Hlavní obsah

Spíte špatně? Možná za to můžou hvězdy vašeho horoskopu

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Spánek je důležitou veličinou v životě. Stačí si každou noc ubrat dvě hodiny a dopad na celkové naladění pocítíte téměř okamžitě. Jak spí jednotlivá znamení? Která usínají jako lusknutím prstem a kdo probdí celé noci?

Článek

Důležitost spánku není radno podceňovat. Právě v noci dobíjíme baterky a staráme se o to, aby byl náš organismus provozuschopný. Jak to mají se spánkem jednotlivá znamení? Komu činí usínání potíže, kdo spánku obecně moc nedá, protože ho prostě nebaví, kdo je spíš skřivan a kdo sova? Prozkoumejte zvyklosti a zlozvyky jednotlivých znamení zvěrokruhu!

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani spánek moc neřeší, je to pro ně jen nutný pohon a přijde jim trochu jako ztráta času. Umí jet až do padnutí, pak chvíli dospávají, a zase jedou naplno. Obvykle jim pro běžnou existenci stačí pár hodin spánku, rozhodně se v posteli nijak nevyvalují a ráno ji dost rychle opouštějí. Vzhledem k jejich obvykle dost vysokému výdeji energie si musí čas od času trochu přispat, záleží na tom, jakému sportu se zrovna věnují. S usínáním nemají problém – prostě vypnou a spí (trik, jak rychle usnout).

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci si spánek dost užívají, je to pro ně požitek, a do peřin se vždycky těší. Zbožňují pomalá rána a dlouhé válení v posteli, kde se pomalu probouzí a dlouho si čtou nebo koukají na filmy. Spánek je pro ně disciplína, na kterou se pečlivě připravují, mají svoje večerní rituály, které dodržují. Je pro ně posvátný a nenechají si na něj sáhnout, a už vůbec ho nebudou omezovat, na spaní mají prostě výsostné právo. Často si dávají také šlofíčka během dne, zkrátka na spánek je nalákáte kdykoli.

Foto: Lia Koltyrina, Shutterstock.com

Býkům se nikdy nechce z posteleFoto: Lia Koltyrina, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

U Blíženců se cokoli plošně těžko odhaduje a záleží, jaký mají zrovna den. Jednou jim stačí čtyři hodinky a plni energie vyskakují z postele a vrhají se do víru dění, jindy prospí klidně půlku dne a pořád jim to nestačí. Často mají se spánkem potíže, protože jim toho v hlavě zkrátka šrotuje moc a nemůžou pořádně zabrat. Je důležité, aby si nastavili nějaké spánkové rituály a snažili se jich držet a neměnili vzorce obden. Jen tak se jim povede spát kvalitně a efektivně.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci jsou takové ustarané znamení, takže jakmile je něco trápí, jako první se to podepíše na jejich spánku – nedaří se jim usnout, v noci se často budí, spí přerušovaně a mívají zlé sny. Zároveň je pro ně snad ještě víc než pro jiná znamení důležité, aby se vyspali – bez kvalitního spánku snadno upadají do chmur a depresí. V jejich případě rozhodně funguje, že by měli alespoň hodinu před tím, než jdou do postele, vypnout všechny obrazovky a vyhnout se negativním zprávám, raději si přečíst knihu. Stejně tak na ně fungují uklidňující éterické oleje a vonné polštářky.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi jsou, stejně jako jejich zvířecí jmenovci, velcí povaleči a lenoši a spánek si vychutnávají. Zbožňují ho. Rozhodně nejsou žádní skřivani, spíš noční sovy, z postele se často vynoří až v odpoledních hodinách, když jim to okolnosti dovolí. Navíc potřebují dostatek prospaných hodin, aby s nimi bylo k vydržení. Po ránu je na ně lepší nemluvit a rychle jim strčit do ruky kávu, aby se dali dohromady. Usnou kdykoli a kdekoli, ale rádi si spánek užívají a nakupují nejlepší matrace i speciální povlečení, všechno pro spací blaho.

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Lvi jsou typičtí povalečiFoto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny na spaní moc nejsou, připadá jim to jako ztráta času (ženy jsou v posteli sovy, muži skřivani). Spí pár hodin denně, většinou tak šest, zkrátka minimum pro to, aby jim jasně šlapal mozek. Patří spíše mezi skřivany, na dlouhé ponocování je moc neužije, vstávání v nelidsky brzkou hodinu je nějakým způsobem masochisticky uspokojuje a často si nastavují budíka klidně na čtvrtou, aby stihli ještě i „práci před prací“. Většinou nespí příliš tvrdě, mají lehké spaní a probudí je kdejaké zašustění nebo světlo pronikající závěsy.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy ví, že je spánek pro tělo dobrý, a tak se snaží mít ho tak akorát dostatek. Nemají k němu nijak vyhraněný vztah, moc nad spánkem nepřemýšlejí a nijak zvlášť je netrápí – nemají problémy s usínáním ani probouzením, nespí příliš tvrdě ani lehce. Rádi si hezky zdobí své ložnice – místo, kde usínají, je pro ně důležité. Netěší je spát v jedné místnosti s velkým počtem lidí, to je snad jediné, co jim může komplikovat život. Často mívají hodně živé sny a třeba se v polovině noci probudí, aby si je zaznamenali.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři jsou typické sovy, bdí do ranních hodin a ani poté nijak zvlášť tvrdě nespí. Spánek je spíš obtěžuje, mají totiž hlavu neustále plnou myšlenek, na kterých je třeba pracovat. Dlouhodobá spánková deprivace jim ale samozřejmě nesvědčí, když je zavalí únava, bývají negativní a podráždění. Ideální pro ně je alespoň čas od času vypít nějaký uklidňující bylinkový čaj a zapadnout do postele před půlnocí. Ne často, ale občas, aby dospali to, co jinak probdí. Ranní vstávání je pro ně noční můrou, raději se k nim po ránu moc nepřibližujte.

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Viděl někdy někdo unaveného Střelce? Tihle lidé srší energií, ať už zrovna spali hodinu, nebo deset hodin v kuse. Energií je totiž nabíjí nejen spánek, ale i lidé, kterými se obklopují, a navíc ji pak přenášejí i na ostatní. Vystačí si i s málem, ale většinou se snaží o sebe pečovat a spát doporučovaných osm hodin, pokud to je jen trochu možné. Díky tomu mají opravdu hluboké energetické rezervy, které mohou v případě krize využít. Neradi spí v místnosti sami, samota celkově jim neprospívá.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi mají jasně daný spánkový režim, který neporušují – za žádných okolností. Naučili se, kolik hodin potřebují, aby se cítili perfektně odpočatě, a spí tedy na minutu přesně podle této zkušenosti. Vstávají hned po prvním zazvonění budíku a nechápou jedince, kteří budík po pěti minutách típají až do nekonečna. I večer dodržují zavedené rituály, které jejich mozek nastaví do spánkového módu. Spí tvrdě a poklidně, i když jsou ve velkém stresu. Umí zkrátka vypnout hlavu.

Foto: oatawa, Shutterstock.com

Kozoroh je přímo ukázkový spáčFoto: oatawa, Shutterstock.com

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři spí lehce a moc spánku nepotřebují. Často spí ve zvláštní čas, prostě když se cítí unaveni. I proto jim příliš klasická práce od devíti do pěti nesedí. Aby se jejich spánek zkvalitnil, měli by se zbavit veškerých škodlivých návyků, jako je dlouhé scrollování mobilu těsně před spaním nebo usínání u zapnuté televize. Jejich spací morálka prostě není ideální – a oni to vědí. Naštěstí si vystačí s několika málo hodinami spánku vlastně kdykoli.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Pro Ryby je spánek velmi důležitý, působí totiž více než očistně na jejich křehkou psychiku, která empaticky zachycuje veškeré negativní emoce z okolí. Často přecitlivělé Ryby právě ve spánku zpracovávají všechno, co na ně doléhá a mívají neskutečně živé sny. Usínání jim nějakou dobu trvá, neumí myšlenky vypnout, ale pak spí velmi tvrdě. S usnutím jim mohou pomoci relaxační cvičení a meditace, dlouhé uklidňující oleje s éterickými oleji a také třeba půlhodinka čtení, která je na spánek naladí.

Reklama

Související témata:

Načítám