Hlavní obsah

Šokující zjištění: Podle odborníků polovina mužů neidentifikuje vaginu

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Ženské pohlavní ústrojí je tradičním centrem všeobecného zájmu a zdá se, že mu každý rozumí. Vážně? Tak proč muži i ženy tápou, kde se vlastně nachází a jak se jmenuje?

Článek

Ano, vagina je trochu tajemná část těla. Už s jejím pojmenováním mají mnozí problémy. „Většina z nás dokáže přesně pojmenovat různé části mužských pohlavních orgánů, ale u ženských obvykle ani nerozeznáme, co je vpředu a co vzadu. Lidé například obecně označují vše, co má žena mezi nohama, pojmem vagina, tedy pochva. Hluboký omyl. Když se žena svlékne a roztáhne nohy, nevidíme vaginu, nýbrž vulvu, vnější pohlavní ústrojí,“ popsal již ve své příručce „Sex je umět, chtít a vědět“ americký sexpert Paul Joannides, který ani za mák nepřehání – bohužel. Je totiž přímo šokující, co vzešlo z nového britského průzkumu, kterého se zúčastnily dva tisíce dospělých. Čekali byste, že vaginu, tedy vnitřní pohlavní ústrojí ženy, každý pozná, nebo?

Ukázat a pojmenovat. Problém!

50 procent mužů totiž nedokáže najít vaginu na strukturovaném grafickém znázornění lidského těla – v podstatě se jedná o jednoduchý obrázek. A co hůř, podobný průzkum, který byl proveden o rok dřív, odhalil, že ani ženy nemají dostatečné znalosti o vlastním těle. Na stejném schématu nemohlo svůj „domovský“ pohlavní orgán najít 44 procent z nich!

Výsledky zkoumání, za kterými stojí britská gynekologická zdravotnická organizace The Eve Appeal, mohou způsobit, že se začnete smát. Nebo obrátíte oči v sloup. Obojí je pochopitelné, nicméně je toho mnohem víc, nad čím se člověk pozastaví. Dotazníky totiž odhalily i jiné nedostatky.

Ale zlato, to si vyřeš sama…

Více než polovina mužů uvedla, že se necítí dobře, když se svojí partnerkou diskutuje o gynekologických problémech. Rovnou 17 procent pánů si myslí, že v tomto směru nepotřebují vědět vůbec nic, neboť gynekologie „je problém čistě ženského pohlaví“. A právě toho se zmíněná organizace bála.

Do projektu šla proto, aby zvýšila informovanost mužů o gynekologických zdravotních problémech, jako jsou rakovina dělohy a potíže s čípkem, vaginou, vulvou a vaječníky. Podle odborníků právě muži mohou hrát zásadní roli při identifikaci některých problémů a příznaků onemocnění. Bohužel – pro většinu majitelů penisů je „akademičtější“ zájem o pohlavní orgány druhého pohlaví naprosté tabu, o čemž svědčí žalostný pohled na výsledky průzkumu. Pánové by potřebovali něco jako polepšovací kurz! Nejsou však sami, jak již bylo řečeno.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Popovídat si? Jistě. Ale rozhodně ne o gynekologických potížíchFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Nevidím, neslyším, nemluvím

Mnoho žen ignoruje varování svého těla. Gynekoložka Jen Gunter ze San Franciska, která se k dané záležitosti vyjádřila pro magazín Health (kde byly šokující výsledky výzkumů uveřejněny), se doslova chytá za hlavu. „Vedle nadýmání a abnormálního krvácení zahrnují možné příznaky rakoviny a jiných potíží neobvyklé vaginální výtoky, bolesti při pohlavním styku, změny v močových návycích či vizuální změny na genitální oblasti. Málokterá žena se však ihned jde poradit se svým lékařem, což je špatně,“ apeluje lékařka, podle níž není v případě potíží na co čekat. Cokoli, co je pro vás neobvyklé, řešte. Nerozhodujte doma, jen tak „od stolu“, co je důležité a co není. To nechte na gynekologovi!

A co sama odbornice říká na šokující anatomické znalosti? Vůbec není překvapená! „Již jsem zažila případy, kdy mi pacientky volaly s tím, že je trápí vaginální podráždění, a ve skutečnosti se jednalo o vyrážku na vulvě. Nedorozumění vládnou světu,“ uzavírá Jen Gunter.

A co vy? Víte, co je vulva a vagina – a kde je vlastně máte?

Reklama

Načítám