Hlavní obsah

Snižuje krevní tlak, léčí klouby i záněty. Co všechno dokáže obyčejná šťáva z brambor?

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Brambory jsou oblíbenou součástí jídelníčku Středoevropanů – pečené, vařené, šťouchané... Někdy ani masa netřeba. Ovšem tím kouzla nekončí! Než se pustíte do jejich zpracování, zkuste je využít syrové. Překvapí vás, jak široké spektrum účinků mají.

Článek

Zapomeňte na chvíli na chuť vařených, jemně osolených nových brambůrek a soustřeďte se na syrové hlízy. Abyste z nich dostali jen to pozitivní, vyberte ty opravdu zdravé. Nesmějí být přemrzlé (poznáte to podle bílé barvy pod slupkou) či zelené a nemají mít očka ani klíčící oddenky. Ty totiž mohou obsahovat jedovatý alkaloid solanin, který způsobuje nevolnosti a závratě. U těhotných žen dokonce může ohrozit plod.

Na co si dát pozor

Nejlépe uděláte, když zvolíte brambory v bio kvalitě nebo alespoň z osvědčeného domácího zdroje. Oloupejte je a důkladně zkontrolujte, jestli jste vyřízli veškeré „podezřelé“ tečky a jinak zbarvená místa. Následně brambory prožeňte odšťavňovačem nebo je najemno nastrouhejte a šťávu rukou vymačkejte. Takto získáte nejsilnější roztok. Na první pohled nepůsobí zrovna lákavě a chuť také není bůhvíjaká, ale jde přece o léčivou šťávu, tak zkuste přivřít oči. Má tendenci hnědnout, proto buď přidejte kapku z vymačkaného citronu nebo pro pozdější upotřebení odložte do chladu.

Recept pro lenochy na méně koncentrovanou bramborovou tekutinu zní takto: nakrájíte syrové brambory na plátky, namočíte na noc do trochy vody a tu pak použijete, ovšem s menším efektem.

V bramborové šťávě najdete spoustu vitaminu C, E a skoro všechny ze skupiny B. Kromě toho také selen, zinek, hořčík, železo, kyselinu listovou a mnoho dalších látek. Důležitou složkou je alantoin, který umí hojit rány a poškozené sliznice. Kombinace je to nevídaná a zavání elixírem mládí. Však se také bramborovou šťávou můžete léčit od hlavy až k patě.

Foto: Anna Molcharenko, Shutterstock.com

Slupku společně s případnými očky či klíčky důkladně odstraňte Foto: Anna Molcharenko, Shutterstock.com

Připijte si na zdraví

Podstatou bramborové šťávy je její zásadité působení v organismu, tedy schopnost vázat přebytečné kyseliny. Toho lze využít nejen při hubnutí (šálek vypijte před snídaní a další pak večer dvě hodiny před spaním), ale také pro zdravé trávení. Koncentrovaná šťáva je balzámem pro překyselený žaludek, ostatně doporučuje se i pro léčbu žaludečních vředů.

Zajímavé pokroky zaznamenávají i pacienti s artritidou kloubů a dalšími formami zánětlivých nemocí. Bramborová terapie jim přináší úlevu v akutních stavech – je třeba pít alespoň tři šálky šťávy v průběhu dne do zmírnění obtíží. Hojivé účinky v kombinaci s vitaminy B jsou ideálním řešením pro ty, kteří často trpí na různé druhy zánětů dutiny ústní, dásní a mandlí či na afty.

A pokud trpíte vysokým krevním tlakem, pak byste mohli sáhnout po šestitýdenní bramborové kúře. Spočívá v pití zhruba jednoho hrnku šťávy dvakrát denně.

Domácí kosmetický salon

Máte-li jemné a lámavé vlasy nebo vám ve větší míře padají, pak jednu půlku hrnku bramborové šťávy vmasírujte do vlasové pokožky a do druhé zamíchejte žloutek a naneste do délek vlasů. Po půlhodině smyjte, opakujte jednou či dvakrát týdně a za dva měsíce uvidíte výsledek.

Brambory svědčí i pleti. Šťáva funguje jako skvělé tonikum pro hydrataci a odstranění přebytečné mastnoty. Uleví také všem, kteří bojují s pupínky. Přímo na ně se doporučuje pokládat buďto plátky syrové brambory, nebo tamponky namočené do bramborové šťávy.

Někdy není třeba odšťavňovat

Pro báječně zvláčňující masku můžete použít nastrouhané brambory, z nichž jste předtím vymačkali trochu šťávy. I tak v nich zbyla spousta dobrého. Rozprostřete je na obličej, nechte působit půl hodiny a smyjte vlažnou vodou.

Na podobném principu funguje i léčba ekzémů, lokálních popálenin či pokožky sežehnuté sluncem. Můžete ji buď potírat šťávou, nebo pokrýt nastrouhanými či jen na plátky nakrájenými syrovými bramborami. Pro delší působení je vhodné vrstvu překrýt prodyšným šátkem a nechat působit hodinu i déle.

Zkusíte brambory odšťavnit a využít jejich sílu? 

Reklama

Načítám