Hlavní obsah

Smrtící syfilis: Poznali byste tuto infekční nemoc?

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

Touto smrtící a zákeřnou pohlavní chorobou se nakazí až tisíc Čechů ročně. Jenže nemocný člověk na sobě dlouhá léta nemusí nic poznat – a nákazu roznáší dál. A když si příznaků všimne, může být na opravdu účinnou léčbu pozdě. Víte, jak syfilis poznáte?

Článek

Mysleli jste si, že syfilis je nemoc minulosti? Tak to jste na omylu. Počet nakažených každoročně roste. Jak se tato infekce projevuje a musí končit smrtí?

Přenos nákazy

Syfilida patřila v minulosti mezi nejrozšířenější a nejnebezpečnější choroby. Příjice se šíří nechráněným pohlavním stykem s nakaženým. Druhou možností, méně pravděpodobnou, je přenos přes předměty (třeba ručník) a poslední je vrozená syfilida: dítě se nakazí od matky ještě v děloze, případně při porodu (nebezpečné je i mateřské mléko), a může být pak postiženo na celý život. Proto se dělají u všech těhotných a novorozenců krevní testy na příjici a v případě pozitivního výsledku je ihned nasazena léčba.

Příznaky a stadia syfilidy

Syfilida je nebezpečná hlavně proto, že v rané fázi připomíná obyčejnou chřipku, nad kterou většina lidí mávne rukou. Můžete mít nateklé uzliny, bolest svalů a kloubů, teplotu a být unavení. První stadium se týká všech nakažených, další stadia jen těch, kteří se neléčí.

Primární stadium: obvykle se projevuje jediným tvrdým vředem na kůži, který se často vytvoří v blízkosti místa, kudy vnikla do těla infekce. Nebolí ani nesvědí, proto ho lidé často přehlížejí. Po pár týdnech zmizí, ale infekce v těle škodí dál.

Sekundární stadium: propukne asi do dvou let od nákazy, typická je vyrážka na dlaních, chodidlech, ale také v ústech nebo na trupu. Pokud se vyrážka objeví ve vlasech, můžou vypadávat. Často zduří mízní uzliny a v ústech se tvoří infekční bílé plošky – to je takzvaná syfilitická angína. I tyto potíže samy vymizí a infekce škodí skrytě dál.

Třetí, poslední stadium: projeví se třeba až po 10 letech od nákazy. Nastupují těžké neurologické, psychické nebo kardiovaskulární problémy. Nemocný je sice v tomto období nejméně nakažlivý, ale může ho postihnout obrna, demence, progresivní paralýza, poruchy řeči, má postižené klouby, kosti, játra a typická je tzv. skákavá chůze. Znáte slavný film Juraje Herze Petrolejové lampy? Právě tam bravurně předvedl herec Petr Čepek (†54) poslední stadium syfilidy.

Foto: Phimchanok Sri, Shutterstock.com

Jedním z příznaků syfilis je bezdůvodné vypadávání vlasů. Dalším je vyrážka ve spojení s teplotouFoto: Phimchanok Sri, Shutterstock.com

Léčba antibiotiky

Nemoc způsobuje bakterie Treponema pallidum, a čím dřív je infekce odhalena, tím lépe. Syfilis se léčí antibiotiky, nejčastěji penicilinem, tetracyklinem či erytromycinem, a to obvykle injekčně do svalu po dobu dvou týdnů (záleží na stupni nákazy), a i po zaléčení je pacient pod lékařským dohledem: následující dva roky se pravidelně testuje krev.

Nemocní mají ze zákona povinnost nahlásit lékařům všechny své sexuální partnery – musejí se nechat vyšetřit, aby se zabránilo dalšímu šíření. Během vyšetřování a po dobu léčby je zakázán sexuální styk.

Když se syfilis neléčí

Antibiotika ve většině případů dobře zaberou. Zato neléčená nákaza postupně postihuje orgány, kardiovaskulární systém i pohybovou a centrální nervovou soustavu a končí smrtí: umírá se na všechny přidružené problémy, které s sebou toto závažné onemocnění nese.

Syfilis

  • Popis - Chronická infekční nemoc, kterou způsobuje bakterie Treponema pallidum. Nejčastěji se přenáší pohlavním, orálním a análním stykem, výjimečně i přes předměty. Infekci získávají i děti od nakažené matky během těhotenství či porodu. Neléčená choroba devastuje celý organismus a končí smrtí.
  • Jiné názvy - Syfilida – příjice – lues
  • Příznaky - Dva tři týdny po nákaze se objeví na kůži tzv. tvrdý vřed. Pokud se nemoc neléčí, ve druhém stadiu se objevují typické vyrážky na dlaních či v ústech. Poslední stadium propuká po letech, infekce napadá celý organismus, neléčená nemoc končí smrtí.
  • Inkubační doba - První nenápadné příznaky se objeví asi 2 týdny po nákaze.
  • Léčba - Léčí se penicilinem či jinými antibiotiky.
  • Prevence - Bezpečný sex, návštěvy těhotenských poraden, nepřehlížení vyrážek neznámého původu

Další pohlavní chorobou jsou chlamydie. Ptáte se na nejlepší prevenci? Je velmi snadná: mít bezpečný sex.

Reklama

Načítám