Hlavní obsah

Sůl v domácnosti dokáže zázraky! Znáte všechny tyhle triky?

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Pohádkové „sůl nad zlato“ stále platí, a to nejen při vaření. Vždyť chlorid sodný (pamatujete na školní chemii?) má nespočet využití i při úklidu, čištění nebo ukládání potravin. Zkuste si trochu osolit život.

Článek

Se solí je to podobné jako s ohněm – dobrý sluha, ale zlý pán. V kuchyni se bez ní neobejdete, ale jakmile jí konzumujete hodně, škodí zdraví. Dnes vám ale nebudeme nabízet ani dietu s omezením bílého zlata, ani nebudeme vyjmenovávat, co všechno vám hrozí, když budete moc solit. Posvítíme si na použití soli mimo vaření.

Rezavá skvrna zmizí jedna dvě

Foto: Tomáš Rubín

Chemická cesta někdy vede k cíli a jindy k dalšímu experimentováníFoto: Tomáš Rubín

Když si podobně jako my vyrobíte ze staré plechovky květináček na kaktus, může se vám stát, že to při zalévání přeženete a z parapetu se na vás bude příště šklebit ošklivá rezavá skvrna. Zkusíte to hadříkem, ale nic. My jsme na to šli podle rad ze starých knih pro hospodyňky – skvrnu jsme posypali solí a zakápli šťávou z citronu. Jenže ani po půl dni se nic nedělo. Flek stále „zdobil“ bílý parapet. Nezbylo než trochu přitlačit na houbičku a sůl použít coby abrazivní (brusný) prostředek. Po chvilce byl plast opět čistý, ovšem na dřevěné povrchy to raději nezkoušejte.

Ty jedna troubo!

Foto: Tomáš Rubín

Pach při pečení soli není příjemný, ale výsledek vás překvapíFoto: Tomáš Rubín

Při častém pečení se vaše trouba neubrání znečištění. Tu rozteklý sýr, jindy se na dně objeví ukápnuté těsto z bábovky. Přetření hadříkem nestačí, proto zkuste připáleniny posypat vrstvou soli a pustit troubu na nejvyšší stupeň na půl hodiny. Nelekněte se smradu, který se bude linout z kuchyně. Výsledek vás však překvapí. Z úplně vychladlé trouby setřete černé hrudky jedna dvě.

Podobně funguje sůl i při vaření na plynovém sporáku. Jakmile vám ukápne nebo vzkypí omáčka, okamžitě ušpiněné místo posypte troškou soli. Až vše vychladne, skvrnu bez drhnutí setřete hadříkem.

Okenní věda

Okna se budou lesknout, když na jejich mytí použijete vlažnou vodu s hrnkem soli. V zimě tak snadno nezamrznou a v létě se na nich nepřichytí poletující pyl. Platí to samozřejmě i pro okna v autě.

Když už budete umývat okna, asi se pustíte i do praní záclon. I na to vám můžeme doporučit sůl. Namočte je přes noc do roztoku 5 litrů vody a dvou hrnků soli. Budou zase zářit.

Odér je pryč

Foto: Tomáš Rubín

Efekt 2 v 1 neboli pach je pryč a ještě máte jemnou pokožku na rukáchFoto: Tomáš Rubín

Když loupete větší množství česneku nebo cibule, vaše ruce to pocítí, tedy vy především. Ani umytí voňavým mýdlem většinou nepomůže. Zkuste si raději nakapat do dlaní trochu citronu se lžičkou soli a rozetřete po celých rukách. Nejenže si dopřejete kvalitní peeling, ale ještě vyženete nepříjemný odér.

Jedna babičkovská rada

Foto: Tomáš Rubín

Uchovávání sýrů nemusí být věda, když víte, jak na toFoto: Tomáš Rubín

I v dobách, kdy nebyly ledničky v každé domácnosti, si lidé rádi pochutnávali na sýrech a uměli je uchovávat velmi šetrně – ve spíži, v plátýnku namočeném ve slané vodě. Tato osvědčená cesta platí i dnes. Takto zabalený sýr vám v chladničce neoschne.

Žehlení zase jako po másle

Foto: Tomáš Rubín

Čištění žehlicí plochy zabere pár minutFoto: Tomáš Rubín

Při žehlení triček s nápisem se někdy stane, že zajedete rozpáleným krajem i na „gumovou“ hmotu, která zanechá na povrchu žehličky šmouhy. Pak vám hrozí, že se otisknou na jiný kus oblečení, a navíc naškvařené kousky brání hladkému přejíždění žehličky po látce. Nasypte trochu soli na papír a žehličkou rozehřátou naplno přejíždějte po hrudkách. Za chvíli se škvarky uvolní.

Skvrny od potu

Foto: Tomáš Rubín

Žluté fleky v podpaží jsou vidět hlavně na bílých tričkách, ale i na barevném oblečení dovedou potrápitFoto: Tomáš Rubín

U oblečení ještě zůstaneme a opět bude hrát roli známá dvojka sůl + citron. Na skvrny od potu u triček vyzrajete tak, že je pokapete citronovou šťávou a posypete solí. Necháte působit a vyperete. Tato finta spolehlivě funguje na bílých materiálech, ale s úspěchem jsme ji vyzkoušeli i na barevném prádle. Ovšem předtím si raději na skrytém místě uděleje zkoušku, jestli citronovo-slaný roztok neuškodí barvě.

Stačí pár zrnek

Foto: Tomáš Rubín

Než na pánev dáte vajíčko na volské oko, přisypte ždibec soliFoto: Tomáš Rubín

Olej při smažení, zvláště prudkém, často prská. Na to je nejlepší použít právě sůl. Nepatrné množství, tedy skutečně jen několik málo zrnek, „uklidní“ na vysokou teplotu rozpálený tuk.

Znáte další finty, jak využít sůl? Podělte se o ně!

Reklama

Související témata:

Načítám