Hlavní obsah

Speciál o tapetování: Po přečtení vše zvládnete sami!

Foto: thinkstock

Tapetování není složité, vyžaduje však trpělivost a přesnostFoto: thinkstock

Reklama

Nelíbí se vám jednobarevné zdi? Chcete skrýt drobné nedokonalosti stěn? Nebo prostě jen toužíte po změně? Pak neváhejte a pusťte se do tapetování!

Článek

Jednou už jsme se zamýšleli, zda je vlastně lepší malovat, nebo tapetovat, a došli jsme k názoru, že je to opravdu případ od případu jiné. A tapety jsou už zase čím dál modernější.

Dnes se používají zpravidla na oživení jedné až dvou stěn v místnosti nebo nábytkových dvířek, dveří a podobně.

Nebojte se jich ani v kuchyních nebo koupelnách. Keramické obklady sice plně nenahradí, ale i tak je lze na některé plochy místo nich použít. Dobře poslouží třeba kolem jídelního stolu nebo za toaletou, ale pozor na místa s velkými změnami teplot nebo vlhkosti. Například za vernou deskou nebo přímo ve sprše rozhodně ani zdánlivě odolné tapety vhodné nejsou. Přinesli jsme vám i tipy na tapety do dětských pokojů!

Materiálové variace

„Papírové tapety se hodí téměř všude, kromě vlhkého prostředí a stěn, u kterých stavební materiál pracuje – například panely," říká Veronika Tlustá ze společnosti Kika Nábytek a upřesňuje: „Vinylové tapety z plastu a celulózy jsou ideální do všech typů interiéru, včetně vlhkého prostředí – lze je omývat. Vliesové tapety z netkané textilie se také používají na veškeré podklady – sádrokarton, betonové panely, dřevotřískové desky a podobně.“ Z dalších materiálů jmenujme textil, hliníkovou fólii s kovovým efektem, jutu a jiné. Nebo zkuste Fototapety: Zkrášlí byt během chvíle!.

Foto: hornbach

Dekor i barvy vliesové tapety Plásty jsou natolik výrazné, že další zdobení stěn už opravdu není třeba (449 Kč za běžnou roli)Foto: hornbach

Foto: hornbach

Vliesová tapeta Dřevěná prkna se díky kombinaci uklidňujících barev hodí do ložnice (379 Kč za běžnou roli)Foto: hornbach

Kolik potřebujete tapet?

„Běžná role tapety je 0,53 m široká a 10,05 m dlouhá, což vystačí asi na 5 m3. K výšce, kterou chcete tapetovat, připočtěte nahoře i dole zhruba 3 až 5 cm, které po přilepení odříznete,“ uvádí Radek Lávička ze společnosti Bauhaus.

Foto: kika

Vliesová tapeta African Queen přinese k vám domů špetku exotiky (od 778,70 Kč za běžnou roli)Foto: kika

Ale to jsme stále na začátku. U tapet s navazujícími vzory potřebujete další centimetry na šířku navíc (takzvaný prostřih). „Míra prostřihu závisí na raportu – vzdálenosti jednotlivých vzorů od sebe, která se uvádí na všech tapetách se vzorem. Tento údaj je důležitý vždy, když lepíte pruhy tapet vedle sebe a vzor má navazovat,“ uvádí designérka Věra Tomíčková z Toto studia.

Foto: kika

Oranžový základ vliesové tapety Personal Affairs vás nabije energií (od 583,70 Kč za běžnou roli)Foto: kika

Foto: kika

Tip do dětského pokoje – papírová tapeta Kids Club (od 310,70 Kč za běžnou roli)Foto: kika

Než se pustíte do práce

Zavřete okna i dveře a vypněte topení. Pokud byste topení znovu zapnuli, dojde k rychlé změně teploty v místnosti a pod tapetou se budou více vytvářet vzduchové bubliny. Stálá teplota je vhodná i kvůli schnutí lepidla (optimálně kolem 18 ºC).

Foto: Bauhaus

Vinylové tapety se vyrábějí z plastu a dají se omývat (379 Kč za běžnou roli)Foto: Bauhaus

Foto: Bauhaus

Květinové vzory na vinylové tapetě se hodí i do moderně laděného interiéru, vyberte si jen barvu (429 Kč za běžnou roli)Foto: Bauhaus

Předem si ještě vyzkoušejte:

  • „Unese“ malba tapetu? Na stěnu přilepte asi 20 cm izolepy a rychle ji strhněte. Pokud spolu s ní strhnete i malbu, je třeba zeď oškrábat.
  • Nemáte na zdi moc prachu? Velká prašnost může být důvodem, proč lepidlo neudrží tapetu a ta se odchlípne. Kromě očištění pomůže použití penetrace.
  • Je podklad dostatečně nasákavý? Dané místo postříkejte vodou. Když se okamžitě vsákne, aplikujte penetraci. A jestliže se nevsakuje vůbec nebo minimálně, měli byste povrch zbrousit.
Foto: optimal interier design

Textilní tapety Masquerade značky Arte se prodávají na metry (cena od 4164 Kč bez DPH za běžný metr o šířce 130 cm)Foto: optimal interier design

Foto: optimal interier design

Ukázka různých materiálů zleva: perleť, rattan + bacnoc, kokosové vlákno + hedvábíFoto: optimal interier design

Foto: optimal interier design

Tapeta Sumatra značky Omexco, kterou jste viděli na předchozí fotografii v detailu uprostřed, je vyrobená z ratanu a přírodního vlákna bacnoc (3376 Kč bez DPH za běžný metr o šířce 110 cm)Foto: optimal interier design

Začínáte?

Pokud tapetujete poprvé, vyzkoušejte si to třeba v dětském pokoji nebo na jiném méně nápadném místě. „Papírové tapety se po natření lepidlem musí nechat 5 až 10 minut měknout, tím se roztáhnou. Ale pak se při lepení na zeď zase smršťují, a když s jejich aplikací nemáte zkušenost, na stěně můžou vzniknout i několikamilimetrové ,spáry‘ mezi jednotlivými pruhy,“ upozorňuje designérka. A dodává, že praktičtější na aplikaci a dnes nejpoužívanější jsou vliesové tapety, u kterých se lepidlo nanáší rovnou na zeď.

Foto: obi

Chcete kombinovat dva vzory? Podívejte se, jak to může vypadat, když budou vycházet ze stejné barevnostiFoto: obi

A kdy povolat tapetáře? Když se na to sami necítíte, pokud si kupujete dražší tapety nebo i tehdy, řešíte-li členitější prostory (například s výklenky, podkroví a podobně), náročnější na aplikaci.

Jaké jsou vaše zkušenosti s tapetami? Se kterým materiálem se vám nejlépe pracovalo? Nenechávejte si to pro sebe a podělte se o své tipy s ostatními čtenáři.

Reklama

Související témata:

Načítám