Hlavní obsah

Směřují vaše pokoje na správné světové strany? Zjistěte to!

Foto: RAKO

Foto: RAKO

Reklama

Máte v bytě či domě málo slunce? Nebo naopak hodně? Orientace jednotlivých místností vůči světovým stranám může ovlivnit i to, jak se doma cítíte. Víme, jestli bydlíte správně!

Článek

Pokud se už teď smějete, co jsme si to v redakci vymysleli za hloupost, zadržte. „Mnohdy volíte umístění místností vůči světovým stranám podvědomě správně. Někdy se však snažíte kombinovat, a pak se může stát, že se třeba v jednom pokoji nebudete cítit dobře, a nevědomky začnete raději trávit čas v jiné místnosti,“ podotýká interiérová designérka Věra Tomíčková z Toto studia. Jak to tedy má být?

Obývací pokoj míří k jihu

Trávíte v něm nejvíce času? Místnosti, kde pobýváte nejčastěji, mají směřovat na jih až jihozápad. „Při jihozápadní orientaci oken sluneční paprsky osvětlují místnost většinu dne a až do pozdního večera. Toto umístění oceníte i v zimě, kdy je centrální část domova nejprosvětlenější a slunce přispívá k jejímu vyhřívání,“ říká Miroslav Culka ze společnosti Dafe-Plast.

Foto: Daikin

Místnost, ve které trávíte nejvíc času by měla směřovat k jihuFoto: Daikin

A když to máte jinak? Použijte světlejší barvy, které lépe odrážejí světlo, hlavně na velkých plochách (stěny, podlaha, sedačka, skříně). A nezahlcujte místnost nábytkem.

Foto: Hornbach

Pokud máte obývák na sever, nemusíte se hned stěhovat. „Zateplíte“ ho výraznými, slunečními barvami Foto: Hornbach

Kuchyně by ráda východ až sever

U samostatné kuchyně se doporučuje orientace na východ, severovýchod, případně sever. „Směřování na východ nebo severovýchod je optimální, protože východní slunce nemá takovou sílu a vyhnete se nadměrnému přehřívání. Spotřebiče jsou samy o sobě velkým zdrojem tepla,“ upřesňuje Lada Kuncová ze společnosti Geosan Development.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Výhoda této kuchyně je, že okna směřují do různých světových stran (lepší větrání) Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

A když to máte jinak? „Ani kuchyně na jižní stranu, zejména je-li propojená s obývákem, nemusí představovat problém. Potraviny lze skladovat třeba v chladnější spíži,“ uvádí Věra Tomíčková. S odvodem pachů z vaření nejlépe pomůže odtahová digestoř, interiérové stínění v podobě žaluzií nebo rolet zase omezí pronikání slunce.

Dětský pokoj chce spíše jih

Protože se zde odehrává řada různých aktivit – spaní, hraní, učení, pokojíček by měl nabídnout dostatek tepla a světla, byť se tyto požadavky v průběhu vývoje dítěte proměňují. Zlatou střední cestu poskytne jih, východ je vhodný, aby dítě ráno probudilo slunce, západ zase nabídne dobře prosvětlenou místnost odpoledne a večer.

Foto: Quick-step

Dětský pokoj musí v průběhu času splňovat řadu různých funkcí. Uvažujte i do budoucna – zatímco nábytek po čase proměníte, podlahu pořizujete na dlouhá léta. Proto je vhodnější neutrální světlý odstínFoto: Quick-step

A když to máte jinak? Poraďte si stejně jako v obýváku, pomůže i vícezdrojové umělé osvětlení. Pracovní stůl postavte k oknu, abyste využili maximum přirozeného světla, naopak postel postavte tak, aby na ni přímo nemířilo slunce.

Foto: Toto studio

Pracovní stůl potomka by měl být umístěný co nejblíže u okna, jako i v případě této realizaceFoto: Toto studio

Ložnice ocení východ

Orientace na chladnější světové strany má logiku – místnost nebude večer přehřátá, takže se vám bude lépe spát a ráno vás probudí slunce, čili snáz vstanete. Kvůli pocitu bezpečí se doporučuje postel umístit tak, abyste z ní dobře viděli na dveře.

Foto: Alax

Přestože každý dává přednost něčemu jinému, postel by měla v ložnici takzvaně kotvit – mít čelo u stěny a okolí volnéFoto: Alax

A když to máte jinak? „Pořiďte si kvalitní zastínění – kvůli večernímu slunci jsou vhodné například takzvané blackoutové látky – závěsy, rolety, plisé,“ připomíná designérka. Nepropustí žádné světlo zvenčí ani z pouliční lampy, fungují i jako tepelný a do jisté míry i zvukový izolant.

Foto: Isotra

Nejen v ložnici můžete využít vhodné zatemňovací stínění, například v podobě roletyFoto: Isotra

Foto: Ikea

Máte místo na samostatnou pracovnu? Odborníci doporučují, aby její okna mířila nejlépe na severFoto: Ikea

Sociální zařízení – všechno je správně

V mnoha bytech se umísťují do prostor bez oken, navíc v těchto místnůstkách netrávíte tolik času. Ovšem pokud zde okna máte, pak by bylo optimální, aby směřovala na sever až západ – tady se přece nepotřebujete přehřívat.

Foto: DAFE-PLAST

Podle orientace okna na konkrétní světovou stranu je dobré volit vhodný typ zasklení, které zajistí správnou propustnost tepla a světla do interiéruFoto: DAFE-PLAST

Foto: Rako

Nemáte koupelnu s oknem? Nevadí! I tak si tuto místnost můžete příjemně zařídit a třeba velké zrcadlo využít k odrazu světlaFoto: Rako

Tak co, máte to doma správně? 

Reklama

Načítám