Hlavní obsah
3,2
(664)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Zapečené brambory na mnoho způsobů jsou oblíbené jako samostatný chod i jako příloha. Tyto se nepředvařují, pečou se ve formě tenkých plátků přímo ve smetaně. A parmazán v kombinaci s rozmarýnem si dokonale rozumí!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu 30 × 20 cm
  • 1 kg brambor
  • 250 ml smetany
  • 4 lžíce parmazánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička másla
  • 3 špetky soli
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky a lístečky čerstvého rozmarýnu nasekejte nadrobno.

02.

Zapékací mísu nebo menší pekáč vymažte máslem. Na dno poklaďte čtvrtinu nakrájených brambor. Vrstvu osolte a nalijte na ni čtvrtinu množství smetany. Tu posypte částí nastrouhaného parmazánu a trochou nasekaného rozmarýnu. 

03.

Takto vrstvěte brambory ještě třikrát. Vrchní vrstvu bude tvořit smetana s parmazánem. 

04.

Zapékací mísu zakryjte alobalem a brambory dejte péct do trouby asi na 30 minut. Během této doby změknou. Pak alobal odstraňte a brambory dopečte dozlatova během ještě dalších 10 minut. 

05.

Gratinované brambory nechte mírně zchladnout a pak je podávejte. 

Foto: Svatava Vašková

Takto připravené brambory jsou výborné k dušenému hovězímu masu s omáčkou Foto: Svatava Vašková

Jestli jste bramboroví, mohly by vám chutnat také brambory plněné sýrem a zakysanou smetanou nebo tradiční křupavé bramboráky. 

Reklama

Související témata:

Načítám