Hlavní obsah

Dietní špagety bez mouky? Vyzkoušejte dýňové s česnekovou omáčkou

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Pošilháváte v obchodě po špagetové dýni, ale nevíte, jak na ni? Její příprava je přitom totálně snadná – stačí ji rozpůlit, upéct a pak už si jen vychutnávat zeleninové „špagety“ bez gramu mouky!

Článek

V posledních letech se u nás můžete stále častěji setkat se špagetovou dýní. Jestli jste až do teď váhali, protože jste nevěděli, jak ji zpracovat, je čas to změnit! Po tepelné úpravě se z její dužiny totiž stanou lahodné proužky připomínající špagety, které můžete doplnit oblíbenou omáčkou nebo zkusit naši variantu s česnekem a špenátem. Dýni si navíc můžete předpéct (přece jen to trvá kolem 40 minut) a minimálně dva dny ji skladovat v lednici.

Špagetová dýně s česnekovou sýrovou omáčkou

Na 4 menší porce potřebujete: 1 špagetovou dýni, sůl, pepř, olivový olej, 4 stroužky česneku, 1 chilli papričku (lze vynechat), ¼ hrnku smetany na vaření, 150 g čerstvého nebo 200 g mrazeného špenátu, hrst parmezánu (nebo jiného tvrdého sýra, jako je Gran Moravia či Grana Padano), 1 mozzarellu nebo 100 g goudy

Postup: Troubu vyhřejte na 200 °C. Dýni podélně rozřízněte napůl, odstraňte semínka, ze všech stran naolejujte, zevnitř osolte a řeznou stranou dolů položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 40 minut doměkka. Nechte trochu vychladnout a vidličkou z dužiny naškrábejte „špagety“, které se z ní samovolně vytvoří. Můžete je přendat do misky nebo jako já nechat přímo ve slupce.

Mezitím, co se dýně peče, si připravte oblíbenou omáčku na špagety nebo zkuste jednoduchou česnekovou: na troše oleje nechte ani ne půl minuty rozvonět nasekaný česnek a chilli, přidejte pokrájený špenát (pro snadnější přípravu ho můžete přelít vroucí vodou, vymačkat a až poté do omáčky přidat), zalijte smetanou, osolte a opepřete a poduste do změknutí. Vmíchejte parmezán (zahustit můžete ještě lžící čerstvého krémového sýra nebo žervé) a rozdělte na dýňové špagety. Posypejte nastrouhanou mozzarellou a ještě chvíli krátce zapečte.

Foto: Greta Blumajerová

Po upečení se dužina promění na „špagetky“, které snadno naškrábete vidličkouFoto: Greta Blumajerová

Tip: Pro sytější jídlo přidejte do omáčky i upečené kuřecí maso nebo na kostičky pokrájenou šunku. A kdo má radši výraznější chutě, použije i čerstvé bylinky jako oregano, bazalku nebo tymián.

Zkoušeli jste už špagetovou dýni?

Reklama

Načítám