Hlavní obsah

Špekáčky: Poznejte pravé od náhražek!

Foto: Greta Blumajerová

Posviťte si s námi na špekáčky!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Žádná oslava čarodějnic, které nás už mimochodem velmi brzy čekají, se neobejde bez opékání voňavých špekáčků. Víte ale, jak v obchodě ulovit ty nejkvalitnější kousky? Tedy takové, které se vám nad ohněm třeba neroztečou či nesmrsknou? Ve spolupráci s Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu jsme pro vás připravili několik rad!

Článek

Na nápad připravit soupis rad, jak v obchodě nakoupit co nejkvalitnější špekáčky na oheň, nás přivedla jedna z epizod seriálu Peklo na talíři televize Stream.cz. V ní se odborník na gastronomii Roman Vaněk pustil do rozboru běžného utopence z obchodu. (Kdo video neviděl, může ho zhlédnout hned pod tímto odstavcem). Nechcete se už také nechávat dále oklamávat? Čtěte dál!

Buřty, vuřty a opékáčky nebrat!

Horší kvalitu výrobku v obchodě běžným okem prakticky nepoznáte. Vzhled náhražek špekáčků, a dokonce i jejich vůni dokážou výrobci dnes již velmi dobře okopírovat. „První ukazatelem je rozhodně cena. Na kile špekáčků za 29 korun bude určitě něco špatně,“ upozorňuje Roman Vaněk. Obvyklá je spíše až kolem 110 korun.

V každé prodejně má zákazník právo znát složení výrobku. Etiketa vám totiž o kvalitě prozradí mnohem více. „Špekáček by měl obsahovat hovězí, vepřové či telecí maso, celkový obsah masové složky musí být minimálně 86,5 %,“ radí Nikola Švábová ze sdružení spotřebitelů dTest. Zpravidla tedy pravý špekáček obsahuje hovězí z 35,5 %, vepřové 20 %, hřbetní sádlo 27 %, maso z hlav 3 % a vepřovou kůži 1,5 %. „Podle platné legislativy musí obsahovat minimálně 40 % masa a maximálně 45 % tuku," doplňuje Kateřina Goroškov Řeháková, která zastupuje značku SPAR ČOS.

Pravé špekáčky nesmějí obsahovat kuřecí strojově oddělené maso, kuřecí kůže, barviva ani sójovou mouku. „Pozor na názvy typu opékáček! Bohužel ani ,buřt' nezaručuje kvalitu. Pouze název špekáček musí splňovat České technické normy. Buřt podle těchto norem nemusí obsahovat žádné maso!“ upozorňuje Roman Vaněk.

Tip: Nenechte si ujít ani překvapivou rozborku mražené pizzy! Najdete ji v článku Domácí pizza 3x jinak!.

Foto: Greta Blumajerová

Špekáček by měl být v řezu lehce růžovýFoto: Greta Blumajerová

Oheň pravdu odhalí!

Pokud se opravdu jedná o špekáčky, je jedno, zda je koupíte balené, anebo od pultu, případně zda jsou ručně vázané, či spojované. Relativní jistotu dobré koupě byste měli mít na farmářských trzích, kde můžete svůj úlovek před koupí i ochutnat. „Farmářské trhy nezaručí stoprocentní kvalitu, ale lepší trhy mají své dodavatele vyzkoušené. Z 80 procent se na trzích nespletete. Lidé chodí za svým uzenářem a řezníkem. Již ví, co nakupují,“ dodává Roman Vaněk.

A jak se přesvědčíte, že jste pořídili dobře? Dobrý špekáček váš hon po tom nejlepším náležitě ocení – chutí i vůní. „Kvalitní špekáček pouští šťávu a rozevírá se. Po upečení křupe, nelepí a voní dřevem,“ shrnuje Pavel Janák z Jatek Tismice. „Ani střívko nesmí zčernat, špekáček má být pevný a masitý,“ doplňuje Roman Vaněk. Pokud se buřtík během několika minut jen scvrkne, jistě máte tu čest se sójovou náhražkou.

„Je velmi smutné sledovat, jak jsme si jako Češi sami dokázali zničit slovo buřt. Gastronomie je nedílnou součástí tradic národa. My stále na tradice ve větší míře kašleme. Dáme více na vzhled a cenu, aniž bychom přemýšleli nad obsahem. Přitom si neuvědomujeme, že kvalitní potraviny jsou základem dobré nálady, a tedy i zdraví. Nejhorší a nejlacinější ,potraviny' privátních značek diskontních supermarketů bych nechal zakázat ze zákona,“ uzavírá Roman Vaněk.

A jak to máte se špekáčky vy? Už se také nemůžete dočkat sezony?

Reklama

Související témata:

Načítám