Hlavní obsah
3,0
(136)
Foto: Vlado Kníž

Foto: Vlado Kníž

Křupavý koláč s brokolicí přijde vhod jako lehká večeře, svačina na výlet nebo slaná chuťovka k vínu. Křehké těsto není složité a skvěle se doplňuje s krémovou ricottovou náplní.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 30 × 20 cm
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
Náplň
  • 300 g brokolice
  • 250 g ricotty
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml smetany
  • 2 lžičky sezamových semínek
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte mouku, promíchejte se solí, vejcem a nakrájeným máslem. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Pak ho vyválejte na velikost formy tak, aby vznikly i okraje. Vložte do formy, těsto na několika místech propíchněte vidličkou a dejte ho na chvíli do chladu. 

02.

Brokolici rozeberte na růžičky a ve slané vodě ji vařte asi 10 minut. Pak ji slijte a nechte okapat. Ricottu prošlehejte s vejcem, osolte a vmíchejte prolisovaný česnek. Sýrovou směs naneste na těsto a rozetřete. Přidejte růžičky brokolice a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. 

03.

Pečte asi 20 minut a pak koláč zalijte smetanou s rozšlehaným vejcem. Vložte zpět do trouby a pečte dalších 10 minut. Mezitím na suché pánvi opečte sezam. Hotový koláč posypte sezamem a podávejte studený nebo teplý. 

Slané koláče jsou úžasně dobré, variabilní a lze je vyrábět různými způsoby. Dají se péct z kupovaného listového těsta, z křehkého těsta nebo z kynutého těsta. A jestli nemáte rádi mouku, zkuste to jinak: nabízí se květáková pizza bez mouky a cuketová pizza bez mouky.

Reklama

Načítám