Nedělá jim problém si přivstat, aby se mohli věnovat sobě, sportu a práci na svém těle. Naopak večer často odpadnou moc brzo – výjimku dovedou udělat čas od času kvůli nějaké party, před níž se vyspí do zásoby.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Praktičtí Kozorozi nejčastěji patří mezi skřivany – zkrátka proto, že je to pro život šikovnější a pohodlnější. Chování skřivana totiž mnohem snadněji zapadá do modelů fungování naší společnosti a Kozorozi se umějí geniálně adaptovat, mají fenomenálně pevnou vůli. Časné vstávání a brzké uléhání jim tak nedělá problém, usnou jako na povel a ráno se vzbudí plní energie. Rádi si ty nejnepříjemnější aktivity odškrtají co nejdřív, aby je měli z krku.

Foto: Maksym Povozniuk, Shutterstock.com

Kozorozi si spánek i vstávání naplánují tak, aby to pro ně bylo co nejpraktičtějšíFoto: Maksym Povozniuk, Shutterstock.com

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Bohémští Vodnáři na čas jako takový moc nehrají. Je jim dost jedno, zda jsou zrovna tři odpoledne nebo tři ráno – když se jim zachce něco udělat, pustí se do toho po hlavě a nikoho se neptají na dovolení. Vnitřním nastavením jsou asi spíše sovy, ale během života si svoje hodiny překopávají a spí a bdí často nezávisle na denním režimu ostatních lidí. Vzhledem k tomu, že jsou jejich povahové rysy často neslučitelné s prací od devíti do pěti, vybírají si svobodná povolání, která si mohou přizpůsobit na míru.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Kreativní a empatické Ryby jsou svým založením sovy, ačkoli jim to v životě dělá problémy. V noci se jim nejlépe tvoří a přemýšlí, jsou nejtvořivější a obecně spokojené, noc je prostě jejich doba. Ráno si rády přispí a nevadí jim ani ruch kolem. Před poledním jsou dost nepoužitelné. Na druhou stranu jsou to ale poměrně melancholické bytosti, jejichž tesknota se často prohlubuje s přicházející tmou a v noci je pro ně boj s chmurami ještě těžší. Neměly by to tak přehánět.

Znáte sedm největších zlodějů spánku? Budete překvapeni, co všechno vám ničí život.

Reklama

Související témata:

Načítám