Hlavní obsah

Stárnout s grácií není těžké. Stačí vědět, jak na to

Foto: Rido, Shutterstock.com

Foto: Rido, Shutterstock.com

Reklama

Chcete znát recept na pohodové stárnutí? Hýbejte se, jezte dostatek bílkovin, buďte společenští a naučte se odpočívat. Tyto jednoduché zvyky dokážou zázraky.

Článek

Stárnutí souvisí s řadou změn, které nejsou vždy lichotivé. Strach z něj je proto přirozený. „Každá žena kolem čtyřicítky začíná vnímat, že se tělo mění,“ potvrzuje Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity. Pokud však věc vezmete za správný konec, může být i stárnutí příjemné. Adaptujte se na novou situaci a zahajte změny životosprávy včas. Poradíme, jak na to.

1. Hýbejte se

Hýbete se pravidelně? Pokračujte. Nebo na to zvyklí nejste? Pak začněte! Nesčetnými studiemi bylo prokázáno, že pohyb prospívá po všech stránkách. „Je klíčový pro zastavení úbytku svaloviny projevujícího se zpomaleným metabolismem, nárůstem hmotnosti a postavou, která ztrácí pevnost. Tím se zvyšuje riziko pádu, urychluje se osteoporóza, a tedy je i vyšší četnost zlomenin,“ vysvětluje Hana Mojžíšová.

Pravidelný pohyb také aktivuje lymfatický systém, který tělo zbavuje škodlivin, a působí blahodárně i na psychiku: okysličuje mozek, což se projevuje lepší pamětí, koncentrací, vyšší odolností vůči stresu, a dokonce zmírněním úzkostných a depresivních stavů. Takže už žádné výmluvy a hurá ven nebo do fitka!

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Pravidelný pohyb je klíčový pro udržení fyzické i psychické kondiceFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

2. Jezte bílkoviny

Přibýváte na váze, ztrácí se vám pas? Zaměřte se na stravu. „Stárnutím se metabolismus zpomaluje, zhoršuje se i využití živin, proto musí v jídelníčku vyhrát kvalita před prázdnými kaloriemi,“ nabádá lékařka. Pravidelně byste měli konzumovat především bílkoviny, po 65. roku věku by měl podle biochemičky Michaely Bebové jejich příjem činit alespoň 1, 3 gramu na kilogram tělesné hmotnosti: „Dostatečné množství bílkovin je předpokladem pro udržení svalové hmoty, která má obecně s přibývajícím věkem tendenci spíše degenerovat.“

Jezte libové maso, vejce, luštěniny, mléčné výrobky a ořechy. Aminokyseliny, z nichž se bílkoviny skládají, jsou také nezbytné pro fungování mozku a jejich dostatečný příjem by se měl projevit zlepšením výkonnosti vaší myslivny.

3. Buďte společenští

Každý čas od času preferuje samotu. Neměli byste si na ni ale zvykat. Podle studií je investice do smysluplných vztahů jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete pro zdraví vykonat. Řada výzkumů dokonce ukázala, že díky bohatým sociálním vazbám žijí extroverti déle než introverti.

Udržování ve společenské kondici také přispívá k snižování hladin zánětlivých faktorů, které se podílejí na vzniku chronických onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, onemocnění srdce, osteoporóza, artritida a některé druhy rakoviny. Pokud jste odjakživa samotáři a častá společnost lidí vás vyčerpává, pořiďte si domácího mazlíčka, který nemluví, ale dodá potřebný pocit blízkosti a sounáležitosti.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Nebuďte sami. Hrajte si s vnoučaty, vyrazte s partnerem do kina nebo s kamarádkou na procházkuFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

4. Naučte se odpočívat

Nezanedbávejte spánek. Je prokázáno, že jeho nedostatek způsobuje deprese, potíže s pamětí, koncentrací a zaostřováním. Když budete pravidelně spát méně než šest až osm hodin, budete unavení a náchylnější ke stresu, který nevede pouze k mizerné náladě.

Podle výzkumů stres zvyšuje v těle výskyt zánětů, což zesiluje pravděpodobnost onemocnění a urychluje stárnutí. Co s tím? Najděte si každý den chvilku pro sebe, kterou budete věnovat relaxační činnosti, jako je jóga, dechové cvičení, procházka nebo četba knihy. Uvidíte, že když vytrváte, naučíte se se stresem pracovat a budete i lépe spát.

Reklama

Načítám