Hlavní obsah

Dny volna v roce 2020: Čeká nás šest prodloužených víkendů!

Foto: KatrinKat, Shutterstock.com

Foto: KatrinKat, Shutterstock.com

Reklama

Ačkoli prázdniny a trocha volna většině lidí před pár dny právě skončily, netřeba zoufat. Nový rok 2020 bude, co se volných dní týká, velmi štědrý. Přinese šest prodloužených víkendů!

Článek

Začátkem ledna hodně lidí bilancuje starý rok a ukládá si ambiciózní předsevzetí na ten nový. Abyste ale neměli v hlavě jen povinnosti a věci, které letos už konečně musíte zvládnout, udělejte si i trochu pozitivní výhled. Zmapujte si vše, na co se v následujícím období můžete těšit. Tím jsou třeba dny volna, kterých vás v roce 2020 čeká vskutku nemálo.

Přestupný rok: výhody dne navíc

Letošek je přestupný rok. Díky 29. únoru, který jsme měli naposledy v kalendáři před čtyřmi lety, se tak všechny dny od března posunou vzhledem k loňskému roku o dva dny. To přinese výhodu například v případě červencových svátků: oslava příchodu Cyrila a Metoděje a vzpomínka upálení Jana Husa by jinak vyšly na sobotu a neděli, ale díky dni navíc získáme prodloužený víkend od soboty 4. do pondělí 6. července.

Podobné to bude v případě svátku svatého Václava 28. září – Den české státnosti vychází na pondělí. Maličkou nevýhodu má pak přestupný rok v případě Vánoc: nebýt dne navíc, svátky bychom si užili od středy do pátku a zakončili je víkendem. Letos je ovšem Štědrý den až ve čtvrtek a 2. svátek vánoční, tedy den svatého Štěpána, tak vyjde na sobotu, což se ale dá skousnout.

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Letošní Vánoce budou korunou roku: čeká nás čtyřdenní volnoFoto: Ivanko80, Shutterstock.com

Šest prodloužených víkendů

Každý rok máme minimálně jeden dlouhý prodloužený víkend zaručený. Ano, je to ten velikonoční. Letos vychází Velký pátek na 10. a Velikonoční pondělí na 13. dubna. Po dlouhé zimě, která až na 1. leden tradičně žádné volno nepřináší, tím začne malá sváteční nadílka. Ani ne tři týdny po Velikonocích následují další dva prodloužené víkendy: První máj i připomínka konce druhé světové války 8. května (letos je to mimochodem 75 let, čeká nás spousta oslav s výročím spojených) připadají na pátek.

Čtvrtý dlouhý víkend vychází, jak už bylo řečeno, na červenec: smutný konec Jana Husa si připomeneme v pondělí. Bude to sice „jen“ třídenní odpočinek, ale ani ten není k zahození. Pátý dlouhý víkend přinese již zmíněné 28. září a šestým, dokonce čtyřdenním volnem potěší Vánoce.

A prodlouženým víkendem začne i následující rok. Silvestr vyjde na čtvrtek, Nový rok 2021 na pátek. Pokud jeho příchod oslavíte bujaře, budete mít tři dny na to, abyste se z toho dostali.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

O Velikonocích jsou čtyři dny volna každý rok. Následují májové svátky, které letos přinesou dva prodloužené víkendyFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Svátky uprostřed týdne

K zahození samozřejmě nejsou ani svátky obklopené pracovními dny. Letos jsou jen tři, přičemž první – Nový rok – jsme už absolvovali. Další čeká až celkem zadlouho: bude to Den vzniku samostatného československého státu 28. října, který je v kalendáři psaný na středu, a Den boje za svobodu a demokracii oslavovaný 17. listopadu vyjde na úterý.

Reklama

Načítám