Hlavní obsah

Solárko a líčidla ve třech letech? Proč to šílené matky dcerám dělají?!

Foto: Thinkstock

Sem tam si trochu zablbnout s máminou rtěnkou je fajn, ale nesmí se to přehánětFoto: Thinkstock

Reklama

Chodí na manikúru, líčí se, nosí podpatky, navštěvují solárko a drží diety. Že je to normální? U tříletých děvčátek ne! Proč to jejich šílené matky dělají? A co holčičky, jak je to poznamená?

Článek

Není to tak dávno, co světovými médii proběhly informace o šílené Patricii Krentcil, která je závislá na solárku. Vzala na něj totiž i svou tehdy pětiletou dcerku, která se tam nehezky spálila. Britský deník Daily Mail nyní zase informoval o dvaadvacetileté Sophii-May Dickson, která hodlá mít ze svých dvou dcer (2 a 4 roky) královny krásy. Proto holčičky místo, aby si hrály na písku, podstupují veškeré zkrášlovací procedury, jako je manikúra, pedikúra, samoopalovací postřik, depilace či vytrhávání obočí.

Tyhle šílené matky se ale neobjevují jen v zahraničí, životy svým dcerkám ničí i v Česku!

Je to zvěrstvo!

Je jasné, že dětství vypadá jinak. „Dělat z malé holčičky dospělou je přímo šílený čin. Stává se z ní maminčina panenka, se kterou si žena hraje a modeluje ji dle svých představ. Dítě není dítě, ale nástroj uspokojení maminky,“ říká Lucie Mucalová, kouč partnerských vztahů a mentor zabývající se výchovou dětí.

Tyhle malé „princezny“ mají tak díky svým šíleným matkám zaděláno na pořádný problém a nejde jen o zdravotní rizika (poškození kůže solárkem, nesprávný vývoj kostí kvůli podpatkům a podobně)! „Může docházet k nepřirozenému, nezdravému psychickému vývoji, včetně špatného nastavení životních hodnot,“ varuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Foto: Thinkstock

Holčičky od svých maminek řadu věcí okoukávají, včetně péče o vzhled. Ale měla by to být jen zábava, ne jejich životní náplňFoto: Thinkstock

Doživotní následky

Holčičky v podstatě od svých matek dostávají jedinou informaci: Přijatelná je jen dokonalost, jakýkoli nedostatek ve vzhledu je odsouzení hodnou věcí! V praxi to může vést k následujícímu:

  • Neschopnost začlenit se do kolektivu – Neumějí si hrát, jejich jedinou zábavou je oblečení, líčidla, prostě svět dospělých žen. V dětském světě bloudí, nerozumí mu.
  • Absence přátelství – „Co není dokonalé, to odsuzují. Často mívají tendence kritizovat druhé, vysmívat se těm, kteří dle jejich měřítek nežijí v souladu s dokonalostí,“ tvrdí Lucie Mucalová. A to na oblibě nepřidá.
  • Nenávist vůči vlastnímu tělu – „Bohužel, ze své praxe musím podotknout, že dívky těchto náročných matek postupem věku začnou mít i vysoké nároky na své tělo, často se začnou nenávidět, protože není dle jejich měřítek dokonalé. Pak přichází velká a smutná propast v podobě mentální bulimie, anorexie, kolotoč diet a celoživotní dietní vězení,“ varuje Lucie Mucalová.
  • Problémy v partnerství – Přístup jejich matek jim do mozku vryl velmi nebezpečnou představu. „Budu-li hezká, dobře se vdám, muž se o mě postará a budu se mít dobře,“ popisuje Lucie Horníková. V dospělosti je pro ně pak jediným kritériem při výběru partnera jeho finanční situace. Výsledek? Často žijí v nefunkčních vztazích, jsou vnitřně nešťastné, vlastně jakousi krásnou loutkou v rukou muže manipulátora.
Foto: Thinkstock

Dětství vypadá jinak. Patří k němu panenky, kolo a rozbitá kolena. Ne solárko a líčidlaFoto: Thinkstock

Proč?!

Proč to ty matky dělají? Sklony k tomu mají hlavně ženy, které mají z různých důvodů nenaplněný osobní život. Jsou třeba rozvedené, žijí v nefunkčním manželství, případně jsou v domácnosti, protože si jejich muž nepřeje, aby pracovaly. Realizují se tedy v materiálním světě.

„Může jít samozřejmě i o jakousi seberealizaci, snahu dosáhnout přes dceru na své nenaplněné sny. Nebo to může být snaha poutat na sebe pozornost, a to jakýmkoli způsobem, tedy klidně i přes dceru,“ dodává Lucie Horníková. V každém případě to, co dělají, není ani trochu zdravé...

Znáte nějakou takovou šílenou matku?

Reklama

Související témata:

Načítám