Hlavní obsah
3,4
(76)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Znáte těsto filo? Je to takové „řecké listové“, recepturou je podobné také našemu taženému těstu. Ať už filo koupíte na e-shopu, připravíte si ho sami, nebo ho jednoduše vyměníte za snáze sehnatelné listové, výsledek stojí za ochutnání! A připravit si z něj můžete jak klasický závin, tak křupavé taštičky.

40 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Těsto
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3/4 hrnku vlažné vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
Náplň
  • 450 g mraženého špenátu
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 ks cibule
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 50 g sýru feta
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Pokud nemáte kupované filo nebo listové těsto, pusťte se do výroby vlastního. Do mísy prosejte mouku, přidejte zbylé suroviny a zadělejte hladké tuhé těsto. Hnětení trvá asi 10 minut. Přikryjte fólií nebo pokličkou a dejte asi na 1,5 hodiny do chladu odpočinout.

02.

Špenát nechte rozmrazit, petržel a kopr nasekejte nahrubo. V pánvi rozehřejte trochu oleje a zpěňte na něm najemno nasekanou cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a nechte rozvonět.

03.

Vložte špenát a bylinky a duste tak dlouho, až se zbavíte vší přebytečné tekutiny. Pak nechte zchladnout a vmíchejte nadrobený sýr feta.

04.

Zatímco bude špenát stydnout, pusťte se do válení těsta. Vál posypejte hladkou moukou a pořádně pomoučněte i váleček, jinak se bude těsto lepit a potrhá se. Těsto rozdělte na čtyři nebo pět částí a každou rozválejte na dlouhý, opravdu průhledný obdélník – týká se to jak listového, tak filo těsta! Podle potřeby plát otáčejte a nešetřete moukou na podsypávání.

05.

Rozválené obdélníky nakrájejte na „nudle“ široké asi 6–7 cm, z každého obdélníku vyjdou dvě až tři. Na jeden konec úzké „nudle“ pak dejte lžíci zchladlé špenátové náplně a překlopte přes ni šikmo cíp těsta tak, aby byla náplň schovaná pod trojúhelníkovým kouskem těsta. Vzniklý naplněný trojúhelník překlápějte stále znovu, až celý kus těsta spotřebujete: výsledkem je pravidelná trojúhelníková kapsička. Okraj těsta potřete vodou a přilepte. Taštičky vyrobte ze všech „nudlí“, z případných okrojků můžete připravit ještě jednu až dvě kapsičky.

06.

Taštičky klaďte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Aby se při pečení nerozlepily, položte je na plech tou vrstvou těsta, která taštičku uzavírá. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut dozlatova. Podávat můžete teplé i studené, sypejte je třeba nasekanou jarní cibulkou.

07.

Pokud chcete spanakopitu chystat jako klasický závin, postupujte podle návodu v tomto článku. S listovým pracujte normálně, těsto filo rozdělte na tři části a všechny rozválejte do co nejtenčího obdélníku. První potřete rozšlehaným vejcem, na něj položte druhý plát, znovu potřete vejcem a nakonec přiklopte posledním plátem. Takto navrstvené těsto naplňte a zaviňte podle návodu.

Máte rádi řeckou kuchyni? Dejte si kromě spanakopity jehněčí souvlaki s tzatziki, musaku  nebo kuřecí polévku avgolemono.

Reklama

Načítám