Hlavní obsah

Spadlá klenba nebo patní ostruha? Víme, co pomáhá!

Foto: Anatoliy Karlyuk, Shutterstock.com

Foto: Anatoliy Karlyuk, Shutterstock.com

Reklama

Na nohou jsme celý den – neseme na nich celou svou váhu, sportujeme, tančíme, procházíme se. Přesto jim málokdo věnuje péči a pozornost, jakou by si zasloužily. Minimálně polovina dospělých lidí má deformity chodidel a problémy mají stále častěji i děti. Důvodem je špatná obuv i vadná chůze.

Článek

Bolavé deformity chodidel vznikají dlouhodobým nevhodným zatížením nohy, nekvalitní obuví, nedostatkem zdravého pohybu i absencí chůze naboso. Víme, jak si pomoct i jak potížím předcházet!

Příčiny bolesti nohou

Mezi nejčastější potíže patří vbočený palec či pata, ploché nohy, patní ostruha a deformace prstů. Za jejich vznikem je špatné postavení chodidla v botách, uvolněné vazy, ochablé svaly a nevhodná obuv. Roli hraje i genetika, podle odborníků však minimální. Trápí tyto potíže i vás? Máme pro vás tipy, jak si pomoct od bolesti a předejít zhoršení.

Foto: LMproduction, Shutterstock.com

Vysoké podpatky jsou zhouba zdravých nohou. Nenoste je celé dnyFoto: LMproduction, Shutterstock.com

Jak vybrat správné boty

Pro vhodně postavenou nožní klenbu i normální funkci prstů je zásadní rovnoměrné zatížení, proto investujte do kvalitní obuvi. Zcela nevyhovující jsou placaté baleríny – klenba nedostává vůbec žádnou podporu a může začít bolet.

Kapitolu samu o sobě představují podpatky: kromě nebezpečí podvrtnutí či výronu vytvářejí jehly tlak na zadní stranu paty, což se může časem odrazit ve vzniku patní ostruhy. Na podpatcích je velký tlak také na nárt, kde hrozí riziko poškození kůstek nebo nervů. Časté jsou i puchýře, otoky a potíže s Achillovou šlachou.

Zdravá bota musí pomáhat při stoji a chůzi a nesmí chodidlu dovolit špatné natočení. Musí podporovat nožní klenbu a držet patu ve správném postavení. Velice zásadní je i vhodně modelovaná stélka pro podporu klenby a kvalitní podrážka, která tlumí otřesy.

Foto: Seasontime, Shutterstock.com

Správná bota představuje pro zdraví chodidel základ veškeré léčby i prevenceFoto: Seasontime, Shutterstock.com

Výhody chůze naboso

Vedle kvalitní obuvi pomáhá také obyčejná chůze naboso – aktivizuje svalstvo i vazivo a zároveň plosku masíruje. Choďte bosky co možná nejvíc! Drobné nerovnosti na podložce donutí pracovat svaly, jež jsou díky botám „vypnuté“, a tudíž ochabují. V zimě by se vám mohly hodit i různé pomůcky, jako jsou masážní nebo akupresurní podložky, protože imitují nerovnosti venku. Chodidla, která pravidelně zapojují všechny svaly, budou zdravější, méně bolestivá a správně prokrvená.

Cvičení na klenbu i vbočený palec

Další možnost, jak zlepšit stav chodidel a zbavit se bolestí, je cvičení. Cviky provádějte nejlépe dvakrát denně alespoň 10 minut. Pamatujte, že jednotlivé deformity spolu souvisejí, například u vbočeného palce se velmi často vyskytuje i vbočená pata. Ať už vás tedy trápí cokoliv, vždy procvičujte celé chodidlo. Velice účinná je i automasáž míčkem.

  • Účinná je stabilizace paty - stoupněte si na schod nebo stupínek, nechte paty klesat pod úroveň schodu a zvedejte je zpět.
  • Osvědčené je i nacvičování stoje před zrcadlem - střídavě přenášejte váhu na vnější a vnitřní okraje pat a zkoušejte chodidla postavit tak, aby byla naprosto rovná a zároveň vám nepadala klenba.
  • Pomůže i stoj na jedné noze - skvěle se tak aktivují „zlenivělé“ svaly a klenba vám poděkuje.
  • Nenáročné a účinné je i „pouhé“ roztahování prstů - roztáhněte je co nejdál od sebe, chvíli vydržte, poté chodidlo uvolněte.
  • Na vbočený palec můžete zkusit Dornovu metodu - lze tak navrátit palec do původní polohy. Jde o velmi snadné cviky, které zvládne každý, je ale nutné dělat je správně – techniku vás naučí odborník, návod je i na internetu. Ovšem záleží na stupni vbočení – někdy je nutná operace.
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jednoduché cvičení s míčkem klenbu namasíruje, uvolní a zároveň správně posílíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kdy jít k lékaři

Cvičení je nejlepší prevence i léčba mírnějších vad. V závažnějších stadiích (když bolavá chodidla znemožňují normální fungování), budete muset vyhledat lékařskou pomoc. Jde například o patní ostruhu. Trápí 15 procent populace – vzniká dlouhodobou opakovanou zátěží nohou, jako je stoj, pravidelný běh nebo i chůze po tvrdém terénu, či jako následek úrazů i revmatu.

Pečujte o chodidla, bude se vám snáze hubnout a udržovat zdraví. Víte, že pouhých šest tisíc kroků denně snižuje riziko infarktu? A že za hodinu svižné chůze spálíte 300 až 400 kcal?

Reklama

Související témata:

Načítám