Hlavní obsah

Spása pro akné i lupénku? Konopná kosmetika!

Foto: Profimedia

Konopná kosmetika pleti velmi prospívá. Přečtěte si o ní více!Foto: Profimedia

Reklama

Přírodní kosmetika s přísadou konopí zažívá v této době obrovský boom. Důvodem jsou především jeho léčivé, zklidňující účinky a skvělý vliv na problematickou pleť. S čím vším může pomoci?

Článek

Někdy se opravdu může zdát, že se s obchody, které nabízejí nebo se přímo specializují na konopné výrobky, roztrhl pytel. Kromě kosmetiky se konopí často objevuje v drogerii, léčivých přípravcích nebo potravinách. Za velmi kvalitní se považují například konopné oleje a součástí běžného jídelníčku mohou být přímo konopná semínka.

Není konopí jako konopí

V první řadě bude dobré si upřesnit, co je vlastně konopí a jaké existují druhy. S touto rostlinou se nejčastěji spojuje droga marihuana, která je produktem konopí indického. Konopí indické je však pouze jedním ze tří známých druhů konopí. Obsahuje více než 0,3 % omamné látky zvané THC, proto po jeho požití nastává stav opojení.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Koupelový olej Saloos zklidňuje podrážděnou pokožku a účinně pečuje o suchou a popraskanou kůži, cena 133 Kč a konopný sprchový gel s olejovou recepturou Dedra je určený pro každodenní péči a hydrataci, cena 99 KčFoto: Archiv firem

Dalšími druhy jsou konopí rumištní, které běžně roste jako plevel, a především konopí seté. Oba tyto druhy obsahují minimum látky THC, tudíž výrobky z nich jsou běžně brány jako legální. „Konopí, které se používá v kosmetice, neobsahuje omamné složky a musí splňovat speciální požadavky pro použití v dermatologii nebo kosmetickém průmyslu,“ komentuje Doc. MUDr. Jarmila Rulcová, CSc., vedoucí lékařka Ambulance estetické dermatologie SynCare v Brně.

Ingrediencí kosmetických, potravinových a dalších výrobků je tedy obvykle olej vylisovaný ze semen konopí setého.

Spása kožních problémů

Konopný olej je z hlediska obsahu živin velmi cenný. Až z 80 procent je tvořen z nenasycených mastných kyselin, které jsou pro tělo velmi důležité, avšak neumí si je vyrobit samo. Obsahuje také aminokyseliny a celé spektrum vitaminů a minerálních látek. Je však velmi zdraví prospěšný nejen při konzumaci, ale i při zevním použití.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Konopná mast Forte k intenzivnímu ošetření suchých a podrážděných míst, cena 155 Kč a zklidňující tělové mléko Dedra s konopným olejem, cena 199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Pleťový a tělový olej Carun pro péči o problematickou a zdravou pokožku a pro uvolňující a relaxační masáž, cena 330 Kč a přírodní konopné mýdlo Hemp s jemným peelingem, cena 43 KčFoto: Archiv firem

„Konopný olej podporuje hojení ran, uklidňuje projevy lupénky, ekzémů, akné a další podráždění pokožky. Zpomaluje procesy stárnutí kůže, hydratuje a zvláčňuje. Působí protizánětlivě, regeneračně a antibakteriálně,“ shrnuje Šárka Synková ze společnosti Dedra.

„Výborně působí na extrémně suchou kůži, například na kůži atopiků, zejména v mastech. Pokožku dokáže nejen zvláčnit a promastit, ale podporuje hojivé procesy. V krémech blahodárně působí na citlivou pokožku, která extrémně reaguje na podněty zvenčí,“ doplňuje docentka Jarmila Rulcová.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Jemně chladivý masážní gel Cannaderm pro osvěžení unavených, těžkých nohou, cena 191 Kč a noční pleťový krém a sérum v jednom Dedra s obsahem konopného oleje, cena 299 KčFoto: Archiv firem

Konopné přípravky se tak hodí v podstatě na všechny typy pleti. Od mastné pokožky se sklony k akné přes suchou citlivou pleť po kůži zasaženou kožními problémy, jako je ekzém nebo lupénka.

Konopná masáž

Konopí dnes najdete jako součást kosmetiky všeho druhu. Klasikou jsou hojivé krémy a masti, ale seženete i sprchové gely, mýdla, opalovací mléka, konopné přípravky na vlasy či regenerační masážní oleje.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Konopné opalovací mléko CannaSun s ochranným faktorem 30 pro zdravé opalování, cena 229 Kč a extra výživný krém Cannabis, který je velmi lehký a rychle vstřebatelný, cena 99 KčFoto: Archiv firem

Právě masážní přípravky z konopí získávají v současnosti také na velké popularitě. Konopný olej totiž dokáže uvolňovat napnuté svalstvo a pomáhá tak zbavit se častých nepříjemných křečí. Stejně tak velmi příznivý vliv má konopný olej při léčbě bolavých kloubů a běžně se užívá i při rehabilitacích po úrazech.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bio konopný šampon a sprchový gel Cannabios je díky obsahu unikátních olejů vhodný pro podrážděnou pokožku, cena 245 Kč a pleťová voda Botanico je určená především pro aknózní a ekzematickou pleť, cena 89 KčFoto: Archiv firem

Máte s konopnými přípravky už nějakou zkušenost?

Reklama

Související témata:

Načítám