Hlavní obsah

Skrýš, kterou u vás doma nikdo nenajde? Vyrobte si ji

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Kreativní nápady s nádechem praktičnosti – to jsou ty nejlepší tipy na domácí výrobu. Jedním z nich je i návod na malou, důmyslnou skrýš mezi knihami. Co si do ní ukryjete, je na vás. My vám ukážeme, jak snadná je její výroba.

Článek

Kdysi býval malý trezor ukrytý v každé druhé honosné kanceláři. Naše skrýš se sice trezoru ani neblíží, její obsah však bude bezpečně skryt před cizíma očima a může posloužit třeba jako místo pro vaše „poklady“ z dětství, deník, domácí hotovost nebo šperky po babičce.

Co budete potřebovat

Foto: Tomáš Rubín

Řezáky nebo vylamovací nože jsou už obvyklou součástí výbavy domácího kutila Foto: Tomáš Rubín

Základem jsou staré knihy. Vzhledem k tomu, že při výrobě skrýše „utrpí zásadní újmu“, vybírejte staré či méně oblíbené tituly, s nimiž se lehce rozloučíte. Pamatujte však na to, aby měly pevnou vazbu, zachovalý hřbet, byly přibližně stejně vysoké a alespoň centimetr tlusté (s tenčími se špatně pracuje). Výhodou je kvalitní tvrdá vazba s látkovým potahem, lesklý obrázkový povrch lze také použít, ale hůř se s ním pracuje (klouže). Podle velikosti skrýše budete potřebovat čtyři až šest knih.

Dále oceníte kvalitní vylamovací řezák nebo ostrý kutilský nůž. Obyčejné lepidlo na papír a sešívačku určitě najdete doma. Nakonec budete potřebovat krabičku patřičné velikosti – podle toho, jak velkou skrýš plánujete. Může to být například krabice od dětských bot. Na její hloubce nezáleží – dá se přizpůsobit hloubce knihovny.

Jde se na to

Nejprve svlékněte všechny vybrané knihy z papírového přebalu (mají-li ho) a určete, které dva svazky budou tvořit levý a pravý okraj skrýše – ty zatím odložte.

Foto: Tomáš Rubín

Řez vždy veďte pomalu, opatrně a co nejčistěji Foto: Tomáš Rubín

U zbylých tří až čtyř knih odstraňte desky od stránkového vnitřku, kterému se říká knižní blok. Nůž veďte rýhou – najdete ji v ohybu obálkového kartonu podél hřbetu. Jde to trošku ztuha, ale pokud máte ostrý nůž, nebude to velký problém. Snažte se zachovat rovný řez, aby okraj nebyl moc roztřepený.

Foto: Tomáš Rubín

Vnitřní strana desek je spojená se zbytkem knihy jen papírem, který je třeba také proříznoutFoto: Tomáš Rubín

Pak knihu otevřete a stejný řez proveďte i zevnitř, tedy na místě, kde se předsádka spojuje s knižním blokem. Tohle místo je tvořeno většinou jen jednou vrstvou papíru, proto to půjde jako po másle. O to více si hleďte rovného řezu, případně použijte příložník.

Stejně postupujte i z druhé strany. Výsledkem bude úplné oddělení desek od knižního bloku, respektive by před vámi měly ležet přední a zadní část desek a čistě ořezaný hřbet knihy. Ten by měl mít z obou stran alespoň tři milimetry zpevněné přebalové látky.

U dvou odložených knih odřežte vždy jen jednu část obálky a druhou nechte spojenou s hřbetem. Chcete-li, aby na všech knihách byl stejný směr nápisů na hřbetech, je třeba si ohlídat, abyste měli jeden hřbet s přední deskou a jeden hřbet se zadní deskou. Jakmile budete mít vypreparované všechny knihy na skrýš, můžete se posunout k dalšímu bodu.

Foto: Tomáš Rubín

Na spodním okraji by měly hřbety pěkně zařezávat, aby se skrýš hned na první pohled neprozradila Foto: Tomáš Rubín

Sestavte vedle sebe všechny vnitřní hřbety knih a přidejte k nim ze stran ty s jednou částí obálky. Nůžkami začistěte případné nerovnosti nebo třepení na stranách, ale vždy by vám mělo zůstat alespoň několik milimetrů volné látky. Pomocí těchto krajů totiž hřbety knih spojíte k sobě.

Foto: Tomáš Rubín

Sešívačkou jde spojování hřbetů jedna dvě, chce to jen přesnost Foto: Tomáš Rubín

Lepení by bylo příliš zdlouhavé, proto je lepší použít sešívačku – měly by stačit tři až čtyři sponky z každé strany. První a poslední určitě musejí být co nejblíž u horního a dolního okraje hřbetu. Kdybyste se při sešívání netrefili přesně do spoje, sponku jednoduše odstraňte a sešijte znovu, nic se neděje.

Důležité je pohlídat, aby všechny spodní okraje hřbetů byly v jedné rovině a tvořily rovnou spodní hranu skrýše. Horní okraj může být nerovnoměrný – mezi ostatními knihami to bude působit přirozeně.

Foto: Tomáš Rubín

Knižní část při lepení ke krabici pevně přitiskněte, aby byl celek kompaktní Foto: Tomáš Rubín

Teď už by se vám měl rýsovat výsledný vzhled skrýše, tedy určitě jeho přední viditelná část. Přiložte ji k připravené krabici a přilepte z obou stran desek lepidlem. Nechte důkladně zaschnout, třeba už vložené mezi ostatní knihy do knihovny. Je-li zvolená krabice příliš široká, zhruba uprostřed ji rozřízněte a díly k sobě slepte izolepou přesně na hloubku knihovny.

Foto: Tomáš Rubín

Každý si do skrýše dá, co uzná za vhodné Foto: Tomáš Rubín

Skrýš je hotová a můžete ji naplnit podle libosti. Najdou v ní místo staré prsteny, doklady nebo snad milostné dopisy z mládí? Jaké tajemství bude tato „novinka“ ve vaší knihovně ukrývat, necháváme jen na vás.

Na co konkrétního byste takovou skrýš využili? 

Reklama

Související témata:

Načítám