Hlavní obsah

Spánek ohrožen! 6 nejnapínavějších knížek na dovolenou

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Aniž bychom chtěli jakkoliv upírat norskému spisovateli Jo Nesbøvi talent či zásluhy, existuje mnohem více detektivek a thrillerů, které stojí za přečtení. A garantujeme vám, že se od nich nebudete moct odtrhnout a usínat budete jedině s rozsvíceným světlem.

Článek

Thrillery a detektivky byly vždycky oblíbené, nicméně v poslední době se těší ještě větší pozornosti, a to díky severské literatuře. Jako kdyby se s autory ze zemí polární záře roztrhl pytel. Perfektně vykreslují temné scény a napínají vás do posledního písmenka. Nejsou ale jediní, kdo dokáže děsit a připoutat čtenáře ke knize klidně na celou noc. A rozhodně to neumějí jen současná díla – i v těch starších najdete napětí víc než dost.

Misery: Stephen King (1987)

Ošetřovatelka a vášnivá čtenářka Annie jednoho dne najde v nabouraném autě u silnice svého nejoblíbenějšího spisovatele Paula Sheldona. Je zraněný a ona místo toho, aby jej vzala do nemocnice, ho odveze k sobě domů a začne se o něj starat. Je to veselá, usměvavá dáma, která by svému milovanému autorovi snesla modré z nebe. Ovšem jen do chvíle, než zjistí, že nechal Misery, hlavní postavu svého románu, zemřít. Z milé ošetřovatelky se rázem stává psychopatka, která je schopna udělat vše, aby Paul Misery znovu oživil. Třeba i vzít na jeho skoro vyléčené nohy palici, aby nemohl utéct… Dokázala by rozkošná Annie i zabít?

Manželka mezi námi: Greer Hendricks a Sarah Pekkanen (2018)

Jestli toužíte po napětí namixovaném s milostným románem, s touto knihou nešlápnete vedle. Vanessa je rozvedená a její exmanžel se chystá znovu do chomoutu. Jako správná hysterka to ale nedokáže překousnout a snaží se všemožně svatbu překazit – svoji sokyni sleduje a neustále jí telefonuje z cizího čísla. Člověk se vlastně ani nediví, že od ní muž odešel. Příběh je vyprávěn jak z pohledu Vanessy, tak očima nové manželky. Jenže ono možná vše není tak, jak se na první dojem zdá. Kdo koho tedy nakonec sleduje? Kniha je sice napínavá, přelouskáte ji za pár dnů, ale nečekejte žádné náročné čtení, spíše naopak. To ale neznamená, že si své čtenáře nenajde.

Foto: kozirsky, Shutterstock.com

Správný thriller vás nenechá spát a nutí vás ho dočíst navzdory probdělé nociFoto: kozirsky, Shutterstock.com

Sběratel polibků: James Patterson (1995)

Ačkoliv tato kniha už oslavila dvacáté narozeniny, stále se řadí mezi nejnapínavější, a čtenáři ji dokonce zařadili mezi stovku nejlepších detektivek a thrillerů vůbec. V městě Durham se pohřešuje osm žen – jedna z nich je neteř detektiva Alexe Crosse. Tři z nich jsou posléze nalezeny mrtvé a stopa vede k tajemnému psychopatovi, který si nechává říkat Casanova. Dívkám, které unáší, slibuje lásku – ovšem za jakou cenu... Detektivka je neobyčejně čtivá a napínavá, psychopat je velice inteligentní, žádný prvoplánový násilník. Jestliže máte rádi například „Mlčení jehňátek“ (1988) Thomase Harrise, bude se vám líbit i tato kniha.

Umírající detektiv: Leif G. W. Persson (2010)

Nemít tu ani jednoho zástupce severské krimi, to by snad ani nebylo ono. Lars Martin Johansson, šéf švédské národní kriminální policie, je už v důchodu, když ho skolí mrtvice. Že málem přišel o život, ho ale pranic nezajímá a pustí se do vyšetřování pětadvacet let starého případu, který nebyl nikdy dořešen. Jde o smrt devítileté dívky. Čin je sice už promlčen, ale Lars se rozhodl si to s případným pachatelem vyřídit i tak, třebaže je na něj zákon už krátký. Ostatně – vyšetřovatel nemá co ztratit, jeho vyhlídky na život nejsou příliš optimistické.

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Nových románů je přehršel, nebojte se ale sáhnout i po těch staršíchFoto: michaeljung, Shutterstock.com

Den pro Šakala: Frederick Forsyth (1971)

Nejlepší padouch či zabiják je takový, kterému ve skrytu duše vlastně fandíte, protože vám připadá jako sympaťák. A to je právě Šakal, nájemný vrah najatý na zneškodnění francouzského prezidenta Charlese de Gaulla. Úkol přijal od teroristické organizace, jež o prezidentův život marně usiluje už delší dobu. S takovou „banalitou“ si zkušený zabiják Šakal přece musí poradit, ne? Vybral si na to slavnosti Dne osvobození v Paříži, kdy má prezident v koloně projíždět městem. Samotná zápletka je jen půlka úspěchu, autor příběh vystavěl tak napínavě, že chvíli sledujete přípravy chladnokrevného zabijáka a chvíli vyšetřování policie, která po něm pase. Vše je popsáno tak detailně a chytlavě, až by člověk uvěřil, že jde o skutečné události, nikoliv fikci.

Dokonalé stopy: Helen Fields (2017)

Joona Lina, Harry Hole, tyhle nekompromisní a (ne)dokonalé vyšetřovatele už dávno známe, ale na scéně se objevil někdo nový! Inspektor Luc Callanach je vyšetřovatel, ze kterého se podlamují kolena všem ženám, a jeho parťačkou je Ava Turner. Hned první případ této dvojice je skutečně zapeklitý. V odlehlé části Skotska je nalezeno ohořelé tělo Elaine Buxton, jež lze identifikovat pouze podle zubu a kusu shořelého šátku. Ale je to skutečně ona, nebo vrah jen chce, aby to tak vypadalo, zatímco skutečnou Elaine drží naživu úplně jinde? Ačkoliv v knize od první chvíle víte, kdo je oním psychopatem, vlastně vám to ani tak moc nevadí – jeho myšlenkové pochody a motivy vás strhnou stejně jako cesta vedoucí k jeho dopadení.

Jaká je vaše oblíbená detektivka?

Reklama

Související témata:
Bestseller

Načítám