Hlavní obsah

Souboj receptů: Sladké mlsání, které postavě neublíží!

Foto: Mona Martinů

Redaktorka Eva (vlevo) a čtenářka Jarka pro vás připravily sladkosti, které vaší figuře neublíží. Vyzkoušíte je?Foto: Mona Martinů

Reklama

Rozhodli jste se držet novoroční dietu, ale děsíte se nepřekonatelné chuti na nějakou tu dobrotu? Mlsejte zdravě a bez výčitek! Dnešní dva tipy jsou lahodné, sladké a přitom zdravé!

Článek

Po Vánocích má většina z nás navíc pár kil, která zapříčinilo mlsání cukroví i poctivé porce salátu a jiných vánočních dobrot. S lednem zase přichází hubnutí a zpytování svědomí :-). Také jste se rozhodli trochu shodit, ale nedokážete odolat sladkému? Čtenářka Jarka a naše redaktorka Eva si pro vás připravily dvě dobroty, které ukojí vaše chutě, a přitom se na vaší postavě nepodepíší! Dáte si raději lahodnou ovesnou kaši, nebo dokonalé sušenky?

Kokosová ovesná kaše čtenářky Jarky

Na 1 porci potřebujete:4 lžíce ovesných vloček, 1 lžíci přírodního sladidla (datlový nebo rýžový sirup, sirup z agáve, med), 1 lžičku sezamového oleje (nahradit můžete i dýňovým nebo lněným), 2 lžíce sušeného ovoce, 1 vrchovatou lžíci strouhaného kokosu, 1 lžíci ořechů a semínek (slunečnicových, lněných, dýňových, sezamových)

Foto: Mona Martinů

Kaše je hutná, takže vás zasytí, a obsahuje mnoho zdravých surovin, které pomohou nastartovat váš metabolismus!Foto: Mona Martinů

Postup: Tisíce let se ráno snídalo teplé jídlo, náš organismus to má naprogramované. Tím správným palivem po ránu je kaše ovesná, zvolit ale můžete i rýžovou, jáhlovou, pohankovou..., vždy ji ale musíte připravovat s vodou, ne s mlékem!

Ovesné vločky večer namočte do vody tak, aby byly těsně pod její hladinou a přidejte do nich trochu soli. Pak přidejte strouhaný kokos, rozinky nebo jiné sušené ovoce a nechte do rána odpočívat. Ráno vše dejte do hrnce (i s vodou), důkladně promíchejte a přiveďte k varu. Jakmile začne kaše probublávat, odstavte ji z plotny. Kaši oslaďte přírodním sladidlem a přidejte lžičku kvalitního oleje. Dále přidejte do hotové kaše rozmixované ořechy a semínka, vše promíchejte a podávejte jako snídani nebo zdravý dezert.

Tip pro čtenáře:Kaše si navařte vždy více a ze zbytku si udělejte domácí pohárky do lednice nebo s sebou do práce jako zdravý zákusek. Pohár můžete doplnit ovocem, kousky ořechů, mandlí, přelít sójovým krémem.

Ovesné sušenky podle Evy

Na 1 plech potřebujete:200 g celozrnné ovesné mouky, 50 g jemně nasekaných mandlí, 30 g medu (možno dosladit stévií nebo agáve), 20 g řepkového oleje, 1 vejce, polotučné mléko podle potřeby

Foto: Mona Martinů

Sušenky budou chutnat dospělým i dětem, které ani nepoznají, že mlsají zdravěFoto: Mona Martinů

Postup:Nejdříve smíchejte všechny suché ingredience, pak přidejte olej, med a vejce. Podle potřeby přilévejte mléko tak, aby vzniklo tužší celistvé těsto. Vyválejte placku a vykrajovátkem tvořte kolečka, pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova na 160 °C asi 12 minut.

Foto: Archiv firem

Chcete, aby vaše sušenky byly ty nejhezčí? Vyzkoušejte některou z vychytávek, které jim dají neodolatelný vzhled!Foto: Archiv firem

Jaké dobroty mlsáte vy, když jste zrovna v dietním režimu? Přidejte svůj recept do sekce Vaše recepty!

Reklama

Načítám