Hlavní obsah

Souboj receptů: Hořčičné dobroty

Foto: Mona Martinů

Svoje hořčičné zázraky předvedli Lucie, Jana a Michal

Hořčice je v kuchyni často dost podceňovaná pochutina, která se používá hlavně jako omáčka třeba k uzeninám nebo vinné klobáse. Šmrnc ale dodá i při běžném vaření jako koření. V dnešním souboji najdete čtyři recepty, které vás na hořčičné hody určitě nalákají!

Článek

Různých hořčic existují možná stovky druhů. Pokud máte rádi grilované maso, jistě znáte mnoho hořčičných omáček – ať je jedná o hořčice s medem, estragonem nebo třeba křenem. Dnes jsme pro vás připravili recepty na hořčičný guláš, originální hořčično-vaječné jednohubky, skvělé kuřecí kousky v hořčičném těstíčku a těstovinový salát s hořčičnou zálivkou.

Guláš s hořčicí podle Lucky M.

Potřebujete: 0,5 kg pěkného hovězího, cibuli, 1–2 polévkové lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, olej, hovězí bujon

Foto: Mona Martinů

Hovězí guláš s chutí hořčice

Postup: „Najemno nakrájenou cibuli zpěňte na oleji nebo kousku sádla v tlakovém hrnci. Na kostky nakrájené a opláchnuté maso osolte, opepřete a přidejte k cibulce a prudce osmahněte, aby se zatáhlo. Ve chvíli, kdy maso pustí šťávu, přidejte hořčici, zalijte vodou tak, aby bylo maso z větší části ponořené, a přidejte bujonovou kostku. Hrnec zavřete a nechte vařit, doporučuji minimálně 40 minut, ale záleží na kvalitě masa. Když je guláš hotový, podle chuti můžete ještě přidat sůl, pepř i hořčici. Nakonec vše mírně zahustěte buď klasickou, nebo instantní jíškou či solamylem rozmíchaným ve vodě. Jako příloha se mi osvědčila rýže a těstoviny.“

Michalovy vaječné jednohubky

Potřebujete: 1 cibuli, lžíci hořčice, kyselou okurku, 3 lžíce majonézy, trochu pórku, 3 trojúhelníčky taveného sýru, 4 uvařené žloutky, sůl a pepř, 4 uvařené bílky

Foto: Mona Martinů

Výborná vaječno-hořčicová pomazánka

Postup: „Cibuli a pórek nakrájejte najemno a spolu s ostatními surovinami (kromě bílků) dejte do mixéru. Důkladně rozmixujte a hotovou hladkou pomazánkou plňte připravené uvařené bílky. Je to výborné i jako pomazánka na pečivo!“

Janin těstovinový salát s hrubozrnnou hořčicí

Potřebujete: 200 g těstovin (nejlépe fusilli čili vřetýnka), plechovku tuňáka v oleji, 3 lžíce francouzské hrubozrnné hořčice, cherry rajčátka, 3 natvrdo uvařená vejce, 1 větší červenou cibuli, bylinkovou pastu nebo provensálskou směs bylinek, sůl

Foto: Mona Martinů

Těstovinový salát s tuňákem a hrubozrnnou hořčicí

Postup: „Těstovinové saláty mají mnoho variací a u mě vede tenhle recept mé kamarádky. Těstoviny uvařte al dente a nechte vychladnout. Přidejte k nim červenou cibuli nakrájenou na čtvrtkolečka, na kostičky nakrájená uvařená vajíčka, tuňáka scezeného od oleje (doporučuji steaky, ne sendvičového ani drceného) a na čtvrtky nakrájená cherry rajčátka. Zálivku připravíte smícháním hrubozrnné nebo dijonské hořčice, oleje z tuňáka a případně ještě trochy olivového a trošky bylinkové pasty. Tu podle chuti klidně vynechte nebo přidejte třeba bazalkový olej. Zálivku můžete rovněž dochutit šťávou z limetky nebo čerstvě mletým pepřem. Doporučuji ji servírovat zvlášť, ať si každý dá podle chuti, ne všichni výraznou chuť hrubozrnné hořčice ocení ve větším množství.“

Michalovy kuřecí kousky v hořčičném těstíčku

Na 3 porce potřebujete: 450 g kuřecích prsou, olej, 4 lžíce hořčice, 4 lžíce mouky, kapku kečupu, 2 vejce, sůl a pepř

Foto: Mona Martinů

Kuřecí prsa v hořčičném těstíčku

Foto: Mona Martinů

K hodnocení se přistupovalo zodpovědně

A jaké vychytávky s hořčicí při vaření máte vy? Podělte se s námi o svoje recepty v diskusi pod článkem nebo pište na jana.ch@prozeny.cz. Příští úterý se v redakčním souboji utkají netradiční přílohy.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama