Hlavní obsah

Sporty, u kterých spálíte víc kalorií než při běhu

Foto: Ajan Alen, Shutterstock.com

Foto: Ajan Alen, Shutterstock.com

Reklama

Cvičení si moc neužíváte, ale chcete se udržovat fit nebo zhubnout? Jedním z nejúčinnějších spalovačů tuků je bezpochyby běh. Jestli ho ale nemáte rádi, nezoufejte! Existuje mnoho aktivit, jimiž lze spálit stejně nebo víc kalorií než při běhání, a to za kratší dobu! Které sporty to jsou?

Článek

Běhání patří jednoznačně k velmi účinným sportům na hubnutí. Rozhodně však není jediný. Za půl hodiny běhu spálíte kolem 200 kilokalorií. Existují ale i efektivnější a mnohem méně časově náročné možnosti. Těmito aktivitami můžete běhání plnohodnotně nahradit!

1. Cvičení s kettlebellem: 400 kcal

Trénink s činkami je při pálení tuků nesmírně efektivní. Například při cviku zvaném kettlebell swing zapojíte všechny problematické partie, tedy zadek, stehna i břicho, a během 20 minut spálíte kolem 400 kilokalorií, což je stejně jako za rovnou hodinu běhu. S kettlebellem, což je litinová činka s madlem, se dá dělat mnoho cviků: dřepy, výpady, mrtvý tah, tlaky nebo výrazy.

2. Skákání přes švihadlo: 300 kcal

Stejně jako běhání i skákání přes švihadlo patří do kardio cvičení, u kterého se tuky pálí nejefektivněji. Díky švihadlu to ale zvládnete výrazně rychleji. Dokážete-li skákat v kuse pouhých deset minut ve středním tempu, spálíte stejný počet kalorií jako za půlhodinu joggingu, tedy kolem 300 kilokalorií. Rychlé skoky dokonale vytvarují nohy, jsou účinné proti celulitidě a po cvičení ucítíte také paže a záda.

Foto: Martin Novak, Shutterstock.com

Za deset minut skákání přes švihadlo spálíte víc kalorií než za trojnásobnou dobu běháníFoto: Martin Novak, Shutterstock.com

3. Lezení na stěně: 550 kcal

Věřili byste, že lezení po umělé stěně je při hubnutí stejně funkční jako intervalové sprinty? Při tomto pohybu se zapojuje veškeré svalstvo – od hlubokého stabilizačního systému až po velké svaly na nohou, pažích a zádech, které spalují větší množství energie. Jde tedy o sport komplexní, který urychlí cestu za vysněnou postavou. Kromě toho, že zhubnete, budete mít i víc síly a zlepšíte si koordinaci. Za 30 minut lezení spálíte kolem 550 kilokalorií.

4. Veslování: 350–400 kcal

Možná trochu opomíjenou aktivitou, která je však pro shazování jako dělaná, je veslování nebo veslařský trenažérNenechte se zmýlit – rozhodně to není stroj vhodný jen pro muže, třeba vévodkyně Kate na něj nedá dopustit. Během intenzivního půlhodinového tréninku spálíte 350 až 400 kilokalorií a posílíte ruce, nohy i zádové svaly. V létě lze takto cvičit v loděnici, v zimě na trenažéru a existují i vedené lekce podobné hodinám spinningu. Možností je opravdu hodně!

5. Cvičení s lany: 320 kcal

Cvičení s lany je v našich fitness centrech poměrně nové. Je ale nesmírně efektivní a zdravé! Zapojíte při něm všechny hluboké svaly kolem páteře, břišní svalstvo, ramena, paže a také záda. Trénujete sílu, vytrvalost i koordinaci, a navíc posílíte celý kardiovaskulární systém. Lana protáhnou opravdu celé tělo, což zrychluje zpevňování postavy a přirozené vyrýsování svalů. S lany se dělají různé typy vln: střídavé, dvojité, hadovité, křížem a podobně. Pokud nevíte, jak na to, raději se poraďte s trenérem. Za půl hodiny cvičení spálíte kolem 320 kilokalorií.

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Cvičení s lany je efektivní pro kondici i na hubnutíFoto: bbernard, Shutterstock.com

6. Běh na lyžích: 300–500 kcal

Běžkování patří k nejzdravějším sportům. Běh na lyžích posiluje srdce a nadto se při něm zapojuje až 99 procent svalů. Nejvíc jsou namáhány problémové partie: břicho, nohy a hýždě. Pokud tedy v zimě rádi vyrážíte na běžky, spojte příjemné s užitečným a místo poklidného skluzu si dejte trochu do těla. Za půlhodinu spálíte kolem 300 až 500 kilokalorií – záleží na rychlosti a stylu. Nemusíte ale čekat až na čerstvý sníh. V posilovnách je běžně k dispozici běžkařský trenažér, který lyže efektivně nahrazuje.

Reklama

Související témata:

Načítám