Hlavní obsah

Souboj receptů: Směsi na topinky

Foto: Mona Martinů

Pomazánky jsou připravené, jen namazat na topinkyFoto: Mona Martinů

Reklama

Topinky jsou česká stálice. Nejlepší jsou samozřejmě s tatarákem, ale chybu většinou nemají ani s různými pikantními pomazánkami. V redakci jsme jich tentokrát připravili pět. Která z nich se „ujala“ nejvíc?

Článek

Třená niva, pomazánka z pivního sýru nebo jen obyčejný česnek. Takové jsou nejběžnější variace topinek, které obvykle najdete na jídelních lístcích českých hospod. My jsme se rozhodli trochu zaexperimentovat. A i když jsme očekávali vysokou úroveň, chutnost našich výtvorů nakonec zaskočila i nás samotné.

Foto: Mona Martinů

Na pohled vypadaly všechny lákavěFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Michal si odskočil od pečení cukroví a rád ochutnal něco slanéhoFoto: Mona Martinů

Janin falešný tatarák, Sabinina pikantní pomazánka s parmezánem, Magdino „Sloní žrádlo“ i moje varianty ďábelské směsi a pomazánky z oliv, sardinek a kaparů byly skvělé. Byly dokonce tak dobré, že se nám nikomu ani nechtělo hodnotit. Pokud tedy chystáte večírek nebo jenom trochu jednodušší verzi rodinné večeře, určitě se nechte inspirovat!

Janin falešný tatarák

Potřebujete: asi 6 brambor, sůl, pepř, kmín, cibuli, kečup, hořčici, olej, žloutek z čerstvého vejce (můžete vynechat), worchester

Uvařte brambory ve slupce, oloupejte a rozmačkejte v misce. Přidejte podle chuti sůl, pepř a trochu kmínu, cibuli nakrájenou najemno a dále kečup, hořčici a worchester. Postupujte stejně jako u opravdového tataráku – koření a ochucovadla používejte podle chuti a namixujte si takovou variantu, která vám nejvíc chutná. Směs potom pořádně rozmíchejte, až se brambory úplně rozmělní. Přilijte olej a dále míchejte, dokud směs nezíská „tatarákovou“ konzistenci. Na závěr můžete přidat žloutek z čerstvého vejce.

Magdino „Sloní žrádlo“

Potřebujete: 1 lžíci octa, 2 lžíce oleje, 3 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce kečupu, 2 kostky cukru, 25 až 30 dkg měkkého salámu (šunkový, dietní, gothaj a podobně), 2 až 3 kyselé okurky, 1 střední cibuli, 200 ml majolky

Ocet, olej, plnotučnou hořčici, kečup a cukr smíchejte v hrnci a nechte přejít varem, pak dejte vychladnout. Mezitím nastrouhejte na velkém struhadle salám, najemno nastrouhejte i 2 až 3 kyselé okurky a cibuli nakrájejte najemno. To vše smíchejte s 200 ml majolky, pak vmíchejte i uvařenou a vychladlou směs. Můžete podle chuti přisolit nebo připepřit.

Sabinina pikantní pomazánka s parmezánem

Potřebujete: 300 g šunkového salámu vcelku, 200 g brambor, 150 g parmezánu, plnotučnou hořčici, rajčatový protlak, 2 lžičky chilli, sójovou omáčku, 7 stroužků česneku, sůl

Oloupejte brambory, omyjte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě. Sceďte a nechte je vychladnout. Mezitím si nastrouhejte parmezán a rozmixujte oloupaný salám. Přidejte brambory, koření, sójovou omáčku, hořčici, protlak dle chuti a propasírovaný česnek. Vše rozmixujte na jemnou pomazánku. Nechte do druhého odležet v ledničce.

Pomazánka z oliv, sardinek a kaparů podle Kamily

Potřebujete: 200 g zelených oliv bez pecek, 125 g sardinek v oleji (nebo ančoviček), 2 lžíce kaparů, 1 rozdrcený stroužek česneku, 1 žervé, citronovou šťávu, půl lžičky dijonské hořčice

Tahle pomazánka vychází z tradiční francouzské tapenády. Já mám ale spíš než černé raději zelené olivy a místo ančoviček (sardelek), které v obchodě zrovna neměli, jsem koupila sardinky. Z oliv a sardinek slijte nálev a olej a dejte je do hlubší misky (budete pracovat s mixérem, tak ať nemáte pomazánku na zdi místo na topinkách). Přidejte kapary – množství záleží na vás. Já je mám ráda, takže s nimi nešetřím. Na někoho jsou naopak chuťově příliš výrazné, v tom případě stačí pár kousků. Přidejte rozdrcený česnek (opět můžete podle chuti přidat i ubrat), žervé, vymačkejte do misky trochu citronové šťávy a přidejte asi půl lžičky dijonské hořčice. Ručním mixérem celou směs pořádně rozmixujte a případně některé ingredience přidejte. Tahle pomazánka je skvělá nejen na topinky, ale i na čerstvý chleba!

Kamilina ďábelská směs

Potřebujete: 1 lžíci olivového oleje (může být i ochucený – chilli), 1 cibuli, 500 g kuřecích prsou, sůl, čerstvě namletý pepř, grilovací koření, nakládané feferonky, grilovací omáčku, ostrý kečup, strouhaný sýr ementálského typu

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, maso na malé nudličky (menší kousky jsou praktičtější – sice z topinek taky padají, ale ne tolik). Maso osolte a okořeňte čerstvě umletým pepřem a grilovacím kořením. Pak přijdou na řadu nakládané feferonky. S těmi opatrně. Hlavně v případě, když si nejste jisté, jak moc ostré jídlo snesou vaši strávníci. I já jsem se s nimi krotila – použila jsem jen tři. Přece jen jsem netušila, jestli mí kolegové sdílejí moji vášeň pro ostré jídlo. A představa, že si hned v pondělí dopoledne „vyhladím“ celou redakci, mě upřímně řečeno také moc nelákala:). Z feferonek odstraňte zrníčka a nakrájejte je na malé kousky.

Na pánvi rozehřejte olivový olej, chvilku na něm restujte cibulku, pak přidejte maso, minutku dvě opékejte a přihoďte feferonky. Když už je maso skoro hotové, vlijte do směsi omáčku. Vybírat můžete z různých druhů grilovacích nebo mexických omáček, dobrou volbou je i tradiční cikánská, pokud ji seženete. Přidejte ještě trochu ostrého kečupu, přisolte a ochuťte chilli. Pak už je lehounce prohřejte, maso musí zůstat křehké. Směsí potřete topinky a zasypte je strouhaným sýrem ementálského typu. A malé upozornění na závěr: Pokud necháte omáčku přes noc uležet v lednici, počítejte s tím, že co bylo těsně po uvaření ostré, bude druhý den skutečně ďábelské:).

A v čem budeme soutěžit příště? V dobrotách vyrobených z brambor. Těšíte se stejně jako my?

Reklama

Související témata:

Načítám