Hlavní obsah

Smrkové výhonky: nabité céčkem, léčí klouby i kašel

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Jsou všude kolem – na každém smrku teď najdete světlezelené konečky větví, které jsou plné blahodárných látek. Pár si jich nasbírejte a zpracujte na horší časy. Máme hned několik možností, jak s nimi naložit.

Článek

Kouzlu bylinek podlehl snad každý, ale je tady spousta přírodního bohatství, které teprve čeká na objevení. Takovým pokladem jsou smrkové výhonky. Zelené konce větviček, které se objevují na jaře na jehličnanech, jsou plné tělu prospěšných silic.

Záleží na podnebí – v chladnějších oblastech smrkové pupeny zatím vykukují, jinde jsou už pěkně vyklubané. Pro sběr jsou nejlepší výhonky co nejmenší – nejlépe velikosti nehtu na palci, maximálně však do pěti centimetrů. Stříhejte opatrně (zahradními kleštěmi či nůžkami), na vícero stromech, vždy po několika výhoncích, neolamujte celé větve! A pamatujte, že stromy jsou známým pohlcovačem nečistot z okolí, proto se vyvarujte míst se silnou dopravou.

Léčivé silice z mladých výhonků skvěle tlumí kašel a vůbec všechny bronchitické problémy. Macerát ve formě tinktury je vhodný jako mazání na bolavé klouby – ať už kvůli artritidě, nebo opotřebení. A posledním, ovšem významným přínosem mladého jehličí je vysoké množství vitaminu C.

Snadná cesta: sirup bez vaření

Na zpracování silice ze smrkových výhonků existuje několik receptů. Ten nejsnazší je postaven na reakci cukru s citronem. Zelené konce větviček propláchněte na sítku studenou vodou, nechte okapat a lehce proschnout. Mezitím si oloupejte citrony (máte-li je v bio kvalitě, můžete použít i kůru), nakrájejte je na plátky a připravte si cukr. Použili jsme tmavý, oproti bílému obsahuje zbytky minerálů z cukrové třtiny, přičemž množství záleží na velikosti sklenice, kterou budete používat.

Foto: Tomáš Rubín

Pro začátek zkuste malou sklenku. Až otestujete účinky smrkového sirupu, napřesrok už sáhnete po čtyřlitrovceFoto: Tomáš Rubín

Na dno nasypte trochu cukru a pokryjte ho na prst silnou vrstvou výhonků, přidejte pár koleček citronu, zasypte stejně tlustou vrstvou cukru a takto pokračujte až k hornímu okraji sklenice. Vše dobře upěchujte, abyste vytlačili vzduch, nahoře pod víkem nechte alespoň centimetr prostoru, kde se bude hromadit šťáva.

Sklenici postavte na parapet a už druhý den uvidíte, jak se vrstvy propojují a vzniká hnědý sladký sirup, plný zdraví prospěšných látek. Po týdnu či dvou přesuňte sklenici do lednice a udržujte v chladu. Užívejte jako vitaminovou bombu každé ráno jednu lžičku nebo při kašli třikrát denně.

Osvědčená klasika: povařte a sceďte

V některých bylinkářských knihách se píše, že je třeba výhonky alespoň dvacet minut povařit. Vitamin C sice téměř vymizí, zato se uvolní více léčivé silice, a sirup tak bude mít větší účinnost. Výhodou je i delší trvanlivost.

Foto: Tomáš Rubín

Na začátek stačí povařit výhonky a citronyFoto: Tomáš Rubín

Půl kila omytých výhonků vsypete do litru vody a společně s dvěma oloupanými a na plátky nakrájenými citrony povařte dvacet minut (přikryté pokličkou). Vše dejte na noc do lednice.

Foto: Tomáš Rubín

Po prvním vaření a odležení bude tekutina zakalená uvolněnou citronovou šťávou, pak se však přidá cukr, povaří se a sirup získá krásně medovou barvu Foto: Tomáš Rubín

Šťávu slijte přes sítko do hrnce a dejte znovu vařit, tentokrát s půl kilogramem cukru. Nechte mírně probublávat a průběžně kontrolujte hustotu sirupu.

Foto: Tomáš Rubín

Přidáním třtinového cukru ztmavne i výsledný sirup Foto: Tomáš Rubín

Až dostatečně zhoustne, opatrně ho přelijte do vymytých lahviček, nahoru kápněte lžíci alkoholu, víčko jím také vytřete, zavřete a otočte dnem vzhůru. Takto nechte vychladnout do druhého dne. Sirup by měl vydržet minimálně do příštího jara, tedy pokud ho nespotřebujete dříve, což je pravděpodobnější.

Foto: Tomáš Rubín

Budete-li nalévat horký sirup, sklenice netřeba sterilizovat Foto: Tomáš Rubín

Třetí metoda: „pumpování“ živin

Foto: Tomáš Rubín

Poměr výhonků a alkoholu je zhruba 2 : 1Foto: Tomáš Rubín

Macerování v alkoholu je velmi oblíbené pro svou jednoduchost. Výhonky stačí nasypat do sklenice s francovkou, vodkou či jiným alkoholem a vyčkat zhruba týden. Michaela Weissová z blogu Slunečný život doporučuje pro větší účinnost přidat na půllitrovou sklenici 10 tabletek acylpyrinu. Pak je dobré sklenicí každý den lehce zatřást, aby se usazeniny promíchaly se zbylým obsahem. Používejte jako mazání na uvolnění ztuhlých šlach, na namožené svaly a především při bolestech kloubů.

I v kuchyni je jehliček třeba

Foto: Tomáš Rubín

Voňavý olej osvěží chuť každého salátu Foto: Tomáš Rubín

Poslední tip, jak naložit se smrkovými výhonky, je z kulinářské oblasti. Smrkové silice jsou velmi aromatické, a kuchaři je proto začali namáčet do oleje určeného do salátů. Vzniká tak přísada, která má jednak zajímavou a nezvyklou vůni a navíc je obohacená o živiny, jež se do oleje uvolnily.

V praxi to znamená, že do sklenky zastudena lisovaného olivového oleje nasypete hrst výhonků a dále už se o obsah nestaráte. Olej totiž jehličky spolehlivě konzervuje, a i když lehce zhnědnou, ve sklenici plní i dekorativní účel.

Vydáte se na smrkové výhonky? Máte nějaký další recept, jak s nimi naložit? 

Reklama

Související témata:

Načítám