Hlavní obsah
3,2
(347)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Někdy prostě uděláte největší parádu s těmi nejjednoduššími věcmi. A naše citronové poháry jsou přesně takové – potřebujete na ně jen 5 surovin, jsou příjemně osvěžující a jen tak akorát sladké.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Lemon curd z celých vajec
  • 2 ks vejce
  • 60 g cukru krupice
  • 60 g másla
  • 1 ks citronu
K dokončení
  • 180 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Lemon curd klidně použijte i kupovaný, ale jeho domácí příprava je mnohem snazší, než se zdá. Klasicky se dělá jen ze žloutků (jako v tomto receptu na citronový dort), ale jestli stejně jako já neradi vymýšlíte, jak potom upotřebit zbylé bílky, připravte ho z celých vajec – je stejně dobrý, a navíc trochu lehčí.

02.

Cukr, máslo a šťávu i kůru (ovšem jen její žlutou část, bílá je hořká) zahřívejte ve vodní lázni do rozpuštění másla, poté vmíchejte vejce a za stálého šlehání 10 až 15 minut zahřívejte, až získáte hustý krém.

03.

Jestli chcete mít krém žlutější, přidejte několik kapek gelové potravinářské barvy nebo dejte víc vajec/žloutků (já měla domácí vajíčka a byla zrovna dvoužloutková).

04.

Na povrch přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Hotový lemon curd vydrží v lednici až týden.

05.

Smetanu ušlehejte dotuha, asi třetinu si dejte stranou na ozdobu, a zbytek opatrně prošlehejte s citronovým krémem.

06.

Rozdělte do skleniček či pohárů, ozdobte zbylou šlehačkou a čerstvým ovocem nebo plátky citronů a podávejte. Pokud dezert připravujete předem, podávejte ho vždy vychlazený.

Tip: Citrusový krém připravíte stejným způsobem i z limetky, pomeranče či grepu, ale vždy vybírejte chemicky neošetřené ovoce. Pro křupavé zakončení můžete na dno skleniček rozdělit i asi 100 g nadrcených nebo rozmixovaných sušenek smíchaných s asi 3 lžícemi rozpuštěného másla.

Věděli jste, že citrusy si báječně rozumí i s bylinkami? Zkuste pomerančovou bábovku s rozmarýnemrozmarýnový dort nebo božské citronové řezy s tymiánem!

Reklama

Načítám