Článek
Zatímco loni jsme se v redakci pustili do ovocných koláčů s drobenkou, letos jsme to pojali v prostějším, ale o nic méně lahodném duchu. Který koláč je dnes vaším favoritem?
Hrníčkový perník s třešněmi od Jany Ch.
Na koláčovou formu o průměru 26 cm potřebujete:1 hrnek hladké mouky, 1/2 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru, 1/2 čokoládového pudinku v prášku, 1 kypřicí prášek do perníku, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku skořice, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 2 lžíce meruňkové marmelády a 300 g třešní.
Perník se s třešněmi dobře doplňuje
Postup: „Všechny sypké suroviny dejte do jedné mísy a promíchejte je. Tekuté suroviny vyšlehejte spolu s marmeládou a postupně do nich zapracujte sypkou směs. Těsto nalijte do podle potřeby vymazané a vysypané formy a poklaďte půlkami vypeckovaných třešní. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 35–40 minut. Hotový koláč je krásně nadýchaný, a když ho ještě pocukrujete, nebude mít chybu.“
Špaldový koláč s malinami od Blanky
Na formu o průměru 26 cm potřebujete: 3 hrnky jemně mleté špaldové mouky, 1 vanilkový cukr (když už pečeme zdravě, tak ideálně v bio kvalitě), 3 vajíčka, 4 lžíce oleje, podle potřeby 2–3 dl mléka, 250 g polotučného měkkého tvarohu, 1 lžíci třtinového cukru, 1/2 lžičky skořice, 1 kypřicí prášek do pečiva, 300 g malin, třtinový cukr a plátky mandlí na ozdobu.
Blančin koláč je nejen dobrý, ale i relativně zdravý
Postup:„Jemně mletou špaldovou mouku smíchejte s vanilkovým cukrem, 2 vajíčky, olejem a mlékem a vypracujte tužší těsto. Tvaroh umíchejte zvlášť s posledním vajíčkem, třtinovým cukrem a skořicí. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia a dodělejte koláč: Do těsta přimíchejte kypřicí prášek a nalijte ho do formy vystlané pečicím papírem. Na něj dejte tvaroh a poklaďte ho omytými malinami. Podle chuti posypte ještě trochou cukru a mandlovými plátky. Pečte 30–40 minut podle typu trouby, a pak už si koláč jen vychutnejte!“
Závin s vanilkovým pudinkem, jahodami a rebarborou od Jany N.
Na 2 záviny potřebujete: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, podle chuti asi 10 lžic cukru moučka (dávám i do pudinku moučku), 3 stonky rebarbory, 1/2 kg jahod, 500 g listového těsta (chcete-li potřít, tak vajíčko a něco na posyp, já použila plátkované mandle, ale nejsou vůbec nutné).
Štrúdl plněný pudinkem a ovocem je lahodná rychlovka
Postup: „Oloupejte rebarboru a nakrájejte ji na malé kousky, dejte do misky a prosypejte cukrem. Nakrájejte jahody, přihoďte je do téže misky, promíchejte s rebarborou a zasypejte ještě cukrem. Pak uvařte klasicky pudink. Nechte jej vychladnout nejmíň dovlažna. Tou dobou máte už proslazené ovoce akorát. Slijte šťávu, kterou to pustilo (radím do nádoby, je to moc dobré na pití :-)). Zamíchejte to pak všechno do pudinku. No – a to je náplň, žádná věda… Rozdělte si balíček chlazeného listového těsta napůl, každou půlku vyválejte na co největší plochu, která se nebude trhat, tu naplňte nádivkou a zaviňte. Můžete pomazat rozšlehaným vajíčkem a posypat mandličkami nebo třeba sezamem. Pečte oba záviny na jednom plechu (vejdou se) na 170 stupňů Celsia asi 25 minut.
Nevybrali jste si? Zkuste také Michalovy univerzální moučníky s ovocem!
Který ovocný koláč je váš nejoblíbenější? Napište nám do diskuse pod článkem!