Hlavní obsah

Sluneční brýle za 179 Kč. Bezpečné?

Foto: Thinkstock

Rozdíl v brýlích není jen v ceně, tak neriskujteFoto: Thinkstock

Reklama

Když zajdete do obchodu s módou, pořídíte tam trendy sluneční brýle třeba za stovku. Když ale s velkou parádou opustíte s novými brýlemi optiku, jste lehčí třeba i o tisícovku. Jak je to možné? Nejsou ty levné nebezpečné? Nějaký háček v rozdílu cen přece být musí! Nebo ne?

Článek

Při vzpomínce na minulý týden snad už i ti největší skeptici pochopili, že horké léto je tu! Přichází vytoužené koupání, opalování a zákonitě musí dojít i na výběr slunečních brýlí (trendy tipy najdete v článku ZDE). No jo, jenže jsou ty levné kousky, které se dají koupit v módních obchodech za pár korun, pro naše oči vůbec bezpečné? A v čem jsou horší než ty kvalitnější s optiky?

Vidíte, ale špatně

„Rozdíl mezi kvalitními brýlemi a tímto vzorkem je patrný snad už na první pohled,“ konstatoval optometrista Jan Kocourek z oční optiky Trnka, kterého jsme navštívili s náhodně vybranými slunečními brýlemi. Pro pořádek: mezi svým zbožím je nabízela síť módních obchodů a stály přesně 179 korun.

Mnohem zásadnějším problémem jsou ovšem skla, která jsou pouze vlisovaná, nikoli zbroušená. „Nezbroušené sklo v okrajích výrazně zkresluje pohled, což může při denním nošení či řízení způsobit nečekané problémy,“ upozorňuje optometrista Kocourek. Při používání nezbroušených skel se oči více namáhají, mohou vás pak bolet či pálit.

UV ochrana? Snad v pořádku!

V souvislosti s kvalitními slunečními brýlemi se často hovoří o UV filtru. Jedná se o filtr, který zachytí většinu ultrafialových paprsků, které jsou jinak pro oko škodlivé. Částí UV záření je záření UVA, UVB a UVC. S tím posledním jmenovaným se není třeba zabývat, protože ho pohlcují vrstvy atmosféry. Záření UVA a UVB však pro nás nebezpečné jsou, přičemž paprsky UVB jsou ty, které poškozují oko a jeho sítnici nejvíc.

Barva skel a UV filtr jsou dvě rozdílné věci – tedy to, že máte oranžové, žluté nebo třeba modré brýle nemá na kvalitu UV filtru žádný vliv! U brýlí, které nekoupíte v optice, hrozí také riziko, že barva skel nebude standardizovaná a že ona oranžová, modrá nebo zelená může při používání všechny ostatní barvy výrazně zkreslovat.

U slunečních brýlí se rozlišuje ještě tmavost, která je rozdělena do několika kategorií a je vlastně i patrná na první pohled:

  • Brýle v nejnižší kategorii 0 jsou prakticky zcela průhledné – měli byste je správně nosit pouze, když je pod mrakem a jsou víceméně na parádu,
  • „jedničky“ jsou vhodné v případě oblačnosti,
  • „dvojky“ do běžného slunce,
  • „trojky“ (ty naše) a „čtyřky“ na přímé sálající slunce a do hor. Se „čtyřkami“ byste neměli řídit auto, protože jejich tmavost snižuje kontrast a rozlišovací schopnost očí.

Celkově však v našem malém testu zakoupené levné brýle obstály tak napůl. Pokud budeme věřit označení výrobce, je daný UV filtr dostačující, tedy zdravotně v pořádku. Ze všech ostatních hledisek však ony levné brýle nezaručují takový komfort jako brýle z optiky a pro denní nošení či řízení je doporučit nemůžeme.

Jaká je nejvyšší částka, kterou byste byli ochotni investovat do slunečních brýlí? Jaké parametry při koupi posuzujete? A kde brýle nejčastěji nakupujete? Podělte se o své zkušenosti v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám