Hlavní obsah
3,1
(311)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Ať už jste si ulovili bandasku borůvek přímo v lese, nebo se na vás z mrazáku vyčítavě dívají ještě ty loňské, právě teď je ten nejlepší čas je zpracovat. Ideálně ve formě třeba lahodného borůvkového koláče. Ten dnešní je nepečený a bez želatiny, přesto v lednici do druhého dne krásně ztuhne. A má neuvěřitelnou barvu.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Borůvkový rozvar
  • 200 g borůvek
  • 60 g cukru krupice
  • 1/2 ks citronu
Korpus
  • 16 ks kakaových sušenek s mléčnou náplní
  • 60 g másla
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 300 g čerstvého krémového sýru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 180 g smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Do náplně použijte lesní borůvky - ty kanadské vám krém nikdy tak pěkně neobarví a neochutí.

Foto: Greta Blumajerová

Borůvky klidně použijte mrazenéFoto: Greta Blumajerová

02.

Borůvky asi 10 minut povařte s cukrem a šťávou i kůrou z poloviny citronu. Šťouchadlem nebo metličkou je během vaření trochu pomačkejte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Foto: Greta Blumajerová

Nejprve ovoce svařte s cukrem a citronemFoto: Greta Blumajerová

03.

Sušenky rozmixujte najemno, přidejte sůl a rozpuštěné máslo a hmotu pomocí skleničky nebo dlaně pořádně natlačte do formy vyložené pečicím papírem. Korpus dejte do lednice, než si připravíte náplň.

Foto: Greta Blumajerová

Připravte si sušenkový korpusFoto: Greta Blumajerová

04.

Žervé nebo čerstvý krémový sýr rozmixujte nebo prošlehejte s vanilkovým cukrem a borůvkami a pak do něj opatrně zapracujte dotuha ušlehanou smetanu.

Foto: Greta Blumajerová

A nakonec umíchejte smetanový krém se žervéFoto: Greta Blumajerová

05.

Náplň rozetřete na korpus a nechte do druhého dne v chladu ztuhnout.

Foto: Greta Blumajerová

To nejtěžší přijde na závěr: vydržet nejlépe do druhého dne, než náplň hezky ztuhneFoto: Greta Blumajerová

06.

Aby se vám koláč lépe krájel, můžete ho před podáváním dát asi na 15 minut do mrazáku. Na závěr dozdobte dalším ovocem nebo třeba jedlými květy.

Foto: Greta Blumajerová

Koláč pěkně drží i bez použití želatiny, ale pro jistotu ho můžete před krájením dát ještě asi na 15 minut do mrazákuFoto: Greta Blumajerová

Tip: Množství cukru upravte podle sladkosti borůvek. Nezapomeňte, že i korpus je poměrně sladký. Pokud používáte sušenky bez náplně, přidejte na másle.

S borůvkami nebo jiným sezonním ovocem můžete upéct i piškotovou roládu s bílou čokoládou, nepečené řezy s tvarohem a smetanou nebo třeba křehký koláč ovoněný mátou. Co byste si dali nejraději? A jestliže vám nějaké zbyly, nezapomeňte je zavařit.

Reklama

Načítám