Hlavní obsah

Špatný sex: Odejít, zůstat, nebo si najít milence?

Foto: Captblack76, Shutterstock.com

Foto: Captblack76, Shutterstock.com

Reklama

Sex není ve vztahu vším. Logická otázka tedy zní, jak se zachovat, když vám to s mužem, kterého jinak milujete, v posteli moc neklape. Zůstat s ním, odejít od něj, nebo si najít milence?

Článek

Jen čtvrtina našeho potěšení z partnerství a soužití pramení z fyzické stránky, jak ukazují průzkumy, na které se odvolává i britská expertka na vztahy a sex Tracey Cox. Jinými slovy, 25 procent naší spokojenosti souvisí se sexem, 75 procent pak s věcmi, jako jsou sounáležitost, důvěra, společné názory a cíle, emoční intimita, a podobně.

Přesto ale může být frustrující a v konečném důsledku pro vztah i devastující, když sex není nic moc. Kdy se vyplatí zůstat, kdy je vhodný čas odejít a je řešením najít si milence?

Zůstaňte

I sex je určitá dovednost, kterou lze natrénovat, zlepšit své schopnosti, naučit se spoustu nového (a užitečného). Takže obecná rada zní, pokud vás trápí v posteli cokoli, co lze změnit, rozhodně o rozchodu neuvažujte. Nejčastěji jde o následující problémy, které mají řešení:

  • Špatná technika - Nemusí vám vyhovovat jeho pohyby či doteky. Ale není nic snadnějšího, než mu to dát něžně najevo. Ideálně beze slov tak, že ho při milování trochu nasměrujete. Dáte jeho ruce tam, kde je chcete mít, budete korigovat tempo. Vzdechy dáte jasně najevo, co se vám líbí, a co ne.
  • Nezkušenost - Pozor, tady nejde o počet sexuálních partnerů. „Naopak, velmi často se stává, že ti, co měli hromadu krátkodobých sexuálních zkušeností a úletů na jednu noc, zjišťují, že v dlouhodobém vztahu neví, jak protějšek uspokojit,“ tvrdí Tracey Cox. U jednorázovek totiž hodně pomáhají rozbouřené hormony, pocit dobrodružství je sám o sobě vzrušující. Platí, že se společně v této oblasti můžete „dovzdělávat“. Rozhodně to nevzdávejte!
  • Není odvážný - Žádné experimenty, hezky pořád dokola, jedna maximálně dvě polohy. Prostě nuda. „Možná pořád prosazuje misionáře, protože je to jediná poloha, v níž se cítí jistý. Často to souvisí s množstvím zkušeností. Vezměte ho za ruku, odveďte do ložnice a ukažte mu, co vše se v ní dá dělat,“ radí Tracey Cox.
Foto: Air Images, Shutterstock.com

Řada milostných problémů má řešení a rozchod není vůbec nutnýFoto: Air Images, Shutterstock.com

Odejděte

Bohužel jsou ale problémy, s nimiž toho moc nenaděláte, a v dlouhodobém vztahu vám budou způsobovat neshody. Tedy v případě, že je pro vás sex důležitý a potřebujete ho k životu. Rozchod byste měli minimálně zvážit třeba v následujících případech:

  • Od počátku chybí chemie - Je to ta pomyslná jiskra, kdy alespoň občas máte chuť jeden z druhého strhat oblečení a milovat se i na těch nejméně vhodných místech. Samozřejmě se ale nebavíme o situaci, kdy jste spolu už roky, tam je normální, že už ze sebe tak nešílíte. „Pokud mezi vámi ta chemie ale není ani na začátku vztahu, kdy ve váš prospěch hrají hormony, není to dobré znamení. Pokud jste totiž oba zdraví, je důležité, abyste minimálně na začátku vztahu po sobě skutečně toužili. Ani to není záruka, že budete spokojení i po letech, ale šance jsou rozhodně vyšší,“ tvrdí Tracey Cox.
  • Je to sobec - Žádná předehra, žádná dohra. Nulový zájem o to, zda jste si sex užila, zda jste dospěla až k orgasmu. Vy jste ta, co vždy dává, on ten, který jen bere. Může to být tím, že nejste sehraní a on skutečně netuší, že si moc neužíváte. „Pokud mu to ale řeknete, promluvíte si o tom, a on na svém přístupu nic nezmění, je to prostě sobec, který sobcem zůstane,“ říká Tracey Cox.
  • Rozdílné libido - Jeden z vás to chce třikrát denně, druhému by sex stačil jednou za měsíc. Opravdu extrémní rozdíly v libidu mohou být problém. Pokud se ale skutečně milujete a oba jste ochotní činit určité kompromisy, můžete to zvládnout. „Pokud ale oba odmítáte na svém přístupu cokoli změnit, jděte od sebe. Jinak se jeden z vás bude neustále cítit pod nátlakem, nucený k sexu, a druhý bude neustále frustrovaný, protože bude čelit častému odmítání,“ dodává sexpertka.

Kdy si najít milence?

Tady máme špatnou zprávu pro všechny, kteří si říkali, že nějaká ta bokovka by mohla vyřešit postelové problémy s partnerem. „Nevěra není nikdy odpověď na milostné problémy,“ říká rezolutně Tracey Cox. Důvěra je totiž mnohem důležitější než sex, takže možná ukojíte své libido, ale zaděláte si na mnohem větší trápení.

Tohle samozřejmě platí pro monogamní páry, v nichž jeden od druhého věrnost očekává. Pokud je váš vztah od počátku otevřený, oba jste souhlasili s občasnými výlety mimo vaši ložnici, je to vaše uspořádání a není co řešit.

Při milování nejde jen o techniku nebo frekvenci, záleží i na tom, jak spolu mluvíte. A tohle jsou věty, kterým byste se i vy měli při sexu vyhnout.

Reklama

Související témata:

Načítám