Hlavní obsah

Smradlavé, ale zdravé. Dejte šanci olomouckým tvarůžkům, zbaví vás depresí i přebytečných kilogramů

Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Foto: Stepanek Photography, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou bohaté na bílkoviny, chudé na tuky a podporují hubnutí. Co dalšího o nich ještě potřebujete vědět, aby se pravidelně objevovaly i na vašem talíři?

Článek

Výroba syrečků má u nás letitou tradici. První psané záznamy pocházejí už z 15. století z Moravy, kde jsou zmiňovány jako běžné jídlo. Místní selky doma nechávaly zrát netučný tvaroh se solí, který stáčely do různých tvarů a poté ještě nechaly dozrát v sušárně. Už v té době se jednalo o lahůdku, jež dokonce sloužila jako platidlo. A jejich popularita přetrvala dodneška. O tom svědčí fakt, že jako jediný tuzemský produkt byly zapsány do světově uznávané Velké encyklopedie sýrů. Tato „sýrová celebrita“ má v Lošticích, kousek od Olomouce, vlastní muzeum, kde můžete vidět původní lisovací formy.

Jak poznat kvalitní syreček

Měl by být jantarově zlatavý a jeho povrch má obestírat světlá vrstva mazu. Že je uzrálý, poznáte podle dokonale probarveného povrchu. Jednotlivé kusy by měly být snadno oddělitelné, mít pravidelný tvar a neměly by se roztékat. Tvarohový, mazlavý střed značí nevyzrálost. Pokud si takové syrečky přinesete domů, nechte je při pokojové teplotě, ideálně pod skleněným zvonem, jeden či dva dny dojít.

Zbaví vás depresí

Syrečky se dříve vyráběly doma, dnes je jejich výroba mechanická. I přesto zůstávají zachovávány jejich mimořádné vlastnosti. Můžete si být jistí, že v nich nenajdete žádné konzervanty (kromě soli), barviva ani aromata. Jedná se o ryze přírodní produkt, který svědčí zdraví těla i psychice. Podle Gabriely Svobodové, výživové specialistky z brněnské poradny Začnu Dnes, vás totiž mohou zbavit depresí. „A to díky aminokyselině tryptofan, která podporuje zvýšení hladiny serotoninu v mozku. Serotonin je znám jako hormon štěstí a radosti,“ vysvětluje.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Díky speciální látce vám syrečky zvednou serotonin, a tím pádem i náladu Foto: stockfour, Shutterstock.com

Pomohou s hubnutím

Kromě toho pomohou syrečky s hubnutím. Tvaroh, z něhož se vyrábí, pochází z nízkotučného mléka. Tím pádem mají ve 100 g méně než procento tuku, jen 3 gramy sacharidů, zanedbatelné množství cholesterolu a pouhých 130 kilokalorií. Zato nabídnou skoro 30 gramů bílkovin a dostatečné množství vápníku. To všechno z tvarůžků činí potravinu vhodnou v redukční dietě – dodají bílkoviny pro silné svaly  a vápník pro silné kosti.

Opatrně se solí

Pozor byste si měli dávat jen na zvýšené množství soli. „Pokud sníte 100 g výrobku, což není ani celé balení, přijmete celodenní doporučenou dávku soli, tedy 5-6 gramů,“ upozorňuje Monika Tělupilová, výživová poradkyně z Brna. Z toho plyne, že když si dopřejete syrečky, neměli byste správně během dne přijmout už žádnou další sůl.

Foto: yougoigo, Shutterstock.com

Minimum tuků a sacharidů a kupa bílkovin – díky tomu vám tvarůžky pomohou zhubnoutFoto: yougoigo, Shutterstock.com

Nasladko i naslano

V kuchyni syrečky využijete na bezpočet způsobů. Chutnají na krajíci chleba potřeném máslem, zapité pivem či studeným mlékem nebo posypané paprikou a kmínem, případně nastrouhané ve smetaně a povařené na omáčku.

Při vaření poslouží jako náhrada tučných sýrů, můžete jimi dochutit polévku i ozvláštnit koláč. Hodí se na topinku, do zeleninového salátu nebo pomazánky, kde je smícháte třeba s nějakým měkkým tvarohovým sýrem či pomazánkovým máslem. Jsou skvělé smažené v trojobalu (pak už samozřejmě neočekávejte dietní benefity) nebo nakládané a určitě zkuste také španělský ptáček s tvarůžky

Pokud chcete vyzkoušet syrečkový dezert (opět tedy nic na hubnutí), potřete kolečko povidly a ozdobte šlehačkou. Syrečky se jedí i s jablky a banány a někteří gurmáni je dokonce společně s marmeládou zavinují do palačinek!

Reklama

Načítám