Hlavní obsah

Strašák chemoterapie: Na co se připravit a jak ji ustát?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

„Máte rakovinu.“ Tímto sdělením začne mnoha lidem jedno z nejtěžších období života. Nejde jen o samotný průběh nemoci, ale i o léčbu jako takovou. Chemoterapii provází řada nepříjemností. Na co se připravit? Ptali jsme se odborníků, jak toto těžké období zvládnout.

Článek

Ne všechny typy rakoviny se léčí chemoterapií, je to však jedna z nejčastěji užívaných metod. A její těžký průběh je pověstný. „Během chemoterapie a časně po jejím ukončení mohou pacienti trpět řadou komplikací a nepříjemných doprovodných projevů léčby,“ říká MUDr. Petra Garnolová z Onkologické a paliativní ambulance. Problém je v tom, že léky zvané cytostatika sice ničí buňky – ovšem nejen ty nádorové, ale i některé zdravé.

Nejen padání vlasů

„Mezi nejvýznamnější komplikace patří snížení počtu červených a bílých krvinek, zvracení, nechutenství, vypadávání vlasů, poškození sliznice dutiny ústní nebo kožní projevy na dlaních a ploskách. Každý typ chemoterapie má své specifické nežádoucí účinky a lékaři se snaží snížit jejich výskyt preventivním podáním léků a také doporučením režimových opatření ke zmírnění jejich tíže,“ vysvětluje Petra Garnolová.

Jak si usnadnit průběh

I v tomto případě se dá mnohé ovlivnit. O možných nežádoucích účincích by vám měl lékař říct předem: čím dříve budete vědět, na co se připravit, tím lépe. „Informovaný pacient je schopen včasným zahájením opatření snížit míru nežádoucích účinků nebo jim úplně předejít,“ doplňuje onkoložka.

Informovanost je důležitá i naopak. Ujistěte se, že váš onkolog ví o všem, co užíváte, včetně vitaminů a doplňků stravy. Některé mohou s cytostatiky vytvořit nežádoucí interakci a zhoršovat vedlejší účinky.

Foto: michaelheim, Shutterstock.com

V období chemoterapie pacienty mohou trápit nevolnosti. Dají se však zmírnit prevencíFoto: michaelheim, Shutterstock.com

Co dělat při nevolnosti a zvracení?

V průběhu léčby se o sebe starejte. Noste pohodlné oblečení, dostatečně pijte, vyhýbejte se riziku infekce (váš imunitní systém je oslaben) a hodně odpočívejte. Zmírnit se dají i časté nevolnosti. Co dělat?

  • Jezte menší porce několikrát denně, vyvarujte se pocitu plného žaludku. -
  • Jezte a pijte pomalu. -
  • Jídlo dobře rozžvýkejte, usnadní to trávení. -
  • Nepijte v průběhu jídla, ale před ním nebo po něm. -
  • Vyhněte se sladkostem, tučnému a smaženému. -
  • Pijte spíš studené nápoje, nejlépe neslazené a neperlivé ovocné šťávy. -
  • Je-li vám nevolno ráno, pak je dobré ještě v posteli sníst trochu suchého jídla (pečivo). -
  • Vyhýbejte se aromatickým chutím, intenzivním vůním a pachům. -
  • Při silném nechutenství požádejte lékaře, aby vám předepsal speciální tekutou výživu. -
  • Po jídle odpočívejte vsedě, nelehejte si. -
  • Při nevolnosti dýchejte pomalu a zhluboka. -

Obklopte se nejbližšími

Chemoterapie je dnes mnohem šetrnější než dřív a hodně lidí zvládá během ní chodit i do práce. Její délka je závislá na druhu nádoru, fázi nemoci a rozšíření nádorových buněk. Někdo léky dostává denně, jiný týdně anebo pouze jednou měsíčně. Léčba většinou trvá nejméně tři měsíce, někdy až tři roky.

Cytostatika se mohou podávat různě: buď ve formě tablet, mastí, injekcí do žíly, tepny, do svalu nebo přímo do nádoru. Samotná aplikace není nijak zvláštní: pacienti se údajně cítí stejně jako při podání jakéhokoli jiného léku. Obvykle to není tak, že byste začali zvracet v okamžiku, kdy vám lékař píchne injekci. Nežádoucí účinky se mohou objevovat kdykoli v období léčby, mezi aplikacemi. Je to zcela individuální. Většina nežádoucích účinků odeznívá spolu s ukončením léčby.

Během léčby je dobré obklopit se nejbližšími a snažit se dál žít jako dosud, i když to není snadné. „Přirozenou součástí onkologického stonání jsou depresivní myšlenky. V menší či větší míře je pozorujeme téměř u každého nemocného. Velkou roli hrají blízcí lidé a rodina – obzvlášť když se jedná o nepříznivou prognózu a špatný průběh onemocnění. Důležitou úlohu představuje paliativní medicína, která se zabývá zkvalitněním zbytku života nevyléčitelných pacientů. Je zaměřená na kvalitní tlumení bolesti, podpůrnou psychoterapii, pomáhá nemocným urovnat vztahy v rodině,“ vysvětluje praktický lékař MUDr. Petr Werner.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Jestliže se v kruhu rodiny či blízkých cítíte dobře, buďte s nimi co možná nejvícFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Návrat může být těžký

I když léčba dopadne dobře, není vždy snadné vrátit se k původnímu životu. Onemocnění mohlo zanechat nevratné šrámy na těle i duši. „Hlavním stresorem bývá strach z návratu onemocnění, ale také pocity méněcennosti způsobené tělesnými změnami v důsledku léčby. Jde například o ztrátu prsu či končetiny, střevní vývod a řadu dalších. To vede k citové nevyrovnanosti, přecitlivělosti, pocitům neporozumění ze strany partnera, rodiny i přátel. To vše se může nepříznivě projevit v sociálním i v intimním životě,“ vysvětluje Petra Garnolová.

Svěřte se proto lékaři s fyzickými i psychickými problémy. Většina se dá ve spolupráci se specialisty vyřešit. Řada lékařů i pacientů se ale často na nepříjemné následky onkologické léčby dívá spíše jako na nutnou daň za přežití.

Jaké zkušenosti s chemoterapií máte vy nebo vaši blízcí a známí?

Reklama

Načítám