Hlavní obsah

Speciál o kašli: 7 možných příčin, i jak je léčit

Foto: thinkstock

Kašel má mnoho podob a také různé způsoby léčbyFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni občas kašlou, zvlášť v zimě, kdy o nachlazení není nouze. Kašel často přejde a není se čeho bát. Ale jak poznat, kdy se jedná o vážnější problém? Přinášíme návod, jak kašel dekódovat.

Článek

„Kašel vzniká podrážděním receptorů na sliznici. Dlouhodobě kašlat není normální, většinou jde o signál, že něco není v pořádku. Z lehčí formy kašle se může vyklubat závažné onemocnění – bronchitida, pneumonie či černý kašel,“ říká pneumolog MUDr. Marek Ditrich.

Položte si proto otázku: Jak dlouho trvá? Po osmi týdnech se kašel stává chronickým, a sám od sebe nezmizí. Lékaři ale nabádají k vyhledání pomoci už po dvou týdnech nevysvětlitelného kašle. „Pokud kašel doprovází horečka, bolesti na hrudi, dušnost, zelené či tmavě žluté hleny, k lékaři jděte neprodleně,“ dodává pneumolog.

Jak dekódovat, jaký kašel máte? Podle příčin!

1. Chřipka a nachlazení

Při chřipce jde spíš o suchý bolestivý kašel, který by se měl tlumit, zvláště před spaním, tak zvanými antitusiky. Kašel z nachlazení je proti tomu vlhký, produktivní. Rozhodně ho netlumte, a když už, tak užívejte přípravky na podporu vykašlávání, takzvaná expektorancia, nebo mukolytika na ředění hlenu.

Co dělat:Je-li kašel mírný, je nejlepší vyčkat, dokud nachlazení neodezní. Pokud ale i poté kašlete, máte bolesti na hrudi nebo potíže s dýcháním, už nedejte na samoléčbu a jděte k lékaři.

Foto: thinkstock

Chřipku často provází suchý štěkavý kašel s pocitem škrábání v krkuFoto: thinkstock

2. Zadní rýma

Hustý sekret nevysmrkáte a stéká dolů po zadní stěně krku, což vyvolává kašel s bolestí hlavy.

Co dělat: Užívejte léky na ředění hlenu a odkašlávání, hodně pijte a pro spuštění rýmy si zkuste denně na 20 minut ponořit lokty do horké vody. Pokud se vám do týdne neuleví, poraďte se s lékařem. Obvykle předepíše antibiotika, případně provede punkci.

3. Akutní bronchitida / pneumonie

Jde o virovou nebo bakteriální infekci (zánět průdušek, zápal plic). Projevuje se množstvím hustého hlenu, který nutí k bolestivému kašli, v počátečním stadiu zejména rannímu, který se může zhoršovat.

Co dělat: K mírnému zánětu průdušek lze přistupovat jako k nachlazení. Pokud máte bolesti a tlak na hrudi, jděte okamžitě k lékaři. Na bakteriální příčinu předepíše antibiotika a bronchodilatancia (rozšiřují průdušky). Při těžké pneumonii můžete být hospitalizováni.

4. Alergie

Kašel bývá suchý, dráždivý, spojený s vodovou rýmou a častým kýcháním.

Co dělat:Pro začátek se vyhýbejte dráždivým alergenům (prach, pyl, vůně, zvířata). Problémy zklidněte volně prodejnými antihistaminiky. Pokud nepřijde změna, navštivte alergologa.

Foto: isifa

Někdy pomůže i jitrocelový sirup, který zklidňuje a pomáhá rozpustit hlenyFoto: isifa

5. Astma

Citlivost člověka na změny teploty, vlhkosti a znečistění ovzduší může vyvolat astma. Chronické onemocnění postihuje dýchací cesty. Kašel je suchý, dráždivý, sípete a jste dušní.

Co dělat: Vyhněte se spouštěčům astmatu (alergenům) a omezte pohybové aktivity. Trvají-li obtíže déle než dva týdny, dostavte se k lékaři.

6. Následky kouření

Ranní silný produktivní kašel může znamenat i něco horšího než chronickou bronchitidu – rozedmu, ale i rakovinu plic. Kromě kašle se dostavuje dušnost.

Co dělat:Přestat kouřit, a to ihned. Do měsíce od ukončení kouření kašel zmizí. Každý kuřák starší 40 let by měl podstoupit spirometrii (vyšetření dechových funkcí u pneumologa) a následnou léčbu. K včasnému odhalení nádorových onemocnění dýchacích cest jsou vhodné i odběry tumormarkerů a onkomarkerů.

7. Černý kašel

O černém kašli, a zejména o jeho rizicích u malých dětí jsme podrobně psali v tomto článku.

A jak léčíte kašel vy? A už se vám podařilo zatočit s kouřením?

Reklama

Související témata:

Načítám