Hlavní obsah
3,2
(71)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aspik buď milujete, nebo tuto třaslavou lahůdku nedokážete pozřít. Dříve šunkové závitky nechyběly na žádné obložené míse, dnes je doma připravuje málokdo. Vraťte se v čase a naservírujte tento retro předkrm v poctivé domácí podobě!

20 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 kusy
  • 8 plátků šunky
  • 150 g čerstvého krémového sýru
  • 2 lžíce křenu
  • 1 ks kyselých okurek
  • 2 ks křepelčích vajec
  • 20 g želatiny
  • 1 kousek červené papriky
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 100 ml láku z okurek
Článek

Postup

01.

Želatinu (nejlepší je želatina na vaječnou tlačenku a aspiky) nechte 10 minut nabobtnat v 500 ml tekutiny. Chuťově je nejlepší vývar dochucený trochou láku z okurek. Ale pokud chcete mít aspik úplně čirý, použijte jen osolenou a trochu okyselenou vodu, ve které případně vyvařte divoké koření. Nicméně je vám asi jasné, že to bude na úkor chuti.

02.

Mezitím si připravte rolky: vždy 2 plátky šunky položte přes sebe, potřete čtvrtinou žervé ochuceného čerstvě nastrouhaným křenem a zamotejte. Použít můžete i křenové pomazánkové máslo. Všechny 4 závitky vyskládejte do malého pekáčku vyloženého potravinovou folií tak, aby mezi nimi bylo max. 1,5 cm místa - na větší formu by vám aspik nemusel stačit.

03.

Nabobtnalou želatinu zahřejte, aby se rozpustila (nesmí se ale vařit!) a opatrně nalijte na rolky tak, aby nebyly úplně ponořené. Nechte v chladu téměř zatuhnout.

04.

Mezitím si připravte zbytek: pokrájejte vajíčka, okurku a papriku. Já dala čerstvou, ale ještě tradičnější bude nakládaná kapie. Když aspik trochu zatuhne, jednotlivé ozdoby namočte do zbývající želatiny a položte na závitky. Nechte opět téměř zatuhnout a poté přelijte zbytkem.

05.

Když je želatina dokonale tuhá, ostrým nožem namoženým do horké vody krájejte na jednotlivé porce.

Tip: Aspik se na závitky vrství postupně, aby vám ozdoby neuplavaly. Pokud by vám mezitím zatuhl i ten v hrnci, můžete ho opatrně na mírném plameni znovu rozpustit.

A verdikt? Křenové závitky samy o sobě byly skvělé (obzvláště dobré by byly z domácí šunky), želatina nás rozdělila na dva tábory. Použijte kvalitní vývar nebo alespoň domácí vegetu, na chuti to bude hodně poznat!

Reklama

Načítám