Hlavní obsah

Stavíme kuchyň: nanečisto a bez chyb!

Foto: Blum

Zkuste si uspořádat interiér nanečistoFoto: Blum

Reklama

Kam se sporákem? Kam s dřezem? A který kout je nejvhodnější pro chladničku? Na všechny tyto otázky znají architekti i pracovníci kuchyňských studií přesné odpovědi a nejlepší uspořádání kuchyní je také známé. Jenže… každý potřebujeme něco jiného a bohužel jen výjimečně víme předem, co je pro nás to nej. Co tedy s tím? Otestujte si kuchyň na zkoušku!

Článek

Pokud plánujeme novou kuchyň nebo i koupelnu, většinou vezmeme plánek místnosti a s ním zajdeme do koupelnového či kuchyňského studia, kde nám sestaví a v krásné barevné vizualizaci vytisknou naši novou kuchyň či koupelnu.

Jenže často až doma zjistíme, že mezi myčkou a vedlejší skříňkou sice zůstává předpisová ulička, ale po otevření myčky se nedostaneme do skříňky pro tablety na mytí. Anebo že do potravinové skříně ani za nic nevtěsnáme zásoby konzerv a granulí pro naše čtyřnohé miláčky. Co tedy s tím? Naštěstí už objevíme firmy, které nám „půjčí“ svou vzorkovnu, na zem nakreslí půdorys naší vlastní kuchyně, k tomu nám poskytnou jednotlivé kuchyňské skříňky a imitace spotřebičů na kolečkách a nechají nás, ať si zkusíme postavit vlastní kuchyň a vyzkoušíme si, jak se nám v ní bude žít a pracovat.

Příprava začíná už doma

„Zákazníkům nabízíme zhruba 25 korpusů, z nichž si mohou skládat svou kuchyni. Zatím to vyzkoušelo několik desítek lidí a „závady“, které objevili, byly různé. Někdo například měl zbytečně vedle sebe dvě menší skříňky, i když lepší přehled nabízí jedna velká, druzí zase špatně vyskládali vedle sebe jednotlivá pracoviště, takže by se nakonec v kuchyni dost naběhali,“ popisuje zkušenosti Jaroslav Doutnáč ze společnosti Blum, která tuto službu nabízí po předchozím objednání zdarma. Podle něj je přitom důležité začít s plánováním už doma.

Foto: Blum

Díky plánování zamezíte zbytečným chybámFoto: Blum

K nejčastějším chybám v našich kuchyních patří třeba to, že hromadíme příliš věcí a nemáme na ně dostatek místa. Proto je dobré už před příchodem do studia zjistit, kolik mám talířů, příborů, sklenic a vůbec nádobí, a také pro kolik lidí potřebujeme skladovat potraviny. Je totiž rozdíl, když se někdo staví pro nákup několikrát do týdne nebo když dělá dva ohromné nákupy do měsíce. Stejně tak už bychom asi měli mít jasné, jaké spotřebiče si do nové kuchyně koupíme. Všechny tyto parametry pak rozhodují o tom, jak velkou potřebujeme příslušnou zónu.

Pro větší přehlednost nám totiž ve studiu rozdělí kuchyň do pěti základních zón nazvaných: zásoby, ukládání, mytí, příprava, vaření/pečení, a pomohou zvolit jejich správnou velikost. Konečné uspořádání pak už nechají na nás a samozřejmě odborníci dohlédnou, abychom dodržovali zásadní ergonometrická pravidla podle toho, zda jsme praváci či leváci.

O barvě skříněk rozhodujeme jen my

Vyzkoušet si dokonce můžeme i rozdíl mezi tím, jaké je to ukládat věci do skříněk a proč jsou mnohem lepší zásuvky. „Hlavně jde o to, že se do spodních skříněk musíme shýbat anebo je třeba část obsahu skříňky vyndávat, abychom se dostali k hůře dostupným předmětům, uloženým hluboko vzadu. Naproti tomu zásuvky a výsuvy poskytují dobrý přehled a přímý přístup,“ říká Jaroslav Doutnáč.

Kuchyň, kterou si takto vyskládáme, si pak načrtneme, nebo zakreslíme do původního plánku a s ním odcházíme do kuchyňského studia, kde nám podle návrhu nabídnou jednotlivé skříňky a police, vybereme si zde typ a provedení předních dvířek a samozřejmě zjistíme, na kolik nás taková kuchyň přijde.

Foto: Blum

Kuchyň vám podle plánku vytvoří studioFoto: Blum

Do vany nanečisto

Podobnou službu si lze dopřát i v koupelně. „V našem případě je ale třeba dodat plánek den předem a podle něj zákazníkovi sestavíme koupelnu z maket. Přitom jde hlavně o to, aby zákazník věděl, zda se vejde do vany, protáhne ke sprchovému koutu a podobně. Obklady mu na zeď určitě nelepíme,“ říká Pavel Mensa ze společnosti Richter a Frenzel. Ta službu zpoplatňuje. Záloha činí 5000 korun, a když si zákazník u firmy zařízení koupelny koupí, 3500 korun dostane zpět. Pokud se nevyberete, záloha propadá ve prospěch firmy.

Ovšem každý, kdo dneska naráží při vstupu do sprchy o roh umyvadla, by rád obětoval 1500 korun, aby se podobným chybám při navrhování vyhnul.

Reklama

Související témata:

Načítám