Hlavní obsah

Srdce v ohrožení aneb Co o vás říkají vaše šediny?

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První šediny si můžete objevit kolem dvacítky, ale třeba až v důchodu. Záleží na mnoha okolnostech. Zpozornět byste měli, jestliže zešednete rychle a jakoby zničehonic. V tom případě se zaměřte na vitaminy a nechte si vyšetřit srdce!

Článek

Když se to mužům začne stříbřitě mihotat na skráních, mluví se o jejich zralosti a většinou jim to přidává na sex-appealu. Ovšem odrůstají-li ženám barvené vlasy v šedivých pruzích u hlavy, moc příjemný pohled to nebývá. Chvilkovým vysvobozením je aktuální módní trend, kdy se zdravá kštice záměrně barví do různých odstínů stříbrné. Ale ať už se barvíte, nebo ne, rozhodně byste měli stav svých šedin průběžně sledovat.

Pravidlo tří padesátek

Co vlastně stojí za šedivěním? Každý vlasový folikul obsahuje pigment melanin, který mu dodává barvu (stejný melanin, díky kterému hnědnete při opalování). Jak tělo stárne, nestačí vytvářet dostatek pigmentu a vlasy rostou méně barevné, tedy šedé, později až bílé. Tenhle přirozený proces má svá kritéria a dermatologové je popsali pravidlem 50–50–50: zhruba 50 % padesátiletých lidí má přibližně z poloviny (50 %) šedé vlasy. Šednutí je samozřejmě individuální, nicméně se tím můžete orientačně řídit. Jakékoli odchylky – tedy především rychlost šednutí – mohou totiž být varovným znamením, že s vaším tělem není něco v pořádku.

Genetické predispozice a rasa

Babička byla šedivá, co ji pamatujete, a její syn, tedy váš otec, měl stříbrná místa nad ušima už jako mladý? Pak vás pravděpodobně čeká podobný osud. Genové zatížení v souvislosti s šedými vlasy napadne asi každého a potvrzují to i odborné analýzy. Vědci dokonce nedávno našli konkrétní gen, který je za to zodpovědný. Navíc zjistili, že okamžik, kdy si najdete první šediny, je vázán na rasu, a tedy druh vlasů. Nejhůře jsou na tom běloši – první stříbro ve vlasech si obvykle najdou už zhruba kolem 35. roku věku. Asiaté tento problém řeší až těsně před čtyřicítkou a úplně nejlépe jsou na tom černoši – s prvními šedinami se setkávají, až když jim je zhruba 45 let.

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Zdravý životní styl včetně vyvážené stravy bohaté na vitaminy a minerály se odráží i na kvalitě a barvě vlasůFoto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Náhlé šediny? Srdce v ohrožení

Nenadálá změna barvy vlasů může být znakem srdečních problémů. Když vám během několika měsíců zešedne část hlavy, ale klidně i jeden pramen, rozhodně si toho všimnete nejen vy, ale i okolí. A to je přesně ten okamžik, kdy byste měli zajít ke kardiologovi – vaše srdce může být ve velkém ohrožení.

Evropská kardiologická společnost na vzorku více než pěti set mužů zkoumala, zda ty, kteří v dospělosti náhle zjistili srdeční onemocnění, nepojí nějaké další společné znaky. A přišlo se na to, že společným jmenovatelem jsou šedé, respektive bílé vlasy. Další zkoumání potvrdila hypotézu, že předčasná změna pigmentu vlasů může úzce souviset s mnohdy skrytými srdečními problémy.

Za vším hledej vitaminy

Nedostatek vitaminů se může projevovat různými způsoby – a často i na kvalitě kštice. Vitamin D je získáván díky slunečnímu záření, ale po dlouhých zimách nebo v létě při častém používání opalovacích přípravků s vysokým faktorem může v těle chybět. Obecně se jeho nedostatek projevuje řídnutím kostí a bolestí svalů, ale také právě předčasným šedivěním.

Podobně je tomu u deficitu vitaminu B12, který se vyskytuje v živočišných produktech – brzkým šedivěním proto často trpí vegani, kteří konzumují výhradně rostlinnou stravu. Ztráta vlasového pigmentu může signalizovat i nízkou hladinu sérového vápníku a železa.

Kdo kouří, ten šedne

Seznam zdravotních komplikací spojených s kouřením je snad nekonečný. Od chronického zánětu průdušek přes riziko mozkové mrtvice až po poškození vyživujících cév a hrozbu infarktu. Riziko ztráty pigmentu ve vlasech se může v tomto světle zdát jako zanedbatelné, ovšem studie ukazují, že kuřáci mají dvaapůlkrát větší pravděpodobnost předčasně šedivých vlasů než nekuřáci.

Foto: Gorynvd, Shutterstock.com

Cigareta prostě nic dobrého nepřinese, jen uškodí Foto: Gorynvd, Shutterstock.com

Vědecký průlom?

Vlasové folikuly vytvářejí malé množství peroxidu vodíku, což je chemikálie, která se po léta používá k zesvětlování vlasů. Když dojde k nahromadění peroxidu vodíku uvnitř vlasů, barva začne sama mizet. Na základě vědeckých studí byla objevena modifikovaná pseudokataláza – látka, která tento proces zpomaluje. Momentálně je ve stadiu testování a snad se brzy dostane do lékáren, přesněji k dermatologům. Že bychom poručili přírodě a zastavili, tedy alespoň vizuálně, stárnutí? Uvidíme!

Trápí vás šedivé vlasy, nebo to vůbec neřešíte?

Reklama

Související témata:

Načítám