Hlavní obsah

Sperma z pohledu vědců: Co mu škodí, jak dlouho vydrží v těle a dá se ovlivnit jeho chuť?

Foto: Kotin, Shutterstock.com

Foto: Kotin, Shutterstock.com

Reklama

Mužský ejakulát? Je mnohem sterilnější než třeba sliny. Jednotlivé dávky se liší množstvím i texturou – jednou jsou spíš lepkavé a hutnější, jindy řídké. Někdy chutnají příjemně, podruhé slaně či nahořkle. A jak dlouho se tenhle pánský produkt drží v těle? Budete v šoku!

Článek

Lidský ejakulát se z těla dostává při procesu zvaném ejakulace. Během jediné ejakulace se uvolní dávka o průměrném objemu dva až šest mililitrů, přičemž v jednom mililitru se nachází asi 50 milionů spermií. Příroda v tomto směru opravdu nešetřila! A které další zajímavosti stojí za zmínku?

Nálož ocásků hned na startu

Dle zjištění americké Cornellovy univerzity nejvyšší koncentraci spermií obsahuje první okamžik ejakulace. Není čas ztrácet čas!

V těle zůstává déle, než si myslíte

Podle lékařské fakulty výše zmíněné univerzity sperma obvykle zůstává v těle příjemce po dobu 48 hodin. Může se však jednat o dnů pět – a dokonce prý i o týden. Vše totiž závisí na tom, jak „přátelský“ je ženský cervikální hlen.

Teplota zásadně ovlivňuje objem

Zdá se, že objem spermatu kolísá s ročním obdobím. Z výsledků různých studií vyplývá, že v letních měsících je nejmenší, v zimních naopak největší. Vyšší teploty totiž „ocáskům“ neprospívají. K přehřátí může pochopitelně dojít i kvůli zdánlivě nevinným běžným úkonům, jako je notebook na klíně či relax v horké vaně. Urologové podotýkají, že ani vířivka nastavená na nejvyšší teplotu není z hlediska objemu ejakulátu a počtu spermií ideální, přičemž tento „snížený stav“ obvykle trvá dlouhé měsíce po vystavení organismu nadměrnému horku.

Foto: BONNINSTUDIO, Shutterstock.com

Ejakulát je prima a můžete ho použít i jako kosmetický přípravekFoto: BONNINSTUDIO, Shutterstock.com

Chromozomy mají stejné šance

Toužíte po holčičce, nebo chcete chlapečka? Doufáte, že se patřičný typ spermie k vajíčku dostane dřív, když zvolíte nějakou ideální milostnou polohu nebo (ne)budete mít orgasmus? Americký urolog Harry Fisch tvrdí, že spermie sice mají chromozom X či Y, ale šance obou na oplodnění vajíčka se neliší. Podle tohoto odborníka je tvrzení o rychlejším plaveckém umu jedněch či druhých mýtus.

Ananas vylepšuje, nicméně nezachrání

Někteří lidé tvrdí, že sexuální tekutiny vegetariánů chutnají lépe než výměšky jejich masožravých kolegů. O červeném mase se říkává, že způsobuje výraznější chuť ejakulátu, a kouření nebo pití kávy má zase údajně za následek chuť nahořklou. Něco pravdy na tom bude, nicméně co se týče vylepšení chuti ejakulátu, vědci nepotvrdili, že by na ni měl zásadní vliv tolik propagovaný ananas. Logicky vzato, tohle oblíbené tropické ovoce obsahuje fruktózu (přirozeně se vyskytující cukr), což pánskému mlíčí dodává lehce sladkou chuť. Záleží, jestli vám náznak sladkosti stačí, či nikoli.

Podobné účinky jako kvalitní čokoláda

Newyorská státní univerzita, jejíž zjištění uveřejnil časopis Scientific American, ejakulát dokonce důkladně rozebrala. Podle tamních vědců se v průměrné dávce nachází několik typů hormonů, které ženám zvedají náladu a pomáhají v těhotenství (například s ranními nevolnostmi). Jmenovitě se jedná o kortizol, endorfiny, serotonin, prolaktin a oxytocin (ten je dokonce známý jako hormon štěstí).

Na další benefity si některé ženy přicházejí samy… Jistá Tracy Kiss pro britský deník Sun uvedla, že jedna lžička spermatu denně – přijímaná orálně – jí výrazně posiluje imunitu. Kde tahle průkopnice bere materiál? Zásobuje se třikrát týdně od jednoho ze svých blízkých přátel, jehož „produkt“ si nanáší i na obličej. Trpí totiž na růžovku (chronické zánětlivé onemocnění kůže) a ejakulát jí prý v tomto směru dost pomáhá. Třeba se Tracy ze spermatu naučí i vařit. Recepty jí může poskytnout autor dvou „spermatických“ kuchařek Paul „Fotie“ Photenhauer, jež tvrdí, že ejakulát je velice výživná, levná a dostupná ingredience. Tak co, jdete do toho?

A co s ejakulátem děláte vy?

Reklama

Načítám