Hlavní obsah

Starosvětský nepečený jablečný koláč s karamelovou omáčkou

Hodnocení:
(279)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Letos je úroda jablek opravdu bohatá. Také jich máte plné bedničky? Využijte to a připravte si rychlý nepečený dezert, který vám připomene dětství. Kdysi byl hodně populární a pak na dlouhé roky zmizel. Dnes se pomalu vrací v modernějším střihu. Zkuste třeba verzi s korpusem z karamelových sušenek a karamelovou omáčkou.

Ingredience pro:
1 dort
Na korpus budete potřebovat
  • 200 g karamelových sušenek
  • 80 g másla
Na jablečnou hmotu
  • 1000 g jablek
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 4 hřebíčky
  • 1 celá skořice
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
Na karamelovou omáčku
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g smetany ke šlehání 30%
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

Krok 1: Vyložte dno dortové formy papírem na pečení, usnadní vám to manipulaci s hotovým dortem. Karamelové sušenky rozdrťte v kuchyňském robotu na jemný písek a promíchejte s rozpuštěným máslem. Směs dobře upěchujte na dno dortové formy tak, aby byla všude stejně vysoká. Dejte do lednice.

Krok 2: Omyjte a oloupejte jablka a nakrájejte je na drobné kostičky. Do hrnce nalijte 200 ml vody, přidejte jablka, koření a cukr. Množství cukru je orientační, řiďte se chutí a sladkostí jablek. Vařte asi pět až deset minut, až se některé kousky jablek začnou rozpadat a jiné budou ještě v celku. Odstraňte koření.

Krok 3: Ve vyšší nádobě rozmíchejte 600 ml vody a oba pudinkové prášky. Za stálého míchání přilijte k jablečné směsi. Vařte asi dvě minuty, až hmota zhoustne a změní barvu z mléčné na zlatožlutou. Odstavte a nechte chvíli zchladnout. Vlijte na připravený sušenkový korpus (jestli vaše dortová forma dokonale netěsní, položte ji na talíř), nechte úplně vychladnout a dejte ztuhnout do lednice alespoň na čtyři hodiny.

Krok 4: Na karamelovou omáčku vsypte do vyššího rendlíku cukr, špetku soli, přilijte asi 80 ml vody a na mírném plameni vařte bez míchání asi deset minut, až se voda odpaří a cukr začne karamelizovat. Hlídejte barvu – až bude zářivě zrzavá, opatrně (bude to pěnit) vlijte smetanu. Míchejte, dokud nevznikne hmota hustá jako kondenzované mléko. Odstavte a nechte zchladnout.

Krok 5: Vychlazený dort podávejte přelitý karamelovou omáčkou.

Máte rádi nepečené dobroty?

ynezorPumanzeSaNyknalC
1. 10. 2018

Reklama