Hlavní obsah

Slaný koláč s tvarohem, rajčaty a cuketou

Hodnocení:
(108)
Foto: Marek Kučera
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Lehký oběd nebo večeře, svačina na výlet a nebo zajímavé pohoštění? Slaný koláč je rychle hotový a chutná skvěle studený i teplý. A navíc krásně vypadá.

Ingredience pro:
8 porcí
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
Na náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 150 g cukety
  • 200 g rajčat
  • olivový olej
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy nasypte mouku, přidejte nakrájené máslo, vejce a sůl. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Pak ho vyválejte na velikost formy tak, aby mělo i okraje. 

Krok 2: Těsto vložte do formy (Zajímá vás, jak šikovně přenést těsto do formy?), na několika místech propíchněte vidličkou a dejte do chladu. Opláchnutá rajčata a cuketu nakrájejte na plátky. Do misky vyklepněte tvaroh a přidejte vejce, sůl a prolisovaný česnek. Důkladně prošlehejte. Můžete doplnit nasekané bylinky podle chuti.

Krok 3: Ochucený tvaroh naneste na vychlazené těsto. Navrch dejte kolečka cukety a rajčat. Když použijete různé barvy zeleniny (např. žlutou cuketu), koláč bude vypadat ještě efektněji.

Krok 4: Nakonec zeleninu osolte, opepřete a pokapejte olejem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud nejsou okraje koláče zlaté. Podávejte samostatně nebo se zeleninovým salátem.

Slané koláče jsou skvělý vynález. Různé národní kuchyně si s nimi poradily po svém, a tak můžete ochutnat pochoutky, jako je slovenský kynutý posúch, quiche lorraine: lotrinský koláč se slaninou, bulharský koláč banica s balkánským sýrem či domácí italská pizza se šunkou a rukolou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama