Hlavní obsah
3,2
(44)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Mák – jedni ho milují, druzí nenávidí, nic mezi tím není. Pro tu první skupinu je tu dnes dokonalý trhací chlebíček s jemnou makovou náplní a sušenými švestkami.

55 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 25 g droždí
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžička soli
Náplň
  • 200 g máku
  • 100 g cukru krystal
  • 300 ml mléka
  • 80 g sušených švestek
Na posypání
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 175 °C. Do vlažného mléka dejte cukr a droždí, promíchejte, aby vám vznikla kašička a nechte vzejít kvásek. Smíchejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte sůl, máslo a vypracujte drobenku. Do ní pak opatrně vlejte kvásek a vytvořte hladké těsto. Do misky nalejte vodu pokojové teploty, těsto do ní vložte a nechte odpočinout, dokud hmota nevyskočí z vody (proto se tomuto druhu těsta říká Vyskoč z vody). Trvá to asi 30–40 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Zatímco těsto kyne, uvařte z mléka, cukru a máku náplň. Chvíli provařte a nechte vychladnout. Těsto vyndejte z vody, osušte, propracujte (pokud by se vám zdálo příliš řídké, přisypte trochu polohrubé mouky) a vyválejte na 3–4 mm vysoký plát. Na plát těsta natřete makovou náplň, posypte sušenými švestkami a nakrájejte na stejně velké čtverce. Do formy na biskupský chlebíček skládejte vedle sebe jednotlivé čtverce, které vždy trochu přimáčkněte, aby držely pohromadě. Dejte péct do rozehřáté trouby na 25 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Hotový chlebíček vyjměte z formy, pocukrujte a podávejte buď nakrájený, nebo vcelku, aby si každý mohl utrhnout podle libosti.

Reklama

Související témata:

Načítám